Πέμπτη 26 Απρ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Σε εύθραυστες ισορροπίες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

  11/01/2017 13:58
Σε εύθραυστες ισορροπίες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Σε εύθραυστες ισορροπίες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

  11/01/2017 13:58
  
Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου
 
Μακρά προβλέπεται η σημερινή μέρα και νύχτα στη Γενεύη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απογευματινή συζήτηση του εδαφικού και την κατάθεση χαρτών.
Το πρωί, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού, και προέβησαν σε ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε κάποια θέματα, κυρίως της διακυβέρνησης, προέκυψε κάποια πρόοδος, ενώ για κάποια άλλα δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να τους ενημερώσουν ανάλογα.
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προέβησαν σε κοινή ενημέρωση των ομάδων τους, ενώ ο διάλογος συνεχίζεται με θέματα περιουσιακού που παρέμειναν ανοικτά από προχθές, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες.
Όπως έχει προαναφερθεί, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί του εδαφικού και η κατάθεση χάρτη. Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη παρακάθονται από ε/κ πλευράς, πέραν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
 
Η κατάθεση χαρτών
Σε σχέση με την κατάθεση των χαρτών, η διαδικασία έχει ως εξής: Όταν ανταλλαγούν από τους ηγέτες, θα ελεχθούν από τους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από την συζήτηση και στη συνέχεια θα δοθούν στον Έσπεν Μπαρθ  Έιντε για να κρατηθούν. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως καμιά αναφορά δεν έγινε σε αυτό που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ότι οι χάρτες που θα κατατεθούν θα κλειδωθούν στην ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρωί, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Χατζηράφτης ενημέρωσε την διαπραγματευτική ομάδα για χάρτες της δικής μας πλευράς και ακολούθως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων να μην προχωρήσει σε κατάθεση χάρτη χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει ανταλλάγματα(σ.σ. π.χ. εκ περιτροπής προεδρία). Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Τ/κ ηγέτης θα καταθέσει χάρτη, όπως έχει συμφωνηθεί.
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας