Τι είναι το Politico που βράβευσε τον Ακιντζί

 «Το 2016 πέρασε… Ποιος ξέρει τι θα μας φέρει ο επόμενος χρόνος; Ποντάρουμε σε αυτούς που θεωρούμε πως θα είναι στο κέντρο της επικαιρότητας».

Αυτό είναι το κεντρικό σκεπτικό με το οποίο η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico επιλέγει τους 28 ανθρώπους που θα βραβεύσει. Το politico κυκλοφορεί μηνιαίο έντυπο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ λειτουργεί και διαδικτυακή πλατφόρμα όπου γίνεται παρουσίαση και ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του μέσου, το Politico διαθέτει 300 δημοσιογράφους σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ το εμπιστεύονται πάνω από 13 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα.

Στον δεύτερο χρόνο του θεσμού (έκανε ντεμπούτο πέρυσι) το περιοδικό επέλεξε να βραβεύσει 17 άνδρες και 11 γυναίκες από τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Γιατί επιλέχθηκε ο Ακιντζί

Μεταξύ των φετινών νικητών του διαγωνισμού βρίσκεται στην 17η θέση και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιλέχθηκε από το περιοδικό στους 28 ανθρώπους που θα ασκήσουν επιρροή το 2017.

Στη σύντομη επεξήγηση που συνοδεύει την βράβευση για τον Τ/κ ηγέτη το περιοδικό, τον χαρακτηρίζει ως «γεφυροποιό».

Με μια αναδρομή στο παρελθόν του κ. Ακιντζί υπενθυμίζεται πως ήταν αυτός που ως δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί ενιαίο αποχετευτικό σύστημα στην πρωτεύουσα, γεγονός που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

Στη συνέχεια το περιοδικό σημειώνει πως σήμερα ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επανένωση του νησιού.

Από τον Χάρη στον Μουσταφά

Υπενθυμίζεται πως στους περυσινούς βραβευθέντες από το περιοδικό ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Για τον Χάρη Γεωργιάδη, το politico.eu σημείωνε ότι έλαβε λίγη υποστήριξη από έτερους ΥΠΟΙΚ στην Ευρωζώνη όταν ζήτησε την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και πως είχε αμφισβητήσει τις διαπραγματευτικές τακτικές του τότε ΥΠΟΙΚ της χώρας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το περιοδικό συμπλήρωνε ότι, «η οικονομική ανάκαμψη επήλθε μέσω της πειθαρχημένης τακτικής του Γεωργιάδη, του οποίου οι στενοί συνεργάτες τού πιστώνουν σταθερότητα και ετοιμότητα ώστε να εκπληρωθούν αλλά και να ξεπεραστούν οι απαιτήσεις των δανειστών».

Ποιοι άλλοι βραβεύθηκαν

Πρώτος στη λίστα των φετινών τιμώμενων προσώπων φιγουράρει ο Δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan, του οποίου, σύμφωνα με το περιοδικό, η κεντρώα-φιλελεύθερη ατζέντα αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση, και είναι μια απάντηση στις κυρίαρχες πολιτικές των ημερών μας.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Γερμανίδα επικεφαλής του λαϊκιστικού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Frauke Petry.

Σήμερα η λαϊκίστρια πολιτικός θεωρείται ένα από τα αστέρια της γερμανικής πολιτικής σκηνής φαντάζει ως μια από τις σημαντικότερες ανταγωνίστριες της Άγκελα Μέρκελ κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχθεί με το νέο χρόνο όταν θα ξεκινήσει η μάχη για τις εκλογές.

Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας του πολίτικου βρίσκεται ο CEO της Ryanair Michael O'Leary που θεωρείται από το περιοδικό ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά εγχειρήματα.

Στην 7η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, στην 8η η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, στην 9η ο Αντρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και στη 10η θέση ο George Soros.

Πως επιλέγονται οι βραβευθέντες

Ο θεσμός βράβευσης των 28 έκανε ντεμπούτο πέρυσι επιλέγοντας έναν πολίτη από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεχώρισε τον απελθόντα χρόνο και θα παίξει καθοριστικό ρόλο τον επόμενο.

Το Politico ζητά από τους αναγνώστες του να θέση τις υποψηφιότητες και στη συνέχεια οι συντάκτες μετά από συζήτηση, και σύμφωνα με τους ίδιους αρκετές φορές με διαφωνίες καταλήγουν στη λίστα των «διαμορφωτών του κόσμου».

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση