Ομάδα εργασίας Κύπρου – Ιρλανδίας για επιπτώσεις από το BREXIT

Διμερή θέματα συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, 'Εντα Κέννι, στο Δουβλίνο και σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων τους στον οικονομικό τομέα, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα εμπορίου και τουρισμού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι Κύπρος και Ιρλανδία αποφάσισαν τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στις δύο χώρες από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση που αντανακλά και το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ιρλανδία αλλά και τις πολύ φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό”.

Κατά τη συνάντηση τους, είπε, “συζητήθηκε το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις Όπως γνωρίζετε υπάρχει διαχρονικά ενδιαφέρον από την Ιρλανδία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην Κύπρο με συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από το 1964”, ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, “οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του Συμβουλίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος αξιοποίησε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό”.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, για να προσθέσει πως “υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας στον οικονομικό τομέα, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα εμπορίου και τουρισμού”.

Συζητήθηκε επίσης η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων της ΕΕ, με έμφαση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και γενικότερα για το μέλλον της Ευρώπης. “Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας, ειδικότερα για χώρες όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία που έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Βρετανία. Μέσα από αυτή την Ομάδα θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα των δύο χωρών και να δούμε μετά την έξοδο της Βρετανίας σε θέματα που υπήρχε κοινή προσέγγιση με τους Βρετανίας το πώς διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα και οι επιθυμίες των δύο χωρών”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης το Μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με το τί γίνεται στη Συρία, οι περιφερειακές εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη το ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με έμφαση στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Τουρκία και για το πώς η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να εξεταστεί ένα τέτοιο θέμα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα