Το Κυπριακό στο πρόγραμμα Ιανουαρίου του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επικύρωσε χθες το πρόγραμμα των εργασιών του για τον  Ιανουάριο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο προεδρεύων του Σ.Α. τον Ιανουάριο, μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας, πρέσβης Όλαφ Σκουγκ που αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν αυτό το μήνα το Σώμα, μεταξύ αυτών και το Κυπριακό.
 
«Οπως γνωρίζετε βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες κι αν είμαστε τυχεροί, τα άστρα ευθυγραμμισμένα και επιτραπεί στη διπλωματία να αποδώσει, θα μπορούσε να υπάρξει - και το ελπίζουμε - μία πολιτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να δούμε και πώς τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν μία τέτοια συμφωνία».
 
Βάσει του προγράμματος της σουηδικής προεδρίας, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συνεισφέρουν με προσωπικό στην ειρηνευτική δύναμη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα υπάρξει και ενημέρωση των χωρών αυτών σε σχέση με το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ έχει οριστεί για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου . Τέλος, η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.
 
Νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος του Σ.Α. συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και συζήτησαν – μεταξύ άλλων - τα θέματα της ατζέντας του Σ.Α. τον Ιανουάριο. O ΓΓ είπε στον κ. Σκουγκ ότι επιθυμεί να διατηρεί μία ισχυρή ενεργή σχέση εμπιστοσύνης με το Σ.Α.και να διαβουλεύεται μαζί τους συχνά και ατύπως, «κάτι που δεν συνέβαινε τακτικά το τελευταίο διάστημα, αλλά συνάδει» με την θέλησή του να έχει τη διατήρηση της ειρήνης στο επίκεντρο της δράσης του».
 
Ο προεδρεύων του Σ.Α. υπογράμμισε την ανάγκη τα μέλη του να οικοδομήσουν πάνω στη δυναμική που δημιουργησε το ψήφισμα για τη Συρία αλλά και το ιστορικό ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Είπε πως στην θεματική συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου, σε υπουργικό επίπεδο, θα δοθεί η δυνατότητα στο ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει ενώπιον του Σ.Α. το πρόγραμμά του, να μιλήσουν τα κράτη μέλη και να εκφράσουν την υποστήριξή τους σ’ αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ