Στην Επιτροπή εργασίας η επέκταση απασχόλησης εποχικών ωρομίσθιων υπαλλήλων

  Το θέμα της επέκτασης απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων υπαλλήλων από τους 8 στους 11 μήνες συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, με τον Πρόεδρο της Αντρέα Φακοντή να δηλώνει πως αν δεν προχωρήσει η Κυβέρνηση με την επέκταση το κόμμα του θα ζητήσει την επιστροφή των αποκοπών που έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους για αυτό το σκοπό ή τη μεταφορά των χρημάτων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής είπε πως από τον Ιούνιο του 2014 εγγράφηκε θέμα για επέκταση του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού με στόχο τη μείωση της ανεργίας μέσω της επέκτασης αυτής από τους 6 στους 11 μήνες με την κάλυψη του κόστους εργοδότησης τους από τις αποκοπές ύψους 20 εκ ευρώ στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και η αξιοποίηση του ποσού που δαπανάται για το ανεργιακό τους επίδομα που φτάνει τα 5,5 εκ σήμερα.
 
Οπως ανέφερε, η πρόταση του ΑΚΕΛ υιοθετήθηκε μερικώς από το Φεβρουάριο του 2015 όταν το Υπουργικό αποφάσισε την επέκταση της απασχόλησης για τους 1656 εποχικούς από τους 6 στους 8 μήνες.
 
Ο κ. Φακοντής είπε πως ενώ εκτιμάται ως θετικό βήμα η επέκταση της απασχόλησης διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό ποσό δεν δαπανάται για την απασχόληση των εποχικών αλλά δημιουργείται ένα μαξιλαράκι στα ταμεία της Κυβέρνησης.
 
“Ως εκ τούτου, ως ΑΚΕΛ έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση της απασχόλησης από τους 8 στους 11 μήνες για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες, σε διαφορετική περίπτωση θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης για μείωση του ύψους των αποκοπών στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε τη μεταφορά αυτών των χρημάτων για κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε το ποσό αυτό να είναι ίσο με το ποσό που δαπανάται για την 8μηνη απασχόληση του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού” είπε.
 
Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως για αυτό το σκοπό ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο να καταθέσει επακριβώς το ποσό που εισπράττει η Κυβέρνηση από τις αποκοπές και το ποσό που δαπανάται για την απασχόληση των εποχικών εργατών.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως ύστερα από μελέτη η απασχόληση των εποχικών ωρομισθίων επεκτάθηκε από τους 6 στους 8 και πρόσθεσε πως η θέση της Κυβέρνησης είναι πως αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες που υπάρχουν στα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες, όπως έγινε με την τοποθέτηση 50 εποχικών ωρομισθίων στην Υπηρεσία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και η μετακίνηση 105 υπαλλήλων στο Τμήμα Δημόσιων Έργων, εκ των οποίων οι 25 ήταν εποχικοί.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών