Σε αναμμένα κάρβουνα για την καυτή πατάτα των εγγυήσεων τα Ηνωμένα Έθνη

Η σημερινή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σε επίπεδο διαπραγματευτών, με στόχο την επίτευξη περεταίρω προόδου σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την μεταφορά της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Γενεύη, στις εννέα Ιανουαρίου.
Εκεί, όπου στις 11 του ίδιου μήνα θα επιχειρηθεί συμφωνία επί του μείζονος ζητήματος του εδαφικού, ενώ μια μέρα αργότερα-στις 12 Ιανουαρίου- στο πλαίσιο Διάσκεψης για την Κύπρο όπως έχει ονομαστεί, τα εμπλεκόμενα μέρη θα αγγίξουν την καυτή πατάτα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Στο κεφάλαιο αυτό, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, είναι που αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχούς κατάληξης της καθορισθείσας για τις 12 Ιανουαρίου Διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που την περασμένη Παρασκευή ο Ειδικός Σύμβουλός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις, τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Σήμερα, ο κ. Έιντε θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους επισήμους, με θέμα στην ατζέντα των επαφών του πάντα τις εγγυήσεις.
Από την Αθήνα όπου, όπως έχει προαναφερθεί, βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε υπέδειξε πως πρόκειται για ένα ακανθώδες ζήτημα, στο οποίο προς το παρόν οι απόψεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων διίστανται πολύ μεταξύ τους. «Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το τέλος του συστήματος των εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1960,  ενώ η Τουρκία επί της αρχής θέλει να συνεχίσει αυτό καθεστώς», σημείωσε.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξέφρασε συνάμα την σθεναρή στήριξή του σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα-Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποιώντας μάλιστα πως θα μεταφέρει σχετικά μηνύματα από την Αθήνα στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση των επαφών στην Άγκυρα, ο κ. Έιντε να έχει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, μη αποκλειόμενης και ημερομηνίας πραγματοποίησης μιας τέτοιας διμερούς συνάντησης.
 

Δειτε Επισης

Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ