Συντονίζονται Τουρκία και ψευδοκράτος ενόψει Γενεύης

Η Άγκυρα δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας έπειτα από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.
Στην ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων, καθώς και για το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία, ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στις διαπραγματεύσεις που έχουν φτάσει σε σημαντικό επίπεδο. Προστίθεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος, όπως μέχρι σήμερα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη που δίνει σε κάθε τομέα στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον διάλογό τους με την Άγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων, και συμφωνήθηκε όπως συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα προγράμματα αυτά.
 

Η τρομοκρατική και το Κυπριακό
Κρίσιμη για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι πιθανόν να αποδειχθεί η νέα τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές, λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης, εκτίμησε στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», είπε: «Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία. Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις». Η λογική θα συνέστηνε, όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό, να επιδιώξει μείωση της έντασης, αλλά από την άλλη, αν κάποιος θέλει να εμφανιστεί αρεστός στους εθνικιστές, μπορεί να επιλέξει μία ακραία στάση, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μπορέσει η Τουρκία να σταθεροποιηθεί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διχασμένη χώρα, με ένα ανοιχτό πολιτικό μέτωπο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και την τάση για στροφή σε μία χώρα με αμιγώς ισλαμική ταυτότητα, ενώ έχει ανοιχτό και το κουρδικό και τις ευρύτερες προκλήσεις στο συριακό. Πρόσθεσε επίσης, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι μια υπόθεση σχεδόν μισού αιώνα και είναι κρίσιμο να μην αποκλειστεί η πιθανότητα, καθώς όσο είναι «ζωντανή» ευνοεί τις δυνάμεις εκείνες στην γειτονική χώρα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Για τις συνθήκες γειτονίας είπε ότι είναι κρίσιμο να υπάρχει μία πορεία σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτε», υπογράμμισε.

Συναντήσεις Τσίπρα με τα κόμματα
Εξάλλου, σε κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, θα καλέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών δράσεων ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Γενεύης.  

Σύμφωνα «Τα Νέα της Δευτέρας», κοινή εκτίμηση Αθήνας-Λευκωσίας (όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη) είναι πως ελλοχεύει ο κίνδυνος η Διάσκεψη της Γενεύης να ναυαγήσει, πριν καν πραγματοποιηθεί. Ενδεικτικό, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα, είναι το γεγονός ότι ο κεντρικός άξονας των εναλλακτικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξαν Αναστασιάδης και Τσίπρας, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου να χρεωθεί με την ευθύνη του αδιεξόδου η ελληνική πλευρά, ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι ότι για τον Ερντογάν η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για ουσιαστικές υποχωρήσεις. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε Βρετανία και Ελλάδα ως συνεγγυήτριες δυνάμεις, να εκπροσωπηθούν στη Γενεύη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- δηλαδή με τους πολιτειακούς τους ηγέτες-, κάτι που προεξοφλεί οριστικά την παρουσία Ερντογάν. Επομένως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αναμένεται η απόφαση Αλέξη Τσίπρα και Τερέζα Μέι τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Λευκωσία -με τη συναίνεση της Αθήνας-έχει ετοιμάσει «άτυπο πλαίσιο» για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, με βάση το οποίο: α) Η κύρια δύναμη των κατοχικών στρατευμάτων(περίπου το 75%) θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας λύσης. β) Δύναμη της τάξεως των 10.000 ανδρών του Αττίλα θα παραμείνει «για εύλογο χρόνο» περιορισμένο σε στρατηγική βάση κάπου στα εδάφη του «συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου», χωρίς να προσδιορίζεται όμως επακριβώς χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης.
 

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση