Σιζόπουλος: Κανένα όφελος στη Γενεύη παρά μόνο για την τ/κ πλευρά

Σκοπιμότητες και συντήρηση μιας διαδικασίας που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους, εξυπηρετεί η αισιοδοξία που κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν για πρόοδο στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως στη Γενεύη δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά πρόσθετα οφέλη για την τ/κ πλευρά.

Σε διάσκεψη Τύπου, στη Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως οι συνομιλίες στη Γενεύη δεν περιορίσθηκαν μόνο στο εδαφικό, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, δεν τηρήθηκε το πρόγραμμα που καθορίστηκε για τη συζήτηση των διαφόρων κεφαλαίων, ενώ οι συζητήσεις περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο στη Διακυβέρνηση και το περιουσιακό.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η προσπάθεια των Τ/κ για ενίσχυση της συμμετοχής τους στα ομοσπονδιακά όργανα ήταν εμφανής και υποστήριξε πως πέτυχαν, μετά από πρόσθετες παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς, σε πρόσθετο αριθμό Ρυθμιστικών Αρχών να εξασφαλίσουν ίση αριθμητική συμμετοχή (50/50) και όχι 2:1 όπως ήταν η αρχική συμφωνία,

Επίσης, συνέχισε, στο περιουσιακό, στα θέματα των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, ενώ τα θέματα Οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εφαρμογής - Χρηματοδότησης της λύσης, δεν συζητήθηκαν, παρά το γεγονός ότι ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
 
Για το εδαφικό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τον καθορισμό των αντικειμενικών κριτηρίων, στη βάση των οποίων να γίνει η αποτύπωση στους χάρτες, όπως είχε συμφωνηθεί, ενώ ο χάρτης των Τ/κ, "όπως έχουμε ενημερωθεί", στην ουσία δεν πληροί κανένα κριτήριο και δεν περιλαμβάνει ούτε καν τη Μόρφου, "ακόμα και το ποσοστό του εδάφους (29,2%) που είχαν υποσχεθεί".

Μετά την απόρριψη του, “δεν θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην 5μερή, από τη στιγμή που είχε συμφωνηθεί ως προϋπόθεση”, υπέδειξε, και τόνισε πως "η συνέχιση της συζήτησης μπορεί να εμπεριέχει το θετικό στοιχείο ότι θα υποχρεώνει την Τουρκία να τοποθετείται επί αυτών των θεμάτων, χρήζει όμως ιδιαίτερης προσοχής γιατί μονιμοποιεί την 5μερή και κατ΄ επέκταση την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το ενδιαφερόμενο μέρος".

Συνοψίζοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι στο 4ημερο των διαβουλεύσεων δεν υπήρξε οποιονδήποτε ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την τ/κ πλευρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων