Διπλωματικός πυρετός στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λονδίνο

Οργασμός κινητικότητας εντός και εκτός Κύπρου-και σε όλα τα επίπεδα- παρατηρείται σε μια προσπάθεια για καλύτερη δυνατή προετοιμασία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αρχίζουν τη Δευτέρα στη Γενεύη και δη της διεθνούς διάσκεψης που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου.
 
Στη Λευκωσία, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν αυτή την ώρα την προτελευταία τους συνάντηση πριν από την μετάβασή τους στην Ελβετία, αφού θα συναντηθούν επίσης και το Σάββατο. Με φόντο τη διεθνή διάσκεψη, έντονη είναι η κινητικότητα που αναπτύσσεται και στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λονδίνο, καθότι Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία ως οι εγγυήτριες δυνάμεις, είναι αυτές που μαζί με την Κύπρο έχουν να διαδραματίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει στις τρεις σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ αύριο ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Έιντε  θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Τσαβούσογλου αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούντερες. Με τον κ. Γκούντερες θα συναντηθεί την Παρασκευή και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.   
Σημειώνεται πως κληθείς να αναφέρει τι προτίθεται να κάνει ο Γενικός Γραμματέας ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών και ερωτηθείς εάν προβλέπεται συνάντηση στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ. Stéphane Dujarric απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία σχετικά με τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή. Τόνισε, παράλληλα, ότι ο Γενικός Γραμματέας στηρίζει έντονα τη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί.
Στο μεταξύ, συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η τ/κ αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει για την Άγκυρα αύριο το πρωί στις 9:10, ώρα Κύπρου.
Σήμερα, επαφές στην Άγκυρα θα έχει ο υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε. στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν για να συζητήσει το Κυπριακό.
Ο Άλαν Ντάνκαν θα συναντήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στις 16.00 ώρα Τουρκίας (15.00 ώρα Κύπρου), ενώ όπως ανακοινώθηκε θα συναντήσει, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις 14.30 ώρα Τουρκίας (13.30 ώρα Κύπρου) θα συναντήσει τον Υπουργό Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ. Αύριο ο κ. Ντάνκαν θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει και την ευκαιρία συνάντησης με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Χαίρομαι που θα είμαι στην Άγκυρα και στην Αθήνα για να συζητήσω τη λύση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», δήλωσε ο σερ Άλαν πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα και την Αθήνα. «Είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις και συγχαίρω αμφότερες τις πλευρές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους και αποφασιστικότητα», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Προτρέπω όλους όσοι εμπλέκονται να προσεγγίσουν τις συνομιλίες τον Ιανουάριο με την ίδια ευελιξία και δημιουργικότητα την οποία οι δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων έχουν επιδείξει μέχρις στιγμής. Τρέφω ελπίδες ότι μια λύση είναι εφικτή χάρις στο θάρρος και την αφοσίωση που έχουν δείξει και οι δύο πλευρές».
Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό είχε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ανέφερε ότι το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. «Η Πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κ. Μέι επαναδιαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να βοηθήσει τη διαδικασία με όποιον τρόπο μπορεί.
Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, αλλά και του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες ευχήθηκαν η διαδικασία για το Κυπριακό να καταλήξει στην επανένωση του νησιού με τη διασφάλιση μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης.
Πάντως, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις συναντήσεις της Γενεύης για την Κύπρο, είτε ως μέρος, είτε στέλνοντας κάποιον για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, ανέφερε πως  δεν υπάρχει κάποιο ταξίδι προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή.

Δειτε Επισης

«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας