Οζγκιουργκιούν: Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του

Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία είτε, όπως έχω πει, η “ΤΔΒΚ” - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα συνεχίσει το δρόμο του και έχει αυτή τη δύναμη, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ ο κ. Οζγκιουργκιούν, που βρίσκεται ακόμη στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στα σενάρια για λύση και μη λύση. Ισχυρίστηκε ότι ακόμη και σήμερα η ε/κ πλευρά δεν θέλει στην Κύπρο να υπάρχει τουρκική πλευρά και αφήνοντας στην άκρη αυτή τη στάση, θα γίνει μια συμφωνία ή δεν θα γίνει καθόλου. Αυτό, είπε, είναι ο μόνος λόγος του κωλύματος. Αλλά, συμπλήρωσε, λόγω του ότι το Κυπριακό είναι πολύπλοκο πρόβλημα αυτός ο λόγος παραβλέπεται. Σε περίπτωση, συνέχισε, που δεν ιδρυθεί ένας ισχυρός συνεταιρισμός που θα βασίζεται στην ισότητα των δύο “λαών” και δεν ξεκαθαρίσει πλήρως η διζωνικότητα, δεν περιλαμβάνονται οι ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας, θα γεννηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη συμφωνία που θα υπάρξει. “Επιπλέον, εάν με ρωτάτε, αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ σύντομα συγκρούσεις. Μπορεί να αναγκαστούμε να παρέμβουμε σύντομα και πάλι εδώ”.
 
Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν, όσον αφορά το Κυπριακό με τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν διανύθηκε απόσταση. Δηλαδή, είπε, ο νέος ΓΓ θα προσπαθήσει πολύ στο Κυπριακό και θα πρέπει να το πράξει γιατί στην ατζέντα του ΟΗΕ είναι το πιο παλιό πρόβλημα. “Φαίνεται δε ότι οδεύει προς το τέλος”.
 
Ο κάθε ΓΓ, είπε, έχει το δικό του τρόπο και ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρεί ο κ. Οζγκιουργκιούν, ότι σε αυτό το σημείο θα καθορίσει το δικό του τρόπο, τη δική του στάση στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του και κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ ή μπορεί να πει κάτι καινούργιο ή μπορεί να μην και τίποτε, όπως συμπλήρωσε. Κάποιοι δε ΓΓ ολοκλήρωσαν τη θητεία τους και έφυγαν χωρίς καν να αγγίξουν το θέμα, είπε εννοώντας το Κυπριακό.
 
Αναφερόμενος στη σύνοδο της Γενεύης, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν είπε ότι είτε θα υπάρξει μια συμφωνία είτε θα συνεχίσει η “ΤΔΒΚ” - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – το δρόμο του “και αυτή η δύναμη υπάρχει. Υπάρχουν επαρκείς γι` αυτό δυναμικές. Όταν εξαλείψουν οι ασάφειας, με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα διεκδικήσουμε με ήρεμο, εύκολο τρόπο την ανάπτυξή μας, έχουμε και τις ανθρώπινες πηγές γι` αυτό”.
 
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι σημαντικές. Στην Κύπρο, είπε, η μία πλευρά – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – είναι μέλος της ΕΕ ενώ πρόσθεσε ότι και στην ΕΕ έχουν καταλάβει ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις είναι ίσως το μόνο κλειδί για μια λύση στην Κύπρο.
 
“Δηλαδή, είμαι σίγουρος ότι εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ το Κυπριακό λύνεται σε μια βδομάδα. Γιατί είναι και η Ελλάδα στην ΕΕ. Και η νότια Κύπρος και η βόρεια Κύπρος και η Τουρκία στην ΕΕ. Τη στιγμή που προκύψει αυτή η εικόνα θα λυθεί και το Κυπριακό”, σημείωσε.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες