Κόμματά που ήλθαν, είδαν και απήλθαν

Διαχρονικά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή του νησιού πολλά κόμματα και σχηματισμοί που ενώ «ήρθαν για να μείνουν», διαλύθηκαν, διασπάστηκαν ή απορροφήθηκαν από άλλα κόμματα.

Με ένα σύντομο υπολογισμό από το 1960 μέχρι σήμερα πάνω από 50  κομματικοί ζήτησαν την ψήφο του λαού στις βουλευτικές εκλογές ενώ μέχρι σήμερα κατόρθωσαν να εκλέξουν βουλευτή 17 κόμματα.

Εδώ όμως θα εστιάσουμε σε περιπτώσεις κομμάτων που εμφανίστηκαν μετά το 1990 , περίοδο κατά την οποία η πολιτική ζωή του τόπου ήταν πιο ώριμη να δεχτεί νέες προσεγγίσεις και ιδέες, αφού είχαν ήδη περάσει τριάντα χρόνια από την ίδρυση της ΚΔ, 16 χρόνια από την τουρκική εισβολή και γενικότερα τα γεγονότα του 74’ και 13 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του ανθρώπου που άφησε την σφραγίδα του όσο κανένας άλλος στα γεγονότα κατά το  νηπιακό στάδιο του κράτους.

Ενιαίο Κόμμα, Πατριωτικό Μέτωπο, Προοδευτικό Κίνημα, Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα, Ένωση Κέντρου, Νέα Δημοκρατική Παράταξη, Παγκύπριο Ανανεωτικό Μέτωπο ήταν μερικά από τα κόμματα που εμφανίστηκαν στην Κύπρο πριν το 1990.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα κόμματα που εμφανίστηκαν μετά το 1990 στην Κύπρο και άλλα ήταν διαλύθηκαν, είτε απορροφήθηκαν είτε βρίσκονται μέχρι σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας χωρίς να συμμετέχουν σε εκλογές.

ΑΔΗΣΟΚ 1990
Το ΑΔΗΣΟΚ ιδρύθηκε το 1990, όταν στελέχη του ΑΚΕΛ, ανάμεσα τους και πέντε βουλευτές (Παπαπέτρου, Zιαρτίδης, Φάντης, Nτ. Kωνσταντίνου και Δίγκλης) αποχώρησαν από το κόμμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική που ασκούσε το ΑΚΕΛ. Το 1996 το ΑΔΗΣΟΚ συνενώθηκε με τους Ενωμένους Δημοκράτες. (Βλ. Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών)

Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών  1993
Οι Ενωμένοι Δημοκράτες ιδρύθηκαν το 1993, ως «Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών». Το κόμμα αργότερα συγχωνεύτηκε με το ΑΔΗΣΟΚ, και σχημάτισαν τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Το κόμμα στήριξε στις προεδρικές εκλογές του 1998 τον Γλαύκο Κληρίδη και συμμετείχε με δύο στελέχη στην Κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2001, το κόμμα κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 2,6% και 1 έδρα στη Βουλή.

Στο δημοψήφισμα του 2004, οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστήριξαν το Σχέδιο Ανάν.

Το 2005, ο Γιώργος Βασιλείου αποχώρησε από την ηγεσία των Ενωμένων Δημοκρατών και ο Μιχάλης Παπαπέτρου εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006, το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό μόλις 1,6% και έχασε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η αποτυχία των Ενωμένων Δημοκρατών να εισέλθουν στη Βουλή, ανάγκασαν τον Μιχάλη Παπαπέτρου να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Τον Μάρτιο του 2007, η αντιπρόεδρος Πραξούλα Αντωνιάδου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, οι Ενωμένοι Δημοκράτες αποφάσισαν να στηρίξουν το κυβερνόν κόμμα, ΑΚΕΛ. Η Πραξούλα Αντωνιάδου ήταν υποψήφια βουλευτής.

Τον Αύγουστο του 2011, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας τοποθέτησε την Πραξούλα Αντωνιάδου Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 οι ΕΔΗ κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά βούληση.

Σημειώνεται πως το κόμμα μέχρι σήμερα είναι μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Νέοι Ορίζοντες 1996
Το κόμμα των Νέων Οριζόντων ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1996, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Αν και δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στις πρώτες εκλογές, το κόμμα έχει να επιδείξει σημαντική εμπλοκή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής  και πολιτικής ζωής. Πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Νίκος Κουτσού. Στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές το κόμμα εξέλεξε ένα βουλευτή στη Λευκωσία, τον Χρήστο Κληρίδη .

Αρκετά στελέχη του κόμματος μετά πριν το δημοψήφισμα από το σχέδιο Ανάν ίδρυσαν με αποχωρύσαντες από τον ΔΗΣΥ το ΕΥΡΩΚΟ.

ΑΔΗΚ 1999
Το ΑΔΗΚ είχε το ιδρυτικό του συνέδριο στις 28 Μαρτίου 1999.

Στην ουσία το κόμμα ιδρύθηκε μετά την αποχώρηση του Ντίνου Μιχαηλίδη από το ΔΗΚΟ, που κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος μέχρι το 1998,  όταν και διαφώνησε με την τότε ηγεσία.

Στην ιδρυτική διακήρυξη, τονίστηκε η βαθιά πίστη και προσήλωση του κινήματος στις αρχές και τα ιδανικά της Δημοκρατίας και έθεσε ως στόχο του, την υπεύθυνη παρέμβαση στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα στον τόπο.

Πρώτος πρόεδρος εκλέγεται ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης.

Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) 2004
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ή ΕΥΡΩΚΟ διαλύθηκε πρόσφατα και μεγάλη μερίδα από τα στελέχη του εντάχθηκαν στις τάξεις του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Το ΕΥΡΩΚΟ ιδρύθηκε το 2004 από στελέχη που έφυγαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό λόγω της διαφωνίας τους για το Σχέδιο Ανάν. Εκτός από τα στελέχη του Συναγερμού στο κόμμα απορροφήθηκαν και στελέχη των Νέων Οριζόντων που διαλύθηκαν.

Πρωτοστάτες στην ίδρυση του κόμματος ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο μέχρι τότε Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού. Ο Πρόδρομος Προδρόμου που επίσης εγκατέλειψε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, διαφώνησε στα θέματα στελέχωσης του νέου κόμματος και ίδρυση την ΕΥΡΩΔΗ πρόδρομος της οποίας ήταν ο σχηματισμός Ευρωπαϊκή Δημοκρατία που συμμετείχε στις εκλογές του 2004. (Βλ. πιο κάτω)

Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) 2004
Η ΕΥΡΩΔΗ όπως και το ΕΥΡΩΚΟ ιδρύθηκε για να εκφράσει τους Συναγερμικούς που διαφωνούσαν με το «ΝΑΙ» στο Σχέδιο Ανάν.

Μετά από διαφωνίες του Πρόδρομου Προδρόμου με τους άλλους αποχωρήσαντες που έφυγαν από το ΔΗΣΥ, η ΕΥΡΩΔΗ ιδρύθηκε σε Συνέδριο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου του 2004.   

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ διαδέχτηκε  τον «Συνασπισμό για την Ευρώπη» που κατέβηκε στις Ευρωεκλογές του 2004 και με ποσοστό 10,8% κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο (Γ.Μάτσης).
Ο Γιαννάκης Μάτσης δεν επιθυμούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο κόμμα που ήθελαν να ιδρύσουν οι αποχωρήσαντες από τον ΔΗΣΥ. Μετά από διαφωνίες των ηγετικών στελεχών, ο χώρος των αποχωρησάντων από το ΔΗΣΥ διασπάστηκε σε αυτούς που ακολούθησαν τον Πρόδρομο Προδρόμου στην ΕΥΡΩΔΗ και αυτούς που ακολούθησαν τους Ερωτοκρίτου και Συλλούρη στο ΕΥΡΩΚΟ.

Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες 2004

Το 2004 ο Τίμης Ευθυμίου ίδρυσε το κίνημα «Ελεύθεροι Πολίτες».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 το κίνημα «Ελεύθεροι Πολίτες», εξασφάλισε ποσοστό 1,22% και το 2008 στήριξε την υποψηφιότητα του Ιωάννη Κασουλίδη στις προεδρικές εκλογές.

Μετά τις προεδρικές του 2008 το κίνημα «Ελεύθεροι Πολίτες» προσχώρησε στον ΔΗΣΥ και ο Τίμης Ευθυμίου επανεντάχθηκε στο ΔΗΣΥ και διορίστηκε μέλος του εκτελεστικού γραφείου και Επίτροπος Ευρωπαϊκής Γεωργικής Πολιτικής, του ΔΗΣΥ.

Σήμερα ο Τίμης Ευθυμίου είναι Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών.
  

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»