Για το Κυπριακό ενημέρωσε τον Αμερικανό Γερουσιαστλη ο Α.Νεοφύτου

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας κατανόηση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε, μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Μενέντεζ, ότι ο Γερουσιαστής είναι ένας από τους πιο σταθερούς διαχρονικά υποστηρικτές της Κύπρου και του αγώνα για επανένωση του τόπου.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση "μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε στον Αμερικανό Γερουσιαστή την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, τις διαφορές που παραμένουν και την ξεκάθαρη μας θέση τόσο σε ό,τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφάλειας".

Ο κ. Νοεφύτου είπε πως τον ευχαρίστησαν για τη διαχρονική στήριξη και του ζητήσαμε τη δική του βοήθεια, τη βοήθεια του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της αμερικανικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια μας να βρούμε λύση του Κυπριακού.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατανόησε τις θέσεις και τα επιχειρήματα της ε/κ πλευράς και “ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση για το εδαφικό θα υπάρξουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν επιστροφή, τουλάχιστον 100.000 προσφύγων, υπό ε/κ διοίκηση για να μπορέσουμε να μπούμε στο εξίσου σημαντικό και ουσιαστικό θέμα, αυτό της ασφάλειας.”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι διατύπωσε στον Αμερικανό Γερουσιαστή την ξεκάθαρη θέση ότι μια ενωμένη Κύπρος, μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα.

Περαιτέρω ο κ. Νοεφύτου ανέφερε πως η συζήτηση περιστράφηκε και στο θέμα της οικονομίας και ο Αμερικανός Γερουσιαστής εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για το γεγονός ότι η Κύπρος κατάφερε να πετύχει το στόχο της εξόδου από την οικονομική κρίση του 2013.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα ότι χαιρετίσαμε την ύπαρξη αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Κύπρο και είχαμε την υπόσχεση ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα προσπαθήσει για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό το γεγονός, το είπε και ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, ότι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, η αμερικανική EXON MOBIL έχει ενδιαφερθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και αυτό επιβεβαιώνει τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, και ότι τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι και σημαντικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα πως ήδη αμερικανικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια και στο χρηματοπιστωτικό τομέα και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στους επενδυτές στην τράπεζα Κύπρου και στην ελληνική τράπεζα.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»