Γιώργος Λιλλήκας: Στον κόσμο της φαντασίας η ύπαρξη του ενδιάμεσου χώρου

  Για απουσία ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης στον ενδιάμεσο χώρο, αλλά και για ουσιαστικές διαφορές και διαφωνίες των κομμάτων που τον αποτελούν, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Σε συνέντευξή του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, και ερωτηθείς αναφορικά με την προσπάθεια του ενδιαμέσου χώρου για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Λιλλήκας ξεκαθαρίζει πως η Συμμαχία Πολιτών ποτέ δεν προσκλήθηκε σε οποιαδήποτε συνάντηση με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, κάνοντας παράλληλα λόγο για πλασματικές προσδοκίες που δημιουργούνται περί του ενδιάμεσου χώρου. «Η δική μου άποψη είναι ότι βρίσκεται στον κόσμο περίπου της φαντασίας η ύπαρξη του ενδιάμεσου χώρου», σημειώνει ο Γιώργος Λιλλήκας. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει με νόημα πως  για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει ειλικρίνεια και ότι για να οικοδομηθεί η συνεργασία, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. «Η εμπιστοσύνη, κτίζεται, κερδίζεται. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την αντίληψη ότι κάποιοι αποφασίζουν και οι άλλοι υλοποιούν ή ακολουθούν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
 
-Μετά τις βουλευτικές εκλογές, είχε προαναγγελθεί μια προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας των κομμάτων του ενδιαμέσου χώρου με φόντο και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, βλέπουμε τη Συμμαχία Πολιτών ν’ απουσιάζει ουσιαστικά από αυτή την προσπάθεια. Είναι ορθή αυτή η αίσθηση που αποκομίζουμε;  
-Εμείς είχαμε κάνει μια σειρά από προσπάθειες, με πρωτοβουλίες μας, για τη σύσταση συνασπισμού, ακόμα και για κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές που προηγήθηκαν. Δεν είχαμε καμία θετική ανταπόκριση. Η δική μου άποψη, είναι ότι βρίσκεται στον κόσμο περίπου της φαντασίας η ύπαρξη του ενδιάμεσου χώρου. Υπάρχουν σοβαρές διαφορές και διαφωνίες στην εσωτερική διακυβέρνηση. Ακόμα και στο Κυπριακό, στον τρόπο διαχείρισής του. Μπορεί να συμφωνούμε στην κριτική προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως προς τις υποχωρήσεις του, αλλά απ’ εκεί και πέρα για τη διαχείριση δεν είχαμε καταθέσει την ίδια στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο. Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και κυρίως στην οικονομία, υπάρχουν σαφέστατα μεγάλες διαφωνίες. Απόδειξη τούτου, είναι πως κάποια άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είχαν ψηφίσει και στήριξαν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
 
-Εννοείτε το ΔΗΚΟ;
-Είχα πει κάποτε σε μια δήλωσή μου, ότι μια από τις επιτυχίες του κ. Αναστασιάδη, ήταν ότι στην οικονομία μας κυβερνούσε με τη στήριξη του ΔΗΚΟ και στο Κυπριακό με τη στήριξη του ΑΚΕΛ.    
 
-Συνεπώς για τη Συμμαχία Πολιτών βρίσκεται εκτός πλάνων η συνεργασία ή η πλήρης συμπόρευσή της με τον ενδιάμεσο χώρο,  όχι μόνο για τις δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικότερα; Πάντως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ φαίνεται να προχωρούν…
-Εμείς δεν προσκληθήκαμε σε οποιαδήποτε συνάντηση για τις δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι ένα. Το άλλο είναι πως για να υπάρξει συνεργασία, θα πρέπει πρώτα-πρώτα να υπάρχει ειλικρίνεια. Και για να οικοδομηθεί η συνεργασία, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη, κτίζεται, κερδίζεται. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, με την αντίληψη ότι κάποιοι αποφασίζουν και οι άλλοι υλοποιούν ή ακολουθούν. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι δημιουργούνται πλασματικές προσδοκίες περί ενδιάμεσου χώρου, είναι εμφανές και φαίνεται και από τις δημοτικές εκλογές, ότι κάποιοι προχωρούν με τους δικούς τους σχεδιασμούς. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς δεν θα πάμε να μετατρέψουμε σε κομματικές τις δημοτικές εκλογές, δεν πρόκειται να μπούμε στο παζάρι πίσω από κλειστές πόρτες να μοιράσουμε μεταξύ μας τους δήμους, αγνοώντας τι λέει η τοπική κοινωνία, τι λένε οι δημότες οι ίδιοι στους διάφορους δήμους. Αντίθετα, εμείς αναθέσαμε στις επαρχιακές μας επιτροπές και με αυτό προχωρούμε. Και εντός αυτής της εβδομάδας ή την ερχόμενη, θα αρχίσουμε ανά επαρχία ν’ ανακοινώνουμε, είτε τους δικούς μας υποψήφιους δημάρχους είτε αυτούς που θα στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση. Άρα, έχουμε και εδώ διαφορά όσον αφορά τη φιλοσοφική προσέγγιση ακόμα και των δημοτικών εκλογών. Αλλά επαναλαμβάνω, οι συνεργασίες κτίζονται όταν υπάρχει εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη για να οικοδομηθεί χρειάζεται ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμός.
 
-Με όλα αυτά που μας λέτε, αντιλαμβανόμαστε πως δεν πιστεύετε στο όραμα της συνένωσης ή αν μη τι άλλο της πιο στενής συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου. Σωστά;
-Εμείς πρώτοι πιστέψαμε στη δυνατότητα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας και πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Φθάσαμε στο σημείο να υποβάλουμε πρόταση που να λέει να γίνει συνασπισμός όσων δυνάμεων έχουμε σύγκλιση στο Κυπριακό, παρά τις διαφωνίες μας στα υπόλοιπα θέματα. Μάλιστα είχαμε πει, του συνασπισμού αυτού να μην ηγείται ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Αυτοεξαιρεθήκαμε. Δεν είχαμε καμιά ανταπόκριση. Κατά συνέπεια, αυτά που σας λέω είναι τα συμπεράσματα από τις προσπάθειες που κάναμε, αλλά και από αυτά που διαπιστώνουμε σήμερα.
 
-Μήπως τελικά το ουσιαστικότερο πρόβλημα του ενδιάμεσου χώρου είναι οι προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες κάποιων εκ των ηγεσιών των κομμάτων που τον αποτελούν;  
-Δεν θα διαφωνήσω, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι διάφορα, αλλά είναι και αυτό. Δεν είναι τυχαίο που στην πρόταση τη δική μας, που ήταν απόφαση της Συγκλήτου για δημιουργία συνασπισμού-όχι συνένωσης-, λέγαμε να μην ηγείται ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Ήταν για να διευκολύνουμε τα πράγματα, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Εμείς, από τη στιγμή που αποποιούμασταν της όποιας αξίωσης  να ηγηθούμε, ήμασταν ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε τον οποιονδήποτε θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του συνασπισμού.  
 
-Δεδομένων των πιο πάνω, ως Συμμαχία Πολιτών τι θα κάνετε στις δημοτικές εκλογές. Κάποιοι λένε πως «φλερτάρετε» έντονα με το ΑΚΕΛ…
-Εμάς θα μας δείτε να στηρίζουμε σε κάποιους δήμους υποψήφιους που ενδεχομένως στηρίζει το ΑΚΕΛ, σε κάποιους δήμους υποψήφιους που ενδεχομένως στηρίζει ο ΔΗΣΥ, ενώ σε άλλους δήμους υποψήφιο που ενδεχομένως στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ. Εμείς δεν έχουμε παρωπίδες.    
 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας