Το Παλάτι των Εθνών – Η ιστορία του κτιρίου που θα γίνουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Το κτίριο αυτό χτίστηκε μεταξύ 1929 και 1936 για να στεγάσει την έδρα της κοινωνίας των εθνών.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που είχε πραγματοποιηθεί το 1920 καλούσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα το οποίο θα εκπέμπει μια ήρεμη αύρα που θα προωθούσε τη διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων προς την επίλυση προβλημάτων που θα αποκτούσαν διεθνείς διαστάσεις.

Οι προτάσεις ήταν τόσο πολλές και ποιοτικές που ήταν αδύνατο να ξεχωρίσει ο νικητής γι' αυτό το έργο ανατέθηκε σε πέντε αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες που κλήθηκαν να συνεργαστούν για τη σύνθεση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Έτσι λοιπόν ο Ιταλός Carlo Broggi, ο Ελβετός Julien Flegenheimer, οι Γάλλοι Camille Lefevre και Ανρί Πολ Nénot και ο Ούγγρος Joseph Vago ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα τη κατασκευή ενός κτιρίου που συνδυάζει την επιβλητικότητα, την σιγουριά και τη διακριτικότητα και είναι αντάξιο της εμβέλειας του οργανισμού που φιλοξενεί.

Οι οικονομικοί πόροι προήλθαν από δωρεές των μελών του οργανισμού, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται μαζί με το Σύμφωνο του οργανισμού σε μία κάψουλα τοποθετημένη στα θεμέλια του έργου.
Από το 1950 το κτίριο λειτουργεί και ως σπίτι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας των εθνών. Τότε ήταν που το κτίριο δέχτηκε εργασίες επέκτασης που είχαν σαν αποτέλεσμα την τεράστια καινούρια αίθουσα συνεδριάσεων, 34 μικρότερες αίθουσες συμβουλίων και 2.800 νέα γραφεία.

Το συγκρότημα βρίσκεται στο πάρκο Ariana και έχει θέα τη λίμνη της Γενεύης και τις Γαλλικές Άλπεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γενεύη ήταν για δεκαετίες κέντρο των διεθνών σχέσεων παρότι η Ελβετία προσχώρησε στον οργανισμό μόλις το 2002.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΕΔΩ
  

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές