Συνέχεια στο νέο κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

 Συνέχεια στο νέο κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που εγκαινίασαν την περασμένη Τρίτη, δίνουν σήμερα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται από τις δέκα το πρωί στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ουσιαστικής και κρίσιμης, όπως χαρακτηρίζεται, φάσης των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Χρονικό ορόσημο της υπό εξέλιξη κρίσιμης αυτής φάσης εντατικών διαπραγματεύσεων είναι η 14η Σεπτεμβρίου, οπόταν και υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες να εκδοθεί μια κοινή δήλωση, η οποία ν’ αναφέρεται στο τι συζητήθηκε, καθώς και στα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε, έξι στον αριθμό συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθούν διεξοδικά και λεπτομερώς όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού με στόχο να επιτευχθούν περαιτέρω συναντιλήψεις και συγκλίσεις στα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής προκύπτει να υπάρχουν ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές, ενώ επίσης θα συζητηθούν περαιτέρω και ουσιαστικά τα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά.
 
Θα δείξει στις 14 Σεπτεμβρίου
Στις δηλώσεις στις οποίες προέβη την περασμένη Τρίτη έπειτα από την πρώτη από τις επτά, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, καθορισθείσες συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακίντζι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιο αισιόδοξος και αν είναι πιο εύκολο το έργο των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι αυτό θα εξεταστεί στις 14 Σεπτεμβρίου όταν θα διαφανεί πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί. Ερωτηθείς αναφορικά με τη συζήτηση του περιουσιακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, οι δύο ηγέτες δεν θα αναφερθούν σε χάρτες, ονόματα κ.λ.π. όσον αφορά το εδαφικό, αλλά θα συζητηθούν κάποια κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές που, όπως υπέδειξε, είναι απόλυτα συνδεδεμένες με το περιουσιακό. «Το ίδιο θα γίνει και όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Η επιμονή του Ακιντζί
Αξίζει  να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επέμεινε στη θέση της τουρκικής πλευράς για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση. «Η προσέγγιση του να μη μείνει ούτε ένας στρατιώτης και να τερματιστούν εξολοκλήρου οι εγγυήσεις δεν βοηθά την όλη διαδικασία», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εκφράζοντας την άποψη ότι αν η ε/κ πλευρά δεν προβάλει ανέφικτα, κατά την έκφρασή του, αιτήματα, τότε μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα λογικό πλαίσιο.  
 
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων