Αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη και προετοιμασία σε τρία επίπεδα

Την αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη σηματοδοτεί η έναρξη της παρούσας εβδομάδας, καθότι την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν στην Ελβετία οι καθοριστικές για τα επόμενα βήματα στο εθνικό μας πρόβλημα, συνομιλίες.
 
Μεθαύριο Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν μια ακόμη συνάντηση, ενώ οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να συναντηθούν ξανά πριν από την μετάβασή τους στη Γενεύη, και το Σάββατο 7 του μήνα. Εξάλλου, την Πέμπτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, οπόταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνοδεύσουν τελικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη.
Όσον αφορά το επίμαχο ζητήματα σύνθεσης της διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε αρκούντως αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού επιβεβαίωσε ότι την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο ίδιος-παριστάμενος και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας-, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι τετραμερής συν δύο. Δηλαδή, σε αυτήν θα συμμετέχουν τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη που είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις(Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι δύο κοινότητες.  Ενώ όσον αφορά την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή θα είναι υπό το καθεστώς παρατηρητή. Πέραν τούτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά δεν προχωρήσει σε κατάθεση χάρτη όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου, διεθνής διάσκεψη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.      
 
Σε τρία επίπεδα
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σήμερα πως η προετοιμασία για τη Γενεύη συνεχίζεται και θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σημείωσε, η προετοιμασία διεξάγεται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφορά τις πολύ σημαντικές συναντήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει πρόοδος που θα βοηθήσει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συναντήσεις μεταξύ των ημερομηνιών 9-11 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. «Είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνει η ανταλλαγή χαρτών, επιτέλους, στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο», επισήμανε.
«Η τρίτη φάση και πιο καθοριστική, αφορά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ξεκινήσει με τη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου. Υπάρχει προετοιμασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχής επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διάσκεψη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με την ηγεσία της Ε.Ε. αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης, αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε ερώτηση αν τα πολιτικά κόμματα θα είναι κοινωνοί της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα είναι μόνο κοινωνοί, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από το διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο θα υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις που θα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας.
 
«Θα είναι παρούσα…»
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης όπου θα συζητηθεί η Συνθήκη των Εγγυήσεων δια του Προέδρου της», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης», και τη διευκρίνηση ότι η Κ.Δ. θα εκπροσωπείται στη διάσκεψη της Γενεύης από τον Πρόεδρο, ο κ. Προδρόμου είπε πως πολύ καλά το διευκρίνισε ο Πρόεδρος, γιατί δεν θα έπρεπε καν να γίνεται αυτή η συζήτηση.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκεί γιατί έχουμε την ευκαιρία να συζητηθεί μια βασική διεθνής Συνθήκη της Κ.Δ., αυτής των εγγυήσεων, και δεν μπορεί να λείπει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα είναι εκεί δια του Προέδρου», ανέφερε. Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως είχαμε ένα ανακοινωθέν των Η.Ε., που αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα στη σύνθεση της Διάσκεψη να είναι παρούσα η Ε.Ε., όπως και άλλα σχετικά μέρη, όπως για παράδειγμα το Σ.Α. του ΟΗΕ. «Θεωρούμε ότι στόχος είναι να έχουμε μια πετυχημένη διεθνή διάσκεψη. Δεν φτάνει που θα γίνει, αλλά πρέπει να είναι και πετυχημένη και επιτυχία θα είναι να απαλλαγεί η χώρα μας, μέσα από μια συμφωνία λύσης, από την κηδεμόνευση και τα δικαιώματα παρέμβασης της Τουρκίας μέσα από εγγυήσεις», πρόσθεσε.
 
«Με αυτογκόλ…»
«Πριν ξεκινήσει το παιγνίδι μπαίνουμε στο γήπεδο με αυτογκόλ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης.
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για σημεία υποχώρησης του Προέδρου, χαρακτηρίζοντας λυπηρό το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν ακόμη να μεταβεί στη Γενεύη και χωρίς καμία συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο, προέβη σε σημαντικά, όπως είπε, βήματα προς τα πίσω. «Για πρώτη φορά ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για εγγυήσεις της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού, έστω και σε συνδυασμό με εγγυήσεις της Ε.Ε. και του Σ.Α. Είναι λυπηρό πραγματικά που, πριν ακόμα ξεκινήσει το παιγνίδι, μπαίνουμε στο γήπεδο με αυτογκόλ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε. 
Την θέση πως από την πρώτη ημέρα του χρόνου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε το δρόμο των υποχωρήσεων του, έναντι των παράλογων τουρκικών απαιτήσεων, διατύπωσε και η αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.

«Παράνομη διαδικασία»
«Δεν δόθηκε το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη της Γενεύης ως παράνομη.
Ο κ. Χρίστου είπε πως σε λίγες μέρες η πατρίδα μας αναμένεται να μπει σε μια διαδικασία, από την οποία μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν. «Η όλη διαδικασία η οποία θα διεξαχθεί στην Ελβετία είναι ήδη παράνομη, υπάρχουν εκθέσεις συνταγματολόγων που το αποδεικνύουν και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα είναι παρούσα και το δικαίωμα να την καταργήσει δεν δόθηκε σε κανένα, ούτε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε. 

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά