Check-in για Γενεύη από Αβέρωφ, Άντρο, Νικόλα, Θεοχάρους

Λίγες μέρες πριν από την μετάβαση στη Γενεύη και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με κορύφωση τη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θολό παραμένει ακόμη το τοπίο ως προς το ποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνοδεύσουν τελικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι πως στο τέλος της ημέρας θα ταξιδέψουν στην Ελβετία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί.
 
Δεδομένη μέχρι στιγμής είναι η μετάβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, συνοδευόμενου μάλιστα από ομάδα συμβούλων του κόμματος, καθώς και της προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένης Θεοχάρους.
 
Περιμένουν Σιζόπουλος-Λιλλήκας
Απ’ εκεί και πέρα, παρόλο που η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου και έπειτα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα προηγηθεί, στη Γενεύη αναμένεται να βρεθεί τελικά και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Παρόμοια είναι τα δεδομένα και στη Συμμαχία Πολιτών, όπου η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, επίσης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και συγκεκριμένα την Παρασκευή. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως «αν όντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει μαζί του τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για ουσιαστική βοήθεια και διαβούλευση, θα φανεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης».
«Ως Συμμαχία Πολιτών», επισημαίνει, «αναμένουμε να μας δοθούν: Οι γνωματεύσεις που έλαβε ο Πρόεδρος από τους Συνταγματολόγους για το πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα έγγραφα που αποτυπώνουν τις μέχρι τώρα συγκλίσεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί υποβάλλοντας ιδέες και προτάσεις. Αναμένουμε επίσης να ενημερωθούμε για ζητήματα τακτικής, καθώς και τους σχεδιασμούς του Προέδρου σε περίπτωση που ο Ερντογάν οδηγήσει τη διάσκεψη σε αδιέξοδο». Πληροφορείς του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE αναφέρουν εξάλλου πως από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών ως βασική προϋπόθεση τίθεται και η διασφάλιση της πληροφόρησης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη, με άμεση πρόσβαση στα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις και χωρίς ο ρόλος τους να είναι διακοσμητικός.
 
Το Σάββατο ο Περδίκης
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα, η απόφαση θα ληφθεί το προσεχές Σάββατο από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Κίνημα την ερχόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου. «Έχουμε θέσει στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορισμένα ζητήματα σε σχέση με τη Γενεύη και περιμένουμε ακόμα απάντηση. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει να καθοριστεί η μέθοδος συνεννόησης και συνεργασίας των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο, που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Περδίκης.
«Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι είναι πολύ δικαιολογημένο το αίτημά μας να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση πριν από την οποιαδήποτε δέσμευση επί της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Επίσης έχουμε ζητήσει να έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη διάθεση τους όλο το υλικό των εγγράφων πρακτικών και συγκλίσεων που έχουν προϋπάρξει. Δεν είναι δυνατόν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκονται αρχηγοί στη Γενεύη αν δεν είναι πολύ καλά πληροφορημένοι για το λεγόμενο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Έχουμε επίσης θέσει θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναγκαία στελέχωση της αποστολής με εμπειρογνώμονες ειδικούς σε θέματα διεθνούς δικαίου πέραν από τη διαπραγματευτική του ομάδα και τους γνωστούς συμβούλους του. Οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Πέμπτης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, η οποία έχει συγκληθεί για το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, και θα αποφασίσει τελικά αν θα συμμετέχουμε ή όχι στην αποστολή της Γενεύης», σημείωσε ο Γιώργος Περδίκης.
 
ΕΛΑΜ κατά πάντων
Από πλευράς ΕΛΑΜ, ο πρόεδρος του οποίου όπως έχει προαναφερθεί δεν θα μεταβεί στη Γενεύη, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα εκδήλωση διαμαρτυρίας «κατά των συνεχών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και κατά της λύσης ομοσπονδίας», έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδος, στις 19:30. Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΕΛΑΜ, «την στιγμή που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μεταβαίνουν στην Γενεύη, μαζί χέρι-χέρι, ενδίδοντας στην ουσία όλοι μαζί στις τουρκικές απαιτήσεις, για μεταφορά του Κυπριακού στο εξωτερικό και πραγματοποίηση πενταμερής σύσκεψης, όσοι αντιστέκονται στα σχέδια ξεπουλήματος της Κύπρου θα βρίσκονται έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδος, Δευτέρα, 09/01/17, ώρα 19:30. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ως η τελευταία φωνή αντίστασης και ως η μοναδική φωνή Εθνικής αντιπολίτευσης, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο συμπατριώτη μας να παραστεί στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για να περάσουμε ισχυρό μήνυμα κατά των συνεχών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και κατά της λύσης ομοσπονδίας.
Όσο για την δήθεν αντιπολίτευση, να ενημερώσουμε ότι οι αγώνες δεν γίνονται, μεταξύ διακοπών, σε κλειστές απομακρυσμένες από τον χώρο της σύσκεψης, αίθουσες ξενοδοχείων στη Γενεύη, αλλά στους δρόμους μαζί με τον λαό. Η ατολμία που επιδεικνύουν τους καθιστά συνυπεύθυνους».
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας