Σεργκέι Λαβρόφ: Ο υπουργός "Νιέτ"

    Ένας λαμπρός διπλωμάτης, ο μακροβιότερος μεταψυχροπολεμικός υπουργός, σκληρός αλλά αξιόπιστος, εξαιρετικά σοφός διαπραγματευτής. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αποδίδουν στον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, άνθρωποι που συνεργάζονται χρόνια μαζί του. Είναι από τους λίγους πολιτικούς που ενώ υπηρέτησαν τη Σοβιετική Ένωση και τον Μπορίς Γέλτσιν... επιβίωσαν και επί Πούτιν.  

Διπλωμάτης παλαιάς σχολής, είδε να αλλάζουν πολλά πολιτικά καθεστώτα. Ο Λαβρόφ ανδρώθηκε πολιτικά την περίοδο που εκπροσωπούσε τη Ρωσία στον ΟΗΕ. Από εκεί βίωσε δύο κρίσεις τις οποίες ακόμη δεν έχει χωνέψει το Κρεμλίνο: το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο.

Ετοιμόλογος, μερικές από τις ατάκες του όταν ήταν πρέσβης στον ΟΗΕ έχουν μείνει παροιμιώδεις. Όταν η Ρωσία πίεζε για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις προς το Ιράκ, αμερικανός αξιωματούχος του είπε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την «έγκριση εστιατορίου που έχει κατσαρίδες στη σούπα». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Λαβρόφ απάντησε: «Δεν σας ζητάμε να δώσετε στο Ιράκ πέντε αστέρια, απλώς να πείτε ότι είναι το Kentucky Fried Chicken».

Διαθέτει επίσης εκρηκτικό ταμπεραμέντο, αφού δε δίστασε να τα βάλει με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν επειδή απαγόρευσε το κάπνισμα στα κτίρια του Οργανισμού.
Ο 65χρονος Ρώσος διπλωμάτης  γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1950 από πατέρα με καταγωγή από την Αρμενία και μητέρα από τη Γεωργία. Μετά το γυμνάσιο, απ’ όπου αποφοίτησε με ασημένιο μετάλλιο, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.
Στις 9 Μαρτίου 2004, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε τον Λαβρόφ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.  Αφότου ανέλαβε υπουργός, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του πολιτικού σχεδίου του Πούτιν: να αποκαταστήσει τη ρωσική επιρροή στον παλαιό σοβιετικό χώρο και στη διεθνή σκηνή. Η συστηματική εναντίωση στις πρωτοβουλίες της Δύσης και στην «αμερικανική μονομέρεια» του χάρισαν το παρατσούκλι «υπουργός Νιετ» .

Πηγές από τη Μόσχα υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει «πολύ μεγαλύτερη φωνή» στην κυβέρνηση αφότου επέστρεψε ο Πούτιν στην προεδρία και ότι ο «πραγματικός Λαβρόφ» επανήλθε.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει χαρακτήρα «κυρίαρχου αρσενικού», του αρέσει ο καπνός, τα πούρα και το ουίσκι - αντίθετα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν καπνίζει, δεν πίνει και γυμνάζεται. Του αρέσει το σκι, τα ιταλικά κοστούμια και η ποίηση, μιλάει με άνεση τέσσερις γλώσσες και έχει τη φήμη τζέντλεμαν.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Τον ελεύθερο χρόνο του χαλαρώνει κάνοντας ράφτινγκ, παίζει κιθάρα και γράφει ποιήματα.
 
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»