Πολιτικές κατευθύνσεις στους εμπειρογνώμονες για ασφάλεια και εγγυήσεις

Με τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο πλαίσιο της τεχνοκρατικής διάσκεψης για τη Κύπρο που αρχίζει την Τετάρτη στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας-και είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή-, επιχειρείται να υπάρξει το επόμενο βήμα και ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έπειτα και από τις τετραήμερες συνομιλίες της περασμένης βδομάδας στη Γενεύη.
 
Οι εμπειρογνώμονες, αφού μέχρι την Τετάρτη λάβουν τις πολιτικές κατευθύνσεις από τις πολιτικές ηγεσίες των μερών που θα εκπροσωπήσουν, θα καταγράψουν στο πλαίσιο των συναντήσεων τους συγκεκριμένα ερωτήματα και τα εργαλεία που χρειάζονται για αντιμετώπισή τους σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
 
Στόχος είναι όπως, αφού επέλθει η απαραίτητη πρόοδος, συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών και εν συνεχεία, με εκπροσώπηση των εγγυητριών δυνάμεων σε επίπεδο Πρωθυπουργών.
 
Στην τεχνοκρατική διάσκεψη, την Κυπριακή Δημοκρατία και την ε/κ κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει για τους τεχνοκράτες που θα πλαισιώσουν τον κ. Μαυρογιάννη στην αποστολή.  Την τ/κ κοινότητα θα εκπροσωπήσει ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ενώ όσον αφορά τις τρεις εγγυήτριες θα εκπροσωπηθούν ως εξής:    
 
*Η Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο.
*Η Τουρκία από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.
*Η Βρετανία από τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν.
 
Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων θα εκπροσωπήσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Πήτερ Σόρενσεν, ενώ από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα παρευρίσκεται ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχουν και ρόλο συντονιστή.
 
Σημειώνεται πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση που υποβλήθηκε ήταν αυτή του Προέδρου Αναστασιάδης σε συνδυασμό με την πρόταση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
 
Τον χαβά του ο Ακιντζί
Στο μεταξύ, «η διαδικασία που άρχισε στη Γενεύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν οι ομάδες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί και πως η Τουρκία είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ .
Ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι στη φόρμουλα που θα συζητηθεί στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία.
 
«Θέλουμε ένα ίσο, ελεύθερο και ασφαλές νησί», είπε ο Τ/κ ηγέτης, συμπληρώνοντας ότι η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, ενώ η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ, μετά και την εξεύρεση μιας λύσης δεν είναι άλλη από την Τουρκία.
 
Αναφερόμενος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στο σύνταγμα του 1960 οι Τ/κ κατείχαν την θέση του βοηθού προέδρου, όμως όπως ισχυρίστηκε,  σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα με την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, θα πρέπει οι Τ/κ να έχουν το δικαίωμα στην προεδρία με το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.
 
 
 

Δειτε Επισης

Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος