Μισοί-μισοί οι πολίτες για τις θέσεις και χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη

  Αποκαλυπτικά ευρήματα όσον αφορά τις τάσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή κοινωνία σε σχέση με το Κυπριακό και την εν’ εξελίξει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, καταγράφει μεγάλη αποκαλυπτική δημοσκόπηση που διενήργησε το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE.
Η δημοσκόπηση, αποτυπώνει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο βαθμό απαισιοδοξίας όσον αφορά την προοπτική εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τον βαθμό αποδοχής των θέσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει στο Κυπριακό, καθώς τον βαθμό εμπιστοσύνης με τον οποίο οι πολίτες περιβάλλουν τους χειρισμούς του.  
 
Ανέφικτος ο στόχος για λύση εντός του 2016
 

Απαισιόδοξη, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2016. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα πολίτες(σε ποσοστό 80%), εκτιμούν πως δεν είναι εφικτός ο στόχος αυτός, ενώ αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή είναι εφικτός ο στόχος συνολικής λύσης του Κυπριακού εντός του 2016, έχουν μόλις δύο στους δέκα πολίτες(σε ποσοστό 20%). Η απαισιοδοξία αυτή αντικατοπτρίζει προφανώς το μικρό καλάθι που κρατά η ελληνοκυπριακή κοινότητα αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ως αποτέλεσμα των διαχρονικά αδιάλλακτων θέσεων της τουρκικής πλευράς, αλλά και ένεκα της προϊστορίας η οποία θέλει ανάλογες προσπάθειες του παρελθόντος να κατέληξαν τελικά σε ναυάγιο.  
 
Οριακά στην κοινωνία οι θέσεις Αναστασιάδη


Διχασμένη όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης για τις θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εμφανίζεται η κοινωνία. Και αυτό, καθότι ένα 52%  των πολιτών εμφανίζεται λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο, την ίδια ώρα που ένα άλλο 48%, δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο. Πρόκειται για εύρημα το οποίο καταδεικνύει πως οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό κινούνται σε οριακό σημείο όσον αφορά την αποδοχή τους από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Θα μπορούσε ωστόσο να λεχθεί πως το γεγονός ότι οι θέσεις του ικανοποιούν σχεδόν πέντε στους δέκα πολίτες, αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια κάποιας μορφής επιτυχία, δεδομένης πάντοτε της έντονης και σκληρής κριτικής την οποία δέχεται σχεδόν από την ολότητα των κομμάτων-πλην του ΔΗΣΥ και σε κάποιο βαθμό του ΑΚΕΛ- όσον αφορά στο Κυπριακό. Παρ’ όλα αυτά, πραγματικότητα αποτελεί πως με ένα τέτοιο ποσοστό αποδοχής των θέσεων και προτάσεων του, ο Νίκος Αναστασιάδης θα χρειαστεί τεράστια δουλειά, προκειμένου να πείσει τους πολίτες να αποδεχθούν ένα σχέδιο λύσης στο οποίο ενδεχομένως καταλήξουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Σε τεντωμένο σχοινί η εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο


Όπως και σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης για τις θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έτσι και ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των χειρισμών του κινείται επίσης οριακά. Συναφώς, σε αρκετά ή μεγάλο βαθμό εμπιστεύονται τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, ανεξαρτήτως των θέσεων τις οποίες εκφράζει δημόσια, σχεδόν πέντε στους δέκα πολίτες(σε ποσοστό 47%). Άλλοι πέντε στους δέκα πολίτες όμως, σε ποσοστό 53%, αναφέρουν πως εμπιστεύονται καθόλου ή σε μικρό βαθμό τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα ακόμη εύρημα, το οποίο επιβεβαιώνει πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι διχασμένη όσον αφορά το πώς αντικρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη και δη την διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού. Το ποσοστό εμπιστοσύνης έναντι του προσώπου του, βρίσκεται σαφώς πιο ψηλά από το ποσοστό του μοναδικού κόμματος το οποίο τον στηρίζει απόλυτα στο Κυπριακό(δηλαδή του ΔΗΣΥ), ωστόσο δεν παύει να μην είναι αρκετό για να διασφαλίσει την έγκριση ενός πιθανού σχεδίου λύσης σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.
 
Συμφωνούν με τις θέσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ


Πάρα την απαισιοδοξία και παρά το γεγονός ότι οι χειρισμοί και οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό δεν φαίνεται να βρίσκουν πλειοψηφική απήχηση στην κοινωνία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν κατά πλειοψηφία τις θέσεις των δύο κομμάτων που σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, στηρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 42% οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζουν, συμφωνούν περισσότερο με τις θέσεις του ΔΗΣΥ(22%) και του ΑΚΕΛ(20%), στο Κυπριακό. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό που ανέρχεται στο 26%, δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τις θέσεις κανενός κόμματος στο Κυπριακό, ενώ με τις θέσεις του ΔΗΚΟ, συμφωνεί ένας στους δέκα ψηφοφόρους. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου και το γεγονός πως ένα συνολικά 8% του εκλογικού σώματος, δηλώνει ότι συμφωνεί με τις θέσεις δύο κόμματων που επίσημή τους θέση είναι η απόρριψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μορφής λύσης του Κυπριακού. Τέσσερα τοις εκατό συμφωνεί με τις θέσεις της ΕΔΕΚ και ένα άλλο τέσσερα τοις εκατό με τις θέσεις του ΕΛΑΜ.
 
Τρεις στους δέκα δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα


Ένας στους τρεις πολίτες δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα στο Κυπριακό, ενώ και πάλι, της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης τυγχάνουν οι θέσεις των δύο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, οι θέσεις του ΔΗΣΥ σε ποσοστό 22% και του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 19%. Από την άλλη, το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και στηλιτεύουν την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό, εμπιστεύεται συνολικά ένα περίπου 20% του εκλογικού σώματος. Τις θέσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, εμπιστεύεται ένας στους δέκα πολίτες.
 
Απαξιώνεται ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου


Την απαξίωση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου από την κοινωνία αποτυπώνει με εμφαντικό τρόπο η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών(σε ποσοστό 75%), δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς του Σώματος όσον αφορά το Κυπριακό. Από την άλλη, μόλις ένα 25% δηλώνει πως εμπιστεύεται σε αρκετά ή σε μεγάλο βαθμό το Εθνικό Συμβούλιο. Μέσα και από το εύρημα αυτό, επιβεβαιώνεται πως ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου έχει πάψει να αποτελεί σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ότι χρειάζονται να κάνουν ακόμη πολλά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κόμματα, προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο να αρχίσει να καθιερώνεται ξανά στις συνειδήσεις των πολιτών ως το Σώμα που μπορούν να εμπιστευτούν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
 
*Διαβάστε αύριο στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE το δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής δημοσκόπησης για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων διαβάστε:
-ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΡΙΟ ΔΗΜΟΨΙΣΜΑ;
 
Ταυτότητα έρευνας:
Γραφείο:
IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Ανάθεση: ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE
Ημερομηνία διεξαγωγής: 05-09 Σεπτεμβρίου 2016
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
 
 
 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα