Πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα για το εδαφικό

Επίπονη και ιδιαιτέρως σκληρή προδιαγράφεται η διαπραγμάτευση στο Μον Πελεράν της Ελβετίας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με αντικείμενο τα κριτήρια για το εδαφικό.     
 
Η σημερινή πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, που σύμφωνα με πληροφορίες εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, ξεκίνησε στις δέκα ώρα Ελβετίας (11 ώρα Κύπρου) και ολοκληρώθηκε γύρω στις δύο. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και οι δυο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.
 
Αρμόδια πηγή ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, και ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.
 
Σε ανάρτησή του στο twitter, o Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δημοσίευσε φωτογραφία από την πρωινή συνάντηση, αναφέροντας πως στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας των συνομιλιών στο Μον Πελεράν βρίσκονται τα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Ο κ. Έιντε αναδημοσίευσε επίσης φωτογραφία από γεύμα στο οποίο παρακάθισαν οι δυο ηγέτες με μέλη των αντιπροσωπειών τους.
 
Μιλώντας νωρίτερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι εάν ο χάρτης που θα κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις θα αντικατοπτρίζει τα συμφωνημένα κριτήρια, τότε θα μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την επόμενη φάση. Υπέδειξε ταυτόχρονα πως σε διαφορετική περίπτωση, εάν διαπιστωθεί ότι μία από τις πλευρές προβεί σε κινήσεις τακτικής, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο συζήτησης για καθορισμό ημερομηνίας για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, συζητήθηκαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, που άπτονται των εδαφικών αναπροσαρμογών. «Στην ουσία», είπε, προετοιμάστηκε το έδαφος για την σημερινή συνάντηση που έχει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα κριτήρια του εδαφικού. Ευελπιστούμε». συνέχισε, «ότι μέσα από την συζήτηση θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα».
 
Η σημερινή μέρα θεωρείται ως άκρως καθοριστική για τα επόμενα βήματα, καθότι αναμένεται να καταδείξει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τοποθετηθεί δημοσίως διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση χάρτη αν πρώτα δεν συμφωνηθεί πενταμερής διάσκεψη, επιχειρώντας έτσι να διασυνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, η δική μας πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως για να υπάρξει το επόμενο βήμα, δηλαδή της σύγκλισης πενταμερούς για συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θα πρέπει μια πιθανή συμφωνία επί των κριτηρίων να αποτυπωθεί σε χάρτη.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την τ/κ αντιπροσωπεία στο Μοντ Πελεράν, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, αναμένεται να κατατεθούν και οι χάρτες, με παράλληλη ωστόσο δέσμευση για καθορισμό ημερομηνίας διεθνούς διάσκεψης. Κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τοποθετείται χρονικά να γίνει(σ.σ. κατάθεση χαρτών και καθορισμός ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη) την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ιεραρχεί ως σημαντικότερο κριτήριο τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση(γίνεται λόγος για 100 000), ενώ ως δεύτερο κριτήριο τα ποσοστά εδάφους των συνιστωσών πολιτειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αναπροσαρμογή του ποσοστού ακτογραμμής που θα ελέγχει, την επιστροφή υπό ε/κ διοίκηση θρησκευτικών μνημείων και άλλων συναισθηματικής αξίας τοποθεσιών κ.α.  Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση που αρχίζει σήμερα δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών.
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, αυτός ανέφερε πως οι συναντήσεις στο ελβετικό θέρετρο συνεχίζονται και πως δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περαιτέρω. «Πρόκειται για μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι δυο πλευρές και μόνο εάν αυτές το επιθυμούν θα γίνει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»