Όλα όσα είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων

Την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη για τη διαρροή εγγράφου στη Γενεύη, μετέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί ξανά άλλο έγγραφο.
 
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο ΚΕ ανέφερε ότι είναι λυπηρό να δημιουργείται αυτό το κλίμα μέσω διαρροών και διαφόρων ατάκων σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη.
 
Η αλληλο-διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων θα συνεχίσει να γίνεται, αλλά δεν θα δοθεί ξανά έγγραφο, τόνισε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις θέσεις μας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στη συζήτηση για τη Διακυβέρνηση υπάρχουν θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση αλλά και άλλα στα οποία παρατηρήθηκαν διαφωνίες. Πρόσθεσε ότι στις 16.30 οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν με εμπειρογνώμονες και στις 6 μ.μ. θα συνεχιστεί η συνάντηση των ηγετών.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση, με βάση τον κατάλογο των θεμάτων που συμφωνήθηκε από τις δυο πλευρές την Κυριακή, είναι η συμμετοχή και η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά όργανα και η τροποποίηση του συντάγματος. Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για την εκ περιτροπής προεδρία σήμερα.
 
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στις 16.30 θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές με τους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών για να συζητήσουν περαιτέρω κάποια θέματα. Πρόσθεσε πως "είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, άρα ο διάλογος χρειάζεται να συνεχιστεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των θεμάτων Διακυβέρνησης", ανέφερε και σημείωσε πως στις 1800 οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα Διακυβέρνησης και ακολούθως θέματα ΕΕ και Οικονομίας.
 
Πρόσθεσε πως για όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της ΕΕ θα υπάρξει και συμμετοχή από τον (εκπρόσωπο της Κομισιόν) κ. Βαν Νούφελ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη.
 
Ανακοίνωσε εξάλλου πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ξένους ηγέτες σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου".
 
Εκφράζοντας την έντονη απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας "για τη διαρροή που έγινε", ο Εκπρόσωπος είπε πως "βρισκόμαστε εδώ σε μια δύσκολη αποστολή. Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση για πολύ δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και είναι πολύ λυπηρό κάποιοι είτε μέσω διαρροών, είτε μέσω ατάκων, να δημιουργούν αυτό το κλίμα σε μια στιγμή όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μια δύσκολη μάχη για επίλυση του Κυπριακού".
 
Ανέφερε πως "η αλληλοδιαβούλευση με τα κόμματα, η ενημέρωση των κομμάτων, η ανάγνωση των εγγράφων θα γίνεται, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ξανά το όποιο έγγραφο", για να προσθέσει πως "η χθεσινή εξέλιξη δημιουργεί και προβλήματα στις θέσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να θωρακίσει τις δικές μας θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό δεν θα ξαναδοθούν έγγραφα. Φυσικά και δεν θα σταματήσει η διαβούλευση, αλλά ο καθένας θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του».
 
Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί ότι στο θέμα της Διακυβέρνησης μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχουν θέματα όπου παρατηρείται κάτι τέτοιο, υπάρχουν θέματα όπου παρατηρούνται δυσκολίες και διαφωνίες".
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήσαμε χθες θέματα Περιουσιακού, συζητούμε σήμερα θέματα Διακυβέρνησης”, για να προσθέσει πως "πρόκειται για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα ειδικότερα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε 19 μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων".
 
"Κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει ούτε σύγκλιση, ούτε συναντίληψη αμέσως σε αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολα, χρειάζεται συζήτηση, περαιτέρω επεξεργασία και από πλευράς διαπραγματευτών και τεχνοκρατών και ο στόχος ο δικός μας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά θέλω να επαναλάβω για να δίνουμε και την ακριβή εικόνα ότι μιλάμε για δύσκολα και ευαίσθητα θέματα", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Ερωτηθείς πώς επηρεάζει η μη ύπαρξη προόδου στις συνομιλίες την υποδομή για μια επιτυχή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα οδηγούμενοι προς τις 12 Ιανουαρίου και την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο όσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα έχουμε υπό την έννοια ότι έχουμε συγκλίσεις και συναντιλήψεις θα είναι κάτι θετικό. Την ίδια στιγμή δεν αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ή την έναρξη της Διάσκεψης τα αποτελέσματα των συνομιλιών από τις 9 μέχρι 11 του μηνός".
 
Πρόσθεσε πως "σίγουρα ο στόχος, και σαφώς θα είναι θετική εξέλιξη, είναι να υπάρξουν συγκλίσεις ή συναντιλήψεις". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα στη Διακυβέρνηση που δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί, προσθέτοντας ότι σε κάποια φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές και σε κάποια άλλα φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες και δυσκολίες.
 
Ερωτηθείς γιατί ήλθαν στη Γενεύη εφόσον υπάρχουν τόσα πολλά ανοικτά θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία και επειδή υπάρχει η θέληση – έχει εκφραστεί τουλάχιστον δημόσια και από τις δύο πλευρές – να βρεθεί λύση στα θέματα αυτά", προσθέτοντας πως "είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα".
 
Πρόσθεσε πως το τί έχει σημασία "είναι η λύση που θα βρεθεί και όχι ο χρόνος", σημειώνοντας πως το τί έχει σημασία "είναι να τα συζητήσουμε και να βρούμε εκείνες τις λύσεις, εκείνα τα αποτελέσματα", ώστε για παράδειγμα, στο θέμα της Διακυβέρνησης να ενισχυθεί η λειτουργικότητα του κράτους. "Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο χρόνος ή το να διευθετηθούν αυτά τα θέματα μέσω μια συνάντησης", επεσήμανε.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε δήλωσε χθες πως τη Διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλούν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης επί αυτού του θέματος που να επηρεάζει τους συμμετέχοντες, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. "Η Διάσκεψη θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου και θα δούμε όλοι και ποιοι θα συμμετέχουν και πώς θα γίνει και ποιοι θα έχουν ρόλο και ποιοι θα πάρουν το λόγο στη Διάσκεψη", πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα συνάντηση με στελέχη από την Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ότι "δεν υπάρχει μέχρι στιγμής προγραμματισμένη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο Περιουσιακό για να συζητήσουν μια πτυχή του Περιουσιακού με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ που βρίσκονται εδώ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που φτάνουν σήμερα το απόγευμα, αλλά σίγουρα μέσα σε αυτή την περίοδο παρουσίας μας στη Γενεύη θα γίνει μια τέτοια συνάντηση."
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως "δεν υπάρχει προϋπόθεση για πραγματοποίηση της Διάσκεψης από τα αποτελέσματα αυτών των ημερών".
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι προ ενός μηνός η πλευρά μας έλεγε πως θα έπρεπε να υπάρχει ακτίνα συμφωνίας για να συγκληθεί η διεθνής Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, είμαστε τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά. Επαναλαμβάνω είναι δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, για αυτό εξάλλου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από 19 μήνες".
 
Ερωτηθείς αν θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στη Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στη Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου."
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως "αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με συζήτηση για το Εδαφικό και ακολούθως ανταλλαγή χαρτών και σίγουρα η ανταλλαγή και το περιεχόμενο χαρτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς προχωράμε στη Διάσκεψη».
 
Κληθείς να πει αν δεν θα προχωρήσουμε στη Διάσκεψη στην περίπτωση που ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητικός, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες σχετικά με το ποσοστό που θα πρέπει να κυμαίνεται ο χάρτης που θα υποβληθεί. Δεν θα πρέπει να ξεφεύγει αυτού του πλαισίου. Είναι κάτι που είναι συμφωνημένο ανάμεσα στους δύο ηγέτες".
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα