Αβέρωφ: O Αγωγός προς την Αίγυπτο είναι η πιο βιώσιμη λύση για το κυπριακό αέριο αυτή τη στιγμή

 Την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση η εμπορικά πιο βιώσιμη επιλογή για την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου είναι ένας περιφερειακός αγωγός κατευθείαν προς τις υφιστάμενες υποδομές για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στην Αίγυπτο, διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ του Λονδίνου για Φυσικό Αέριο και Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (‘3rd London Gas & LNG Forum’).
 
Στην προσφώνησή του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η σύνδεση με τις εγκαταστάσεις LNG στις περιοχές Idku και Damietta φαίνεται να είναι η πιο βιώσιμη αν υπολογίσει κανείς το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν επιβεβαιωθεί.
 
Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε, εξάλλου, πως η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες πλην της Τουρκίας, όπως με το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Ελλάδα. Όπως σημείωσε, η Λευκωσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις προοπτικές στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως «μία επανενωμένη Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της περιοχής και θα αποτελεί ένα βασικό πυλώνα ισχυρών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε παράλληλα πως μετά τη λύση οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας θα αλλάξουν, κάτι που όπως επισήμανε «θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνεργασία με μια μεγάλη χώρα, η οποία έχει σημαντικές ανάγκες σε ενέργεια».

«Να το θέσω με τα λόγια του κ. Έιμος Χόχσταϊν, του αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας: ‘Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Κύπρου σε Αίγυπτο και Τουρκία επιτρέπουν αφενός στην Αίγυπτο να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες και να εξάγει τις επιπλέον ποσότητες στη διεθνή αγορά μέσω των ήδη υφιστάμενων υποδομών για LNG - αφετέρου νέα κοιτάσματα θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαφοροποιήσει τη βαριά εξάρτησή της από ένα μικρό αριθμό προμηθευτών, όπως συμβαίνει τώρα’», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Το διήμερο Φόρουμ του Λονδίνου για Φυσικό Αέριο και Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που ξεκίνησε τη Δευτέρα έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις για τη βιομηχανία φυσικού αερίου.
 
Συγκεντρώνει κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας, Αμερικανούς και Ευρωπαίους επενδυτές, πολιτικούς και εκπροσώπους κρατικών οργανισμών και τους προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης και προώθησης συμφωνιών. Το κεντρικό θέμα του φετινού Φόρουμ είναι η ενίσχυση της ποικιλίας πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια