Εκτενής κάλυψη των συνομιλιών της Γενεύης από τα βρετανικά ΜΜΕ

Η πρώτη ημέρα των συνομιλιών της Γενεύης συνοδεύτηκε από πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων στη Βρετανία, με πληροφορίες για τη βρετανική εκπροσώπηση, ιστορικές αναδρομές στο Κυπριακό ζήτημα και εκτιμήσεις για τις προοπτικές συμφωνίας.
 
Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC πρώτος μετέφερε τις πληροφορίες για παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στη Γενεύη εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, κάνοντας λόγο για νέες ελπίδες επίλυσης του προβλήματος.
 
Απαριθμώντας τα εκκρεμή θέματα ο συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι πρέπει να συμφωνηθεί το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων εάν φύγουν από το νησί τα τουρκικά στρατεύματα, τι θα συμβεί με το ζήτημα των εγγυήσεων, με το εδαφικό και με το περιουσιακό.
 
«Κανείς δεν εγγυάται επιτυχία (στη Γενεύη). Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να σημειωθεί κάποια πρόοδος», σχολιάζει το BBC. Προσθέτει δε ότι μια συμφωνία για την Κύπρο θα επέτρεπε στην Τερέζα Μέι να δείξει στον κόσμο ότι παρά το Brexit η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, αλλά και ότι η λύση θα απήλλασσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από ένα επίμονο πρόβλημα και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ από έναν πονοκέφαλο.
 
Ο διπλωματικός συντάκτης του Guardian σημειώνει ότι θα ήταν ιδιαίτερη επιτυχία για την Πρωθυπουργό Μέι εάν ηγείτο της εύρεσης λύσης στο Κυπριακό, κάτι που δεν κατάφεραν να πετύχουν διαδοχικοί πρωθυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών.
 
Το δημοσίευα προσθέτει ότι η Βρετανία θεωρεί πως μια συμφωνία δεν είναι κρίσιμη μόνο ως προς την Κύπρο αυτή καθαυτή, αλλά και ως προς τη βελτίωση της ευρύτερης ελληνοτουρκικής συνεργασίας επί του μεταναστευτικού.
 
Ως προς την ουσία των συνομιλιών, ο Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί στη Γενεύη είναι μία «συμφωνία πλαισίου» για την επανένωση της Κύπρου. Στο θέμα των εγγυήσεων αναφέρεται ότι «είναι πιθανό η Βρετανία να μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών».
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, η Βρετανία, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη θα πιέσουν έστω για μία κατάληξη αυτή την εβδομάδα επί της συμφωνίας πλαισίου, καθώς τα χρονικά περιθώρια για το δημοψήφισμα θεωρούνται στενά. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ακόμα και τον Απρίλιο θεωρείται εφικτή.
 
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, εξάλλου, ο Guardian γράφει για «τελικά στάδια» των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου και για «ιστορική προσπάθεια». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «σε μια περίοδο πρωτοφανούς αβεβαιότητας στην Ευρώπη και αυξανόμενης παγκόσμιας ρευστότητας, η ανάγκη για μια καλή είδηση έχει επίσης προσδώσει ώθηση». Θετικό αντίκτυπο, προστίθεται, έχει δώσει και η προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο.
 
Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με την Κύπρο από άλλους Τούρκους ηγέτες, αλλά είναι διαβόητα απρόβλεπτος».
 
Οι Financial Times επικαλούνται τον κ. Έιντε κάνοντας λόγο για «στιγμή της αλήθειας» για την επανένωση της Κύπρου, με τις βασικές ανησυχίες να περιστρέφονται στα θέματα ασφαλείας.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων