Mιλλιέτ: Με τη φόρμουλα του ‘συναισθηματικού δεσμού’ θα λυθεί το περιουσιακό

  Με τη φόρμουλα του ‘συναισθηματικού δεσμού’ θα λυθεί το περιουσιακό, υποστηρίζει η εφημερίδα Μιλλιέτ σε σημερινό δημοσίευμα, αναφέροντας ότι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως ένας Ελληνοκύπριος, ο οποίος πριν το 1974 έζησε μέχρι τα 10 του χρόνια στη “βόρεια Κύπρο”, όπως γράφει, να μπορεί να επιστρέψει.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Μιλλιέτ αναφέρει ότι οι θρησκευτικές περιουσίες, οι περιουσίες που μετά τη λύση θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ασφάλειας, οι περιουσίες που θα αδειάσουν μετά τη λύση, οι περιουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος, οι περιουσίες που δεν διατέθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν δεν θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του ‘συναισθηματικού δεσμού’. Όλες οι άλλες περιουσίες θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο κριτήριο.

Το κριτήριο αυτό ως προτεραιότητα θα εφαρμοστεί για τα κτίρια που θα επιστραφούν και μετά θα επιστρέψουν τα χωράφια που είναι άδεια. Μετά το 1974, 162 έως 180 χιλιάδες Ε/κ έγιναν πρόσφυγες και πήγαν στο νότιο τμήμα του νησιού και 43 έως 65 χιλιάδες Τ/κ πήγαν πρόσφυγες στο βόρειο και εκτιμάται ότι άφησαν πίσω τους ακίνητη περιουσία 1,350,400 στρέμματα γης, σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, υπάρχει κοινή αντίληψη στο περιουσιακό και αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα περιουσίας. Τα άτομα που έχασαν την περιουσία τους και εκείνα που την χρησιμοποιούν θα έχουν δικαίωμα διαφορετικών επιλογών. Θα έχουν δικαίωμα σε αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Επίσης, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει ανεξάρτητη επιτροπή περιουσίας η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ.

Εξάλλου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Μιλλιέτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να ζήτησε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφεί η κλειστή πόλη Αμμοχώστου και να αρχίσει η αποχώρηση του στρατού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι για να βγει ‘ναι’ στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να πουν στους Ε/κ ποια θα είναι τα οφέλη της λύσης την πρώτη μέρα. Επίσης φέρεται να πρότεινε – σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα - την πρώτη ημέρα της λύσης να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και έτσι να ενωθούν οι Τ/κ με τη διεθνή κοινότητα. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε ότι οι Τ/κ δεν θα καθυστερήσουν τη λύση και πως κανένα δεν ωφελεί η καθυστέρηση της εφαρμογής της. Φέρεται επίσης να πρότεινε για τα κρίσιμα σημεία του εδαφικού ‘να κλειστούν κάπου’ εκτός της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκλεισε την πόρτα στον Ακιντζί, ωστόσο φέρεται να του είπε “πρώτα ας τελειώνουμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε στην Κύπρο”, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Η εκ περιτροπής προεδρία σύμφωνα με τη Μιλλιέτ “μετατράπηκε σε αίνιγμα.” Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι θέλει να μελετήσει το θέμα ξανά και δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Η τ/κ πλευρά υποχώρησε στο θέμα της εφαρμογής πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ μετά τη λύση. Σε μια συνάντηση που η ε/κ πλευρά επέμενε στο δίκαιο της ΕΕ, ο Ακιντζί απάντησε σκληρά, λέγοντας ότι “Η ΕΕ δεν είναι ιερό βιβλίο. Για μένα σημασία έχουν οι δικές μας ανάγκες”. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα σεβαστεί τις αρχές της ΕΕ, ωστόσο επεσήμανε τη σημασία της εναρμόνισης των αναγκών των Τ/κ και των Ε/κ με την ΕΕ.

Στη δημόσια υπηρεσία της ομόσπονδης κυβέρνησης θα εργάζονται 33% Τ/κ και 67% Ε/κ, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα έχει στρατό. Θα έχει μόνο ακτοφυλακή.

Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ‘εσωτερικοί πολίτες’ της τ/κ και της ε/κ πολιτείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Εκείνοι που θα εκλεγούν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα μοιράσουν την περίοδο των πέντε χρόνων μεταξύ τους. Δηλαδή εκείνος που θα είναι Πρόεδρος για δυόμιση χρόνια θα γίνει και αντιπρόεδρος για άλλα δυόμιση χρόνια. Η θητεία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πέντε χρόνια. Τα πρώτα δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είναι από την ε/κ πολιτεία. Ο αντιπρόεδρος θα είναι από την τ/κ πολιτεία.

Συμφωνήθηκε, όπως γράφει η Μιλιέτ, στο Ανώτατο Ομόσπονδο Δικαστήριο να υπάρχουν 8 δικαστές. Στην περίπτωση που υπάρχει αδιέξοδο, αναφέρει ότι θα καταφεύγουν “σε κλήρωση”, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο τι ακριβώς εξυπακούεται με αυτή την αναφορά. Στο θέμα της αστυνομίας υπάρχει διαφορά απόψεων στο ποσοστό. Αν θα είναι 60% Ε/κ και 40% Τ/κ ή 50-50.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν και για τον αριθμό των πολιτών πριν το δημοψήφισμα. Οι Ε/κ θα είναι 802 χιλιάδες και οι Τ/κ 220 χιλιάδες. Η ε/κ πλευρά έθεσε και το θέμα της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν πάνω από 220 χιλιάδες Τ/κ. Ο Ε/κ ηγέτης, σύμφωνα πάντα με τη Μιλιέτ, φέρεται να είναι αντίθετος στη συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι 220 χιλιάδες Τ/κ θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και αυτός ο αριθμός δεν θα αυξηθεί. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής Κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να ζήτησε να τυπωθεί η λίστα εκείνων που θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας