Α. Κυπριανού: Η Κυβέρνηση στραγγαλίζει τη Λάρνακα

Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να πείσει το στρατηγικό επενδυτή στη Λεμεσό, να αποδεχθεί τους όρους της, στραγγαλίζει τη Λάρνακα και ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα και θα καταστούν μη ανταγωνιστικές στις εξαγωγές ως συνέπεια της απόφασης για επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές – εισαγωγές από το λιμάνι της πόλης, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τη Συντονιστική Επιτροπή Εμπορικής Ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας.
 
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες που δημιουργήθηκαν λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν εισαγωγών – εξαγωγών στο λιμάνι Λάρνακας και άλλες αποφάσεις που τροχιοδρομούνται ώστε να καταστεί το λιμάνι Λάρνακας αποκλειστικά τουριστικό.
 
“Έχουμε συζητήσει αυτά τα ζητήματα εξαντλητικά και διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν το λιμάνι της Λάρνακας και γενικότερα την πόλη ολόκληρη”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
“Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της απόφασης για επιβολή πλαφόν”, είπε προσθέτοντας ότι “θεωρούμε πως οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουν ήδη, καθώς θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα τους και τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης θα μεγεθυνθούν”.
 
Διερωτήθηκε ως προς το λόγο που ώθησε την Κυβέρνηση σε αυτές τις αποφάσεις και υπέβαλε το ερώτημα αν ο στόχος είναι να καταστραφούν επιχειρήσεις που συνεισφέρουν περίπου 200 εκ. το χρόνο στην οικονομία και το κράτος έχει έσοδα ύψους 14 εκατομμυρίων.
 
Θεωρούμε ότι η πόλη της Λάρνακας πρέπει να αντιμετωπισθεί με διαφορετικό φακό από την Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Κυπριανού επαναλαμβάνοντας τη θέση που επαναλαμβάνει χρόνια το ΑΚΕΛ, ότι θα πρέπει να γίνει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας, το οποίο να συζητηθεί με το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς, να συμφωνηθεί και στη βάση εκείνου του στρατηγικού σχεδιασμού να γίνεται η ανάπτυξη στην πόλη της Λάρνακας.
Περαιτέρω, για να προλάβει, όπως ανέφερε, την απάντηση του αρμοδίου Υπουργού, για αντιδράσεις σε ό,τι αφορά αναπτύξεις στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ξεκαθαρίζει πως η μόνη απαίτηση που ηγέρθη από το ΑΚΕΛ, είναι να μην υπάρξει οχληρία, η οποία να προκαλεί προβλήματα στην ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της Λάρνακας.
 
Πρόσθεσε πως “οποιαδήποτε άλλη πρόφαση επικληθεί είναι εκ του πονηρού”.
 
Στην προσπάθεια της η Κυβέρνηση να πείσει το στρατηγικό επενδυτή στη Λεμεσό, να αποδεχθεί του όρους της, στραγγαλίζει τη Λάρνακα και ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα και θα καταστούν μη ανταγωνιστικές στις εξαγωγές, ανέφερε.
 
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Γιώργος Κατωδρύτης είπε ότι επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Λάρνακα δεν επιθυμεί την εμπορική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι η Λάρνακα επιθυμεί την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού, η οποία δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της εμπορικής δραστηριότητας που είναι ήδη εκεί.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Κατωδρύτης είπε πως στο λιμάνι της Λάρνακας υπάρχει εμπορική δραστηριότητα 1,3 εκ τόνων το χρόνο, και εργοδοτείται αριθμός ατόμων. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις εμπορικές αυτές δραστηριότητες, καθώς το λιμάνι του Βασιλικού είναι πολύ βεβαρημένο, ενώ η απόσταση προς το λιμάνι Λεμεσού είναι πολύ μεγάλη.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις και όπως οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη γίνει παράλληλα με την εμπορική δραστηριότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι η Κυβέρνηση επέβαλε πλαφόν στις εισαγωγές και εξαγωγές από το λιμάνι Λάρνακας, το οποίο είναι χαμηλότερο από τη δραστηριότητα του λιμανιού. Διευκρίνισε πως αυτό θα εξαναγκάσει εταιρείες να κάνουν χρήση του λιμανιού Λεμεσού, γεγονός που θα αυξήσει τα κόστη και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα τους.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών