Η Κύπρος και η Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τον ίδιο πόνο'

Χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νόμος περί μετακίνησης πληθυσμών, ν’ αναθεωρηθεί η οδηγία περί ελέγχου των όπλων, να επαναρχίσουν οι εργασίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ξεπλύματος χρήματος, και να υπάρξει ενίσχυση της δράσης μας στο διαδίκτυο, ανέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Jean Luc Florent, ερωτηθείς για τα βήματα που πρέπει να γίνουν κατά της τρομοκρατίας.
 
Αυτά είναι βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν, συνέχισε, ώστε η Ε.Ε. -που αποτελεί πεδίο ελευθερίας- να συνεχίσει να είναι χώρος ασφάλειας. «Στο εξωτερικό μέτωπο, τώρα, πρέπει να ενισχύσουμε τον έλεγχο στα σύνορά μας εκτός Γαλλίας, και κυρίως στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αποφασιστική στήριξη, αλλά και κινητοποίηση από την Ε.Ε., προκειμένου να ελέγξει πραγματικά, τους χιλιάδες ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα και χρειάζονται διεθνή προστασία. Αν κάποια από αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν ένα είδος απειλής, αυτή πρέπει να ταυτοποιηθεί και να ελεγχθεί. Όμως, δεν πρέπει κανείς να ρίχνει όλη την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον ISIS και αποτελούν και τα κύρια θύματα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», συμπλήρωσε. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Ευρώπη να εξακολουθήσει να καλωσορίζει αυτούς που χρειάζονται διεθνή προστασία. «Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Ολάντ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γαλλίας να καλωσορίσει 30.000 Σύρους πρόσφυγες επί γαλλικού εδάφους», επεσήμανε ο Jean Luc Florent.

Θα υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;
Από την αρχή της εμπλοκής μας στη Συρία, η Κύπρος προσέφερε σημαντική στήριξη μέσω των δυνατοτήτων της χρήσης της αεροπορικής Βάσης της Πάφου και των λιμανιών της. Επίσης, η Κύπρος λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, στις οποίες η Γαλλία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία).
Πέρα από αυτή τη στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία, ο πολιτικός μας διάλογος συνεχίζεται ομαλά, όπως και η ανταλλαγή αναλύσεων και προτάσεων όσον αφορά στην περιφερειακή κρίση και την ασφάλεια της Μεσογείου, είτε σε διμερή βάση είτε μέσω της Ε.Ε.

Πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να νιώσουν και πάλι ασφαλείς;
Ο στρατός έχει αναπτυχθεί στους δρόμους και ενισχύει αστυνομικές ομάδες για την ασφάλεια δημόσιων χώρων. Η Γαλλία ζήτησε τη βοήθεια των γειτονικών κρατών μελών της Ε.Ε., για να ενισχύσει τους ελέγχους στα διεθνή αεροδρόμια και σταθμούς, και να προχωρήσει με κοινούς ελέγχους στα σύνορα. Αυτά συνέβησαν αμέσως μετά τις επιθέσεις. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα σχεδιαζόμενα μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να ληφθούν και να παράγουν αποτελέσματα, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του κάθε πολίτη της Ε.Ε. Και σε εθνικό επίπεδο, ελήφθησαν αποφάσεις για την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που ασχολούνται με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στις αντίστοιχες διοικήσεις. Η Γαλλία ενίσχυσε τους αγώνες της ενάντια στον ISIS στη Συρία, με στόχο κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και οδούς εφοδιασμού, σε συντονισμό με τη διεθνή συμμαχία. Πρέπει να παλέψουμε τον ISIS στο πεδίο του, για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος αποφάσισε να στείλει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα αυξήσει δραματικά την ικανότητά μας να στοχεύσουμε τον ISIS. Και γενικότερα, θα ήθελα να πω ότι πρέπει, επίσης, να διατηρήσουμε τις αξίες και το πνεύμα μας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να βγαίνουμε έξω στα γήπεδα, σε αίθουσες συναυλιών και καφετέριες, να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Φυσικά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά διατηρώντας τον τρόπο ζωής μας, δείχνουμε, με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν κερδίσει και δεν θα κερδίσουν.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στον κυπριακό λαό;
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους που έδειξαν εμπράκτως την υποστήριξή τους στη Γαλλία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. 
Αμέσως μετά τις επιθέσεις, λάβαμε μηνύματα για συλλυπητήρια και συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς επίσης και από τον ηγέτη και τα άλλα εξέχοντα μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κάθε μέλος της πρεσβείας έλαβε μηνύματα από τις επαφές του και τους συναδέλφους του στην κυπριακή κυβέρνηση και κοινωνία, καθώς και στη διπλωματική κοινότητα. Είδαμε και συμμετείχαμε στο κίνημα αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στους δρόμους της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου, της Λευκωσίας, για τη γαλλική κοινότητα στην Κύπρο, όπως επίσης και με απλούς καθημερινούς πολίτες της Κύπρου. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι δύο λαοί μοιράζονται τις ίδιες αξίες και τον ίδιο πόνο. Θέλω να πω, ακόμη, ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει ένα τέλος στην άγρια, τρομακτική και αιματηρή ύπαρξη του ISIS. Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό μας. Αυτό είναι το σημαντικό. Η ενότητα και ο πολιτισμός θα είναι η δύναμή μας σε αυτή τη μάχη.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ