Ταλάτ: Tα Ηνωμένα Έθνη έπρεπε να πιέσουν την ε/κ πλευρά για πενταμερή

  Τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να πιέσουν την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, υποστήριξε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία μιας συνάντησης τύπου Μπούργκενστοκ ή Γκρίντρι για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως η ε/κ πλευρά παρακωλύει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

Στο παρελθόν ο Δημήτρης Χριστόφιας και τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνουν το ίδιο πράγμα, δεν επιθυμούν χρονοδιαγράμματα, είπε, προσθέτοντας ότι το τέλος της θητείας του Μπαν Γκι-μουν, στα τέλη του 2016, αποτελεί ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα.

Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδείξει ηγεσία, σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές θα αρχίσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Υποστήριξε πάντως πως οι Ε/κ βρίσκονται πιο κοντά στη λύση σε σύγκριση με την εποχή του σχεδίου Ανάν.

Αφού σημείωσε πως τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων είναι δύσκολα, ο κ. Ταλάτ είπε πως τα θέματα αυτά μπορούν να συζητηθούν σε μια πενταμερή συνάντηση, για να προσθέσει όμως ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη σύγκληση πενταμερούς χωρίς να υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια αυτά.

Δεν με εξέπληξε οτιδήποτε από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε τέσσερα κεφάλαια, προσθέτοντας πως πέραν του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να βοηθήσουν στα άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές