Μ. Σιζόπουλος: Στόχος της ΕΔΕΚ η ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας

  

Τις θέσεις και απόψεις της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό έδωσε απόψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλο, με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματολογία και τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για να διεκδικήσει, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, ό,τι είναι δυνατό καλύτερο για την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «ήταν μια λεπτομερειακή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα έλαβαν χώρα στις συνομιλίες που έγιναν στην Ελβετία, όχι μόνο για το εδαφικό και για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη συνάντηση».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η συζήτηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «περισσότερο περιστράφηκε στο τι δέον γενέσθαι στο μέλλον, και πρόσθεσε ότι «από πλευράς της ΕΔΕΚ δώσαμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις που εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να τις λάβει σοβαρές υπόψη για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, την διαπραγματευτική του θέση και να διεκδικήσει ό,τι είναι δυνατό καλύτερο για τη δική μας πλευρά».

«Έχω την εντύπωση ότι προβληματίστηκε ο Πρόεδρος με τις θέσεις που του καταθέσαμε», πρόσθεσε. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «ξέρουμε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι η οποιαδήποτε λύση να διασφαλίζει τουλάχιστον ορισμένες βασικές παραμέτρους, λειτουργικότητα του κράτους, μη αναπαραγωγή συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων και κυρίως τα θέματα της ασφάλειας για να μπορούν οι νέες γενιές να νοιώθουν ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο και ο κίνδυνος στο μέλλον να βιώσουν όσα η δική μας γενιά βίωσε είτε το 1974 είτε προηγουμένως». «Αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό και αν αυτά διασφαλιστούν θα μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει την εντύπωση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κοντά σε συμφωνία στο εδαφικό για να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση, ο κ. Σιζόπουλος παρέπεμψε για απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι από πλευράς ΕΔΕΚ «δεν είναι σκόπιμο αυτή την στιγμή να ενημερώσουμε για όλες τις λεπτομέρειες, παρά μόνο ποιες είναι οι δικές μας θέσεις και απόψεις για αυτά τα ζητήματα».
«Αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό αυτή την δύσκολη στιγμή γιατί όταν οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε, στο τι αποκαλύπτουμε και κυρίως στα θέματα της τακτικής που η δική μας πλευρά πρέπει να ακολουθήσει», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θέλει, παρά τις όποιες διαφωνίες και αντιθέσεις έχει, «με επιχειρηματολογία και στοιχειοθετημένα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου και την επιχειρηματολογία του».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι προτάσεις της ΕΔΕΚ δόθηκαν γραπτώς ή προφορικά, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «οι προτάσεις τους δόθηκαν προφορικά και με λεπτομέρειες παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις προτάσεις αυτές κατά καιρούς κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, περισσότερο, ήταν στη διαδικασία το πώς μπορούν αυτές οι θέσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών και του διαλόγου να αξιοποιηθούν έναντι ενδεχομένως κάποιων διεκδικήσεων που θα προέλθουν από την τουρκική πλευρά».
 


Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενημέρωσε το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

 

Δειτε Επισης

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται