Τα κριτήρια για το εδαφικό, κριτήριο για την τύχη του Μον Πελεράν

Η… μεγάλη εβδομάδα του Κυπριακού άρχισε από σήμερα στο χιονισμένο Μον Πελεράν της Ελβετίας, όπου Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν να φέρουν ένα βήμα ακόμη πιο κοντά τον στόχο της λύσης του Κυπριακού.  
 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελβετία θα βρεθεί το εδαφικό, επί του οποίου μια πιθανή κατάληξη θ’ ανοίξει το δρόμο ενδεχομένως για σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης προς συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά μετέβη στο ελβετικό θέρετρο με τη ξεκάθαρη θέση στις αποσκευές της, πως πρόοδο επί του κεφαλαίου αυτού θα συνιστά η συμφωνία επί των κριτηρίων και η αποτύπωσή τους σε χάρτες.
Μόνο έτσι, όπως και ο ίδιος ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συγκατανεύσει στο να περάσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα. Από την άλλη, στη δική του διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, επίσης την περασμένη Παρασκευή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έδειξε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα, καθότι προέβαλε τη θέση πως αφού συμφωνηθούν τα κριτήρια, θα πρέπει να καθοριστεί πενταμερής διάσκεψη και μετά να κατατεθούν χάρτες. Θέση την οποία επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης, και η οποία αναμένεται επίσης να αποτελέσει σημείο τριβής και σκληρής διαπραγμάτευσης καθότι δεν γίνεται αποδεχτή από την ε/κ πλευρά, είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς στην εκ περιτροπής προεδρία.  
 
Η συζήτηση του εδαφικού στην Ελβετία θα γίνει παράλληλα με το αλληλένδετο κεφάλαιο του περιουσιακού, επί του οποίου κατά τη συζήτησή του στην Κύπρο καταγράφηκε μεν πρόοδος, ωστόσο παραμένουν σημαντικές διαφωνίες. Συζήτηση στο Μον Πελεράν θα λάβει χώρα και επί των εκκρεμούντων ζητημάτων και των τριών άλλων κεφαλαίων που συζητήθηκαν ήδη στην Κύπρο και υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις. Δηλαδή, της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όπως κατά την πενθήμερη διαπραγμάτευση στο Μον Πελεράν, πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και επί του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς ωστόσο να γίνεται διασύνδεση με το εδαφικό.  
 
Επισημαίνεται πως η συζήτηση στην Ελβετία επί του κρίσιμου κεφαλαίου του εδαφικoύ αναμένεται να αρχίσει αύριο το απόγευμα και θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως έχει προαναφερθεί, είναι πως για να υπάρξει κατάθεση χαρτών θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάληξη επί των κριτηρίων.  Σημαντικότερο εκ των κριτηρίων θεωρείται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με στόχο της ε/κ πλευράς να αποτελεί η επιστροφή 100.000 προσφύγων. Σημειώνεται πως στη διακαναλίκη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως είναι άδικο να θεωρούνται πρόσφυγες τα παιδιά των Ε/κ  προσφύγων.
 
Πέραν της επιστροφής τουλάχιστον 100 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητα, η δική μας πλευρά ζητά εδαφική έκταση 75% στο ε/κ και 25% στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, έλεγχο του 60% της ακτογραμμής από το 47% που ελέγχει σήμερα, επιστροφή σε ε/κ διοίκηση περιοχών υψηλής συναισθηματικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Από την άλλη, η τ/κ πλευρά αποκλείει από κάθε εδαφική αναπροσαρμογή πρόσθετες ζώνες, ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακες ή μη συνεχόμενες ζώνες, τονίζει πως σημαντικές επενδύσεις και υποδομές δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ότι δεν πρέπει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ακτογραμμή, ενώ αξιώνει όπως δημιουργηθεί ευθεία γραμμή και είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις πληθυσμού.
 
Σε κρίσιμη καμπή
Την αυλαία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν άνοιξε το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μετέβη στην Ελβετία για το τελετουργικό μέρος της διαδικασίας, στο οποίο προσδόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας. Στη δήλωση που ανέγνωσε πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες, ο Μπαν Κι Μουν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας πως η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο είναι εφικτή και πως οι προσδοκίες και στις δυο κοινότητες είναι υψηλές. Ταυτόχρονα, είπε πως διαβεβαίωσε τους δυο ηγέτες για την πλήρη στήριξή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να τους βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο για να φθάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι πως το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους. Κάλεσε παράλληλά τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Η.Β., καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν εν τέλει τη διαίρεση του νησιού.
 
«Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε στο Mont Peleran την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», έγραψε αμέσως μετά στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Συνομιλίες χωρίς ανάσα
Οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν, τόσο των δύο ηγετών όσο και των ομάδων τους(σ.σ. ομάδες εργασίας), καθώς και των διαπραγματευτών, θα είναι ολοήμερες και παράλληλες, ενώ αναμένεται να ολοκληρώνονται αργά το βράδυ.  Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στην Ελβετία από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ενώ μαζί του βρίσκονται επίσης οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, σύμβουλοί του και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Παναγιώτης Δημητρίου, επικεφαλής της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, οι Νίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, μέλη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή, ο Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό και ο Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.
Τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύουν στο Μον Πελεράν η στενή διαπραγματευτική του ομάδα και δύο τεχνοκράτες για θέματα κτηματολογίου και χαρτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ν. Αναστασιάδης: Με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για λύση
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών