Σε εύθραυστες ισορροπίες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

  
Του απεσταλμένου μας στη Γενεύη: Γιώργου Πλουτάρχου
 
Μακρά προβλέπεται η σημερινή μέρα και νύχτα στη Γενεύη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απογευματινή συζήτηση του εδαφικού και την κατάθεση χαρτών.
Το πρωί, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού, και προέβησαν σε ανταλλαγή συγκεκριμένων απόψεων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, σε κάποια θέματα, κυρίως της διακυβέρνησης, προέκυψε κάποια πρόοδος, ενώ για κάποια άλλα δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να τους ενημερώσουν ανάλογα.
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προέβησαν σε κοινή ενημέρωση των ομάδων τους, ενώ ο διάλογος συνεχίζεται με θέματα περιουσιακού που παρέμειναν ανοικτά από προχθές, καθώς και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες.
Όπως έχει προαναφερθεί, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί του εδαφικού και η κατάθεση χάρτη. Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη παρακάθονται από ε/κ πλευράς, πέραν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
 
Η κατάθεση χαρτών
Σε σχέση με την κατάθεση των χαρτών, η διαδικασία έχει ως εξής: Όταν ανταλλαγούν από τους ηγέτες, θα ελεχθούν από τους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς αν αντικατοπτρίζουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν από την συζήτηση και στη συνέχεια θα δοθούν στον Έσπεν Μπαρθ  Έιντε για να κρατηθούν. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως καμιά αναφορά δεν έγινε σε αυτό που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ότι οι χάρτες που θα κατατεθούν θα κλειδωθούν στην ειδική κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρωί, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Χατζηράφτης ενημέρωσε την διαπραγματευτική ομάδα για χάρτες της δικής μας πλευράς και ακολούθως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων να μην προχωρήσει σε κατάθεση χάρτη χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει ανταλλάγματα(σ.σ. π.χ. εκ περιτροπής προεδρία). Ωστόσο, η εκτίμηση είναι πώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Τ/κ ηγέτης θα καταθέσει χάρτη, όπως έχει συμφωνηθεί.
 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας