Διακυβέρνηση και περιουσιακό στην ατζέντα Μαυρογιάννη-Ναμί

Με τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές,  Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, λίγες μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες της Γενεύης.  
Επίσης θα γίνει προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη και θα είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών κατά το νέο έτος.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως συνεχίζεται και εντατικοποιείται η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Όπως σημείωσε, η προετοιμασία διεξάγεται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αφορά, όπως είπε, τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη, το δεύτερο τις συναντήσεις στη Γενεύη μεταξύ των ημερομηνιών 9-11 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και το τρίτο τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου.
 
Το Κυπριακό αναμένεται στο μεταξύ να είναι το κύριο θέμα κατά τη συζήτηση που θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Η συνάντηση Κοτζιά-Γκουτιέρες έχει οριστεί για τις τέσσερις το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αν και το Κυπριακό θα κυριαρχήσει στη συζήτηση των δύο ανδρών, θεωρείται βέβαια η συμπερίληψη στην ατζέντα και της διαφοράς Ελλάδας-Σκοπίων και της προσφυγικής κρίσης.
Αργά την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί ανεπισήμως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έκθεση θα καλύπτει αποκλειστικά τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα υπάρχουν μεγάλες αναφορές για τις καλές υπηρεσίες, θέμα για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί προφορικά από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία της Σουηδίας για τον καταρτισμό της ατζέντας του Ιανουαρίου. Βάσει του προκαταρκτικού προγραμματισμού, η συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και η ενημέρωση από τον κ. Έιντε στις 23.
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και ξεκινά με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων ειρηνευτών. Θα ακολουθήσει ομιλία του σε συγκέντρωση του προσωπικού της Γραμματείας, ενώ θα δεχθεί σε χωριστές συνεργασίες τους προέδρους της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Συμβουλίου Κηδεμόνων (Trusteeship Council).
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics