Ακιντζί: Λύση εκκρεμούντων θεμάτων εντός του 2016 και να αφεθούν τα τεχνικά ζητήματα για το 2017

  Συμφωνία στους επόμενους τρεις μήνες επί των εκκρεμούντων ζητημάτων σε τέσσερα κεφάλαια και συζήτηση των «τεχνικών θεμάτων» εντός του 2017, υποστηρίζει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε ζωντανή μετάδοση στον παράνομο Μπαϊράκ, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα 200 ζητήματα που η ε/κ λέει ότι είναι ανοικτά αφορούν τεχνικά θέματα και υπενθύμισε δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι τα σημαντικά ζητήματα δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάκτυλα των δύο χεριών.

Λέγοντας ότι υπάρχουν τέσσερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εντός δυο εβδομάδων τον Οκτώριο, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε πως αν συζητηθεί το εδαφικό επί κυπριακού εδάφους, τις επόμενες μέρες τα θέματα αυτά θα διαρρεύσουν στον ε/κ Τύπο και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις στο εξωτερικό.

Όπως είπε, μετά το εδαφικό, το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή διάσκεψη.

«Αν μπορούμε να φτάσουμε σε λύση σε αυτούς τους τρεις μήνες ας το πράξουμε. Τα τεχνικά θέματα μπορούν να μείνουν για το 2017», είπε, προσθέτοντας πως ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να μάθει τις λεπτομέρειες του σχεδίου και να πάει στα δημοψηφίσματα.

Επανέλαβε τη θέση του πως υπάρχει ένα «φυσικό χρονοδιάγραμμα» μέχρι το τέλος του 2016 παρόλο που αυτό δεν έχει ανακοινωθεί. «Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η ε/κ πλευρά έχει φοβία στα χρονοδιαγράμματα. Αν θέλεις να λύσεις το κάθε ζήτημα, χρειάζεσαι χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ένα χρονοδιάγραμμα, που προνοεί την επιστροφή στην Κύπρο και την εντατική εργασία για δύο βδομάδες εντός Οκτωβρίου και ακολούθως να ζητηθεί από τον κ. Μπαν να ξεκινήσει τις ετοιμασίες για πενταμερή στα τέλη Οκτωβρίου.

«Αν η ε/κ πλευρά μείνει μακριά από αυτό, τότε αυτό θα είναι συνταγή για μη λύση και η λύση θα μετατεθεί για μια άλλη άνοιξη, κατά την οποία θα συζητούνται άλλα πράγματα και η ομόσπονδη λύση θα μπει στο ράφι», κατά την έκφρασή του.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα, λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε από τις απορριπτικές ομάδες ή τα ΜΜΕ στην «νότια Κύπρο», όπως απεκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές.

Τέλος, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι Τ/κ δεν εκπροσωπούνται εδώ και 53 χρόνια στα Ηνωμένα `Εθνη, σημειώνοντας πως μετά το σχηματισμό της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, ένας εκλελεγμένος Τ/κ ηγέτης θα εκπροσωπεί την Κύπρο ως ισότιμος εταίρος στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας και τότε η εκπροσώπηση της Κύπρου θα έχει ολοκληρωθεί.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον