Δεν δούλεψε η τριμερής ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Άντεξε ο ΔΗΣΥ

Η εκλογή του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, η επικράτηση του «αντάρτη» του ΔΗΣΥ Αντρέα Παπαχαραλάμπους στο Στρόβολο, η νίκη του Ανδρέα Βύρα στη Λάρνακα, καθώς και η επανεκλογή των Φαίδωνα Φαίδωνος στην Πάφο και Αλέξη Γαλανού στην Αμμόχωστο, αποτελούν τα βασικά σημεία αναφοράς των δημοτικών εκλογών, όσον αφορά τις μάχες που δόθηκαν για τους 36 από τους 39(σ.σ. σε τρεις δήμους εξελέγησαν δήμαρχοι άνευ ανθυποψηφίων) δημαρχιακούς θώκους.  
 
Ως γενικότερο συμπέρασμα που εξάγεται από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, είναι πως η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ που στήθηκε σε αρκετούς-και μάλιστα πολιτικής σημασίας-δήμους, δεν δούλεψε στο βαθμό που οι ηγεσίες των τριών κομμάτων σαφώς και θα ανέμεναν.
 
Ωστόσο, το ΑΚΕΛ από μόνο του-παρά την ψυχρολουσία της Λεμεσού- κατάφερε να κερδίσει σημαντικές δημαρχίες, όπως είναι της Λάρνακας με τον Ανδρεά Βύρα, της Μόρφου με τον Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και βεβαίως της Λακατάμιας με την Φωτούλα Χατζηπαπά.
 
Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ μπορεί να έχασε τη Λάρνακα, κέρδισε όμως τη Λεμεσό, διατηρώντας ταυτόχρονα την Πάφο και την Αμμόχωστο, με τεράστιο μερίδιο και στη Λευκωσία. Πλήγμα στη συνολική-υπό τις περιστάσεις θετική παρουσία του ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές- η συντριπτική ήττα του επισήμως υποστηριζόμενου από το κόμμα Λάζαρου Σαββίδη στο Στρόβολο, από τον αντάρτη της παράταξης Αντρέα Παπαχαραλάμπους.
 
 Η μεγαλύτερη ήττα της τριμερούς συνεργασίας καταγράφηκε ασφαλώς στη Λεμεσό, όπου ο Ακελικός Αντρέας Χρίστου έχασε από τον υποστηριζόμενο από ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους, Νίκο Νικολαΐδη.
 
Ήττα εξίσου μεγάλης πολιτική σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί και η αποτυχία της συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ να εκλέξει την Εδεκίτη Άκη Χρυσόμηλο(σ.σ. υποστηρίχθηκε και από τη Συμμαχία Πολιτών) στη δημαρχία της Πάφου, όπου τον δημαρχιακό θώκο διατήρησε, με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων, ο Φαίδωνας Φαίδωνος.
 
Η τριμερής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ απέτυχε να εκλέξει δήμαρχο και στον μεγαλύτερο κατεχόμενο δήμο, αυτό την Αμμοχώστου, όπου ο Ακελικός Σίμος Ιωάννου δεν κατάφερε να κερδίσει τον επανεκλέγεντα-υποστηριζόμενο από τον ΔΗΣΥ, Αλέξη Γαλανό. Αντιθέτως, εξέλεξε την Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη στην Κερύνεια.  
 
 Με τις ψήφους των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ εξελέγη δήμαρχος και ο Νίκος Αναστασίου στα Κάτω Πολεμίδια.    

Ήττα για την τριμερή ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ καταγράφηκε επίσης στην Αγλαντζιά, όπου ο εκλεκτός τους Κώστας Κόρτας(σ.σ. προερχόμενος από το ΔΗΚΟ) έχασε από τον υποστηριζόμενο από τον ΔΗΣΥ, Χαράλαμπο Πετρίδη. 
Ανάλογο σκηνικό υπήρξε και στον δήμο Λατσιών, όπου ο επίσης υποστηριζόμενος από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Κυριάκος Παρπούνας(σ.σ. προερχόμενος από το ΑΚΕΛ) ηττήθηκε από τον υποστηριζόμενο από τον ΔΗΣΥ Χρίστο Πιταρρά, καθώς επίσης και στον Άγιο Δομέτιο, όπου ο υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ και άλλα μικρότερα κόμματα Κώστας Πέτρου επανεξελέγη, επικρατώντας του υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Γιώργου Θεοφίλου(σ.σ. προερχόμενου από το ΔΗΚΟ).  
 
Δημάρχους στους δήμους της μείζονος Λευκωσίας η τριμερής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κατάφερε να εκλέξει στο Γέρι, τον Νεόφυτο Παπαλαζάρου και Τσέρι, τον Σταύρο Μιχαήλ.    
 
Απ’ εκεί και πέρα, πέραν της αναμενόμενης επανεκλογής του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Λευκωσία-την οποία πιστώνονται κατά κύριο λόγο ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, το ΑΚΕΛ μπορεί από την πλευρά του να πανηγυρίζει για την άνετη κατάληψη της δημαρχίας Λακατάμιας με την Φωτούλα Χατζηπαπά( το 2011 την κέρδισε ο ΔΗΣΥ με τον Λουκά Ιατρού ο οποίος δεν επανεκδίκησε).  Ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ Αργύρης Παπαναστασίου στη Λακατάμια κατατάγηκε δεύτερος με 19,88%, ενώ ο υποστηριζόμενος από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ Γιάννης Πιέριδης(προερχόμενος από την ΕΔΕΚ), κατετάγη τέταρτος με 16,04%.  
 
Χαστούκι στις κομματικές ηγεσίες έδωσαν οι δημότες Στροβόλου, όπου ως ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης μπορεί να χαρακτηριστεί κατά κύριο λόγο ο ΔΗΣΥ. Και αυτό, καθότι ο εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, απερχόμενος δήμαρχος Λάζαρος Σαββίδης, τερμάτισε τελικά τρίτος, με τον… αντάρτη της παράταξης Ανδρέα Παπαχαράλαμπους να εκλέγεται τελικά δήμαρχος. Ως χαμένη ευκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί για το ΑΚΕΛ ο δήμος Στροβόλου, αφού η υποψήφια του κόμματος Στέλλα Μισιαούλη το πάλεψε με αξιώσεις, χάνοντας στο τέλος της νύχτας στο νήμα.  Την ίδια ώρα, ο υποστηριζόμενος από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ Χρίστος Τσίγκης, περιορίστηκε τελικά στην τέταρτη θέση.

Στον επίσημο ΔΗΣΥ παρέμειναν οι δήμοι Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, με τους Ζαχαρία Κυριάκου και Κώστα Πέτρου να επικρατούν όχι μόνο των ανθυποψηφίων τους από άλλους κομματικούς χώρους-του Ακελικού Σωτήρη Κυριακίδη στην Έγκωμη και του Δηκοϊκού Γιώργου Θεοφίλου στον Άγιο Δομέτιο-, αλλά και των Συναγερμικών καταβολών υποψηφίων Φοίβου Ζαχαριάδη και Γιώργου Καπάταη αντίστοιχα.  
 
Στον εκλεκτό του ΔΗΣΥ Λεόντιο Καλλένο, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από το ΔΗΚΟ, παρέμεινε η δημαρχία Ιδαλίου.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα