Εκπρόσωπος: Άλλες δύο συναντήσεις των ηγετών πριν τη Γενεύη

Σε πλήρη αξιοποίηση του διαστήματος μέχρι τις κρίσιμες συναντήσεις της Γενεύης προχωρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Μιλώντας σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές θα συναντώνται σχεδόν καθημερινά, ενώ έχουν διευθετηθεί άλλες δύο συναντήσεις των δύο ηγετών στις 4 και 7 Ιανουαρίου.
 
Παράλληλα, την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο και την επόμενη μέρα θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο.
 
Σε ερώτηση για το πώς θα αναλωθεί το διάστημα μέχρι τη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση, συνέχιση και εντατικοποίηση της προετοιμασίας ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων μέχρι τη Γενεύη, της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες και της έναρξης της διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.
 
«Οι προετοιμασίες», κατέληξε, «αφορούν τόσο θέματα διαδικασίας όσο και θέματα ουσίας, που άπτονται από τη μια των διαφωνιών και προσεγγίσεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς επίσης και του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων που αναμένεται να απασχολήσουν τη διάσκεψη για την Κύπρο που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την 1 Δεκεμβρίου, είπε ότι στις 9, 10 και 11 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και με όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται.
 
Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 9 του Γενάρη θα συναντώνται τόσο οι ηγέτες όσο και οι διαπραγματευτές.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στο δείπνο ανασκοπήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και έγινε αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αποφασίστηκε, ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες.
 
“Στις 9 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 9, 10 και 11 θα δούμε οτιδήποτε εναπομένει που στο μεσοδιάστημα δεν θα καλυφθεί, στις 11 του μηνός (Γενάρη) θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και 12 θα συγκληθεί διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών