Η ιστορία του Έλληνα που άνοιξε εστιατόριο στο Mont Pelerin

Ο Παύλος Μαμάσης, από την Θεσσαλονίκη, κλείνει το Ιανουάριο του 2017, 50 χρόνια στην πόλη Βεβέ των 40.000 περίπου κατοίκων, που βρίσκεται στους πρόποδες του Μοντ Πελεράν, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ όπου διεξάγονται από την Δευτέρα οι εντατικοποιημένες συνομιλίες για το Κυπριακό.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, στην Κύπρο ήρθε πριν από αρκετά χρόνια. Πήγε στην Πάφο, τη Λεμεσό, το Τρόοδος και αλλού, έπαιξε τένις στην Κύπρο και έχει κρατήσει μέχρι σήμερα κυπριακές λίρες. Τον κ. Μαμάση, ετών 72 σήμερα, συναντήσαμε κατά τύχη όταν ομάδα δημοσιογράφων που βρισκόμαστε στο Βεβέ πήραμε το τελεφερίκ για να ανεβούμε στο όρος του Προσκυνητή και να πάρουμε πλάνα και φωτογραφίες από ψηλά. Το τελεφερίκ βγάζει στην εξωτερική είσοδο του ξενοδοχείου Μοντ Πελεράν, την οποία φυλάνε άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας.


Ο κ. Μαμάσης είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Ο αχόρταγος αετός” που βρίσκεται αριστερά της εισόδου του ξενοδοχείου με θέα τη λίμνη της Γενεύης και τις Άλπεις, με ελληνική κουζίνα, όπως είπε με έμφαση, για να έχουν “καλό φαγητό”. Ήρθε στην Ελβετία το 1967 ως μέλος της Εθνικής Ομάδας τένις για αγώνες, έμεινε εδώ καθώς στην Ελλάδα είχε γίνει το πραξικόπημα και έκτοτε δημιούργησε τις δικές του επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων το πρώτο ιδιωτικό γήπεδο τένις. Μέχρι και σήμερα παίζει τένις με τις τρεις κόρες του και δηλώνει ότι ο αθλητισμός τον βοηθά να διατηρεί την σωματική και ψυχική του υγεία.
 
Η πόλη Βεβέ είναι εμπορική, όπως εξήγησε, εδώ βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Νεστλέ αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες. Περικλείεται από αμπελώνες που είναι προστατευόμενοι από την ΟΥΝΕΣΚΟ και εδώ παράγονται μερικά πολύ γνωστά κρασιά από εξαιρετικές ποικιλίες, πρόσθεσε. Στην περιοχή το τένις είναι διαδεδομένο, όπως και ο αθλητισμός γενικότερα. Είναι δύσκολες όμως οι καιρικές συνθήκες. Πρέπει να συνηθίσεις το κρύο και να είσαι προετοιμασμένος, ανέφερε ο κ. Μαμάσης που φάνηκε πως το κρύο τον ενοχλεί ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. “Εχουμε χειμώνα από τον Οκτώβριο μέχρι τέλος Απριλίου. Το πολύ κρύο σημαίνει μέχρι και -14 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να προετοιμαστείς γι` αυτό. Δεν μπορείς να βγαίνεις έξω, ούτε να κυκλοφορείς ελεύθερα”.


Τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει πολλοί Έλληνες, είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάστασης στην Ελλάδα. Είναι μορφωμένοι, οι περισσότεροι στον τομέα υγείας, αμείβονται πολύ καλά και στη Λωζάνη, όπως εξήγησε, υπάρχει η “Ελληνική Κατοικία” όπου διοργανώνουν διάφορες ομογενειακές εκδηλώσεις και εκεί μετέχουν και πολλοί Κύπριοι, όπως σημείωσε.
 
Μετά από τόσα χρόνια στην Ελβετία, αισθάνεστε Ελβετός ή Έλληνας, ρωτήσαμε τον κ. Μαμάση για να απαντήσει ότι τώρα πια πιο πολύ τον ξέρουν στην Ελβετία, παρά στην Ελλάδα, όπου πάει πολύ συχνά, 5-10 φορές το χρόνο. “Τα πιο πολλά τα χρωστάω στην Ελβετία και οι πιο μεγάλες επενδύσεις μου είναι στην Ελβετία. Εδώ έχει περισσότερη σιγουριά. Το χρωστάω σε αυτούς εδώ, αυτοί με έκαναν αυτό που είμαι. Να πάρω χρήματα να επενδύσω στην πατρίδα μου, αλλά δεν έχω καμία σιγουριά, λόγω της αστάθειας που υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχουν εκπλήξεις”.


Η Ειρήνη, η Αλίκη και η Ζωή, οι τρεις κόρες του, μιλάνε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Ο κ. Μαμάσης ανάρτησε την ελληνική σημαία που είχε στο εστιατόριο, μεταξύ των ιστών των άλλων σημαιών που είχε έξω από το μαγαζί του. Όμως αυτό δεν διήρκεσε πολύ. Αστυνομικοί που βρισκόταν στην είσοδο του ξενοδοχείου Λε Μιραντόρ του ζήτησαν μετά από λίγο να την κατεβάσει.
Αρκεί η σημαία της Ελβετίας και του καντονιού...
  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης