Διαβάστε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διάσκεψη για την Κύπρο

 Στη δημοσιότητα δόθηκε λίγο μετά τις 12 και 30 τα ξημερώματα της Παρασκευής η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγράφονται τα συμπεράσματα από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο καθώς και οριοθετούνται τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακου. 

Διαβάστε αυτούσια την Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Η Διάσκεψη για την Κύπρο συνήλθε σήμερα, 12 του Γενάρη του 2017 στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των αυτού εξοχότητα  Μουσταφά Ακιντζί και την αυτού εξοχότητα Νίκου Αναστασιάδη, και των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασίλειου ως εγγυήτριες δυνάμεις και με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητής.

Η Διάσκεψη επαίνεσε τον κ Αναστασιάδη και τον κ Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους 20 μήνες στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ήταν χάρη στην αφοσιωμένη εργασία τους, που έγινε δυνατό να συγκληθεί η διάσκεψη σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να έρθει σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης, αναγνώρισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξαν ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η στιγμή για να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα αίσιο τέλος. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

 

Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

 

- Να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας στο επίπεδο των τεχνοκρατών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένες ερωτήσεις και τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

 

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστού μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

 

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να επανεξετάσει την έκβαση των συζητήσεων της ομάδας εργασίας.

 

-Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν τη χθεσινή μέρα στη Γενεύη εδώ

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά