Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν πριν από λίγο νέα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Νωρίτερα, και πάλι με ανάρτηση στο twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, σε επίπεδο τεχνοκρατών, στις 18-20 Ιανουαρίου, στο Μοντ Πελεράν.
 
Στο μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή» ο Εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε για τη Γενεύη πως «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ και η Διάσκεψη να συνεχιστεί με την παρουσία και του Πρωθυπουργού. Δεν χρειάζεται ούτε φοβικότητα ούτε επιθετικές δηλώσεις». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει ότι στις δικοινοτικές συνομιλίες συντελέστηκε πρόοδος παρά τις διαφορές που παραμένουν – για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχτηκαν χάρτες – ενώ επίσης για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Οι συνομιλίες, αναφέρει, θα συνεχιστούν από τις 18 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο και τώρα όλα θα εξαρτηθούν από την βούληση και την αποφασιστικότητα όλων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Η διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Έχει μέχρι στιγμής συντελεστεί σημαντική πρόοδος και πρέπει η δυναμική επίλυσης που έχει αναπτυχθεί να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί», υπογραμμίζει. Επισημαίνει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει σε συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις "επί τη βάσει των αρχών που έχουμε διακηρύξει ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και να έχουμε μια θετική κατάληξη".   
 
Από την άλλη, θετικά βλέπει η Άγκυρα τη διαδικασία για το Κυπριακό που θα ακολουθήσει, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα υπάρξει η δυνατότητα για θετικά αποτελέσματα. Σε δήλωσή του από την Άγκυρα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “στις διαπραγματεύσεις έχει διανυθεί σημαντική απόσταση σε συγκεκριμένα θέματα”.
 

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές