Καταγγέλλει μίζες στην Αραδίππου ο Φαίδωνος, αλλά δεν καταθέτει στην αστυνομία

«Πόλεμο»  με την αστυνομία αλλά και το ΑΚΕΛ άνοιξε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, στον απόηχο των καταγγελιών που εξαπέλυσε δημοσίως σχετικά με μίζες που, όπως υποστηρίζει, δόθηκαν για το κτίριο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία shlumberger, στον Δήμο Αραδίππου.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, αξιωματούχοι του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, απαίτησαν καταβολή χρημάτων από την εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του Φυσικού Αερίου, ως μίζες, προκειμένου να της παραχωρήσουν τις απαιτούμενες άδειες για την εγκατάσταση της σε συγκεκριμένο κτίριο.
 
Παρ’ όλα αυτά, στην ερώτηση γιατί δεν καταθέτει τα όσα γνωρίζει στην αστυνομία, και αρκείται απλά και μόνο στις δηλώσεις από αέρος, ο Δήμαρχος απαντά πως κάθε φορά που κάνει καταγγελίες στην αστυνομία, δεν γίνεται διερεύνηση. «Όποτε έδιδα κατάθεση στην αστυνομία, οι ενδιαφερόμενοι μάθαιναν τα πάντα σε πέντε λεπτά», δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης».  Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ανέφερε πως από τις καταθέσεις που έδωσε στο παρελθόν για άλλα θέματα, διαπίστωσε ότι η αστυνομία αρκείται μόνο στα όσα ο ίδιος καταθέτει, προχωρεί σε συλλήψεις όσων τα ονόματα αναφέρει ο ίδιος και δεν προχωρεί να ερευνήσει τα ίδια τα γεγονότα, να εντοπίσει άλλους εμπλεκόμενους ή υπόπτους και να προβεί σε συλλήψεις άλλων υπόπτων μετά από έρευνες και όχι μετά από δική του κατάθεση. Αποτέλεσμα, πρόσθεσε, πολλοί που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι, παραμένουν ανενόχλητοι.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες του Δημάρχου για το θέμα αυτό είχαν γίνει στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής το Μάρτιο του 2016.
 
Βολές από το ΑΚΕΛ
Οι δηλώσεις Φαίδωνος και η στάση του να μην προβαίνει σε επίσης καταγγελίες στα αστυνομία, για όσα υποστηρίζει, προκάλεσαν την παρέμβαση της  Βουλευτή Λάρνακας του ΑΚΕΛ, Ευανθίας Σάββα, η οποία τον περασμένο Μάρτιο ήταν επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Αραδίππου. Σύμφωνα με την κα Σάββα, την περίοδο που δήμαρχος είχε προβεί σε αυτές τις καταγγελίες, η ίδια ζήτησε, με επιστολή της στον Γενικό Εισαγγελέα, τη διερεύνηση των ισχυρισμών Φαίδωνος.  Όπως ανέφερε σε χθεσινή γραπτή δήλωσή της, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης στην αστυνομία, ωστόσο ο Δήμαρχος Πάφου αρνήθηκε να δώσει κατάθεση.
Διερωτάται κανείς αναφέρει η βουλευτής «γιατί ενώ δημόσια ο κ. Φαίδωνος ισχυρίζεται ότι κρατικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκβίαζαν για μίζες, όταν αυτός κλήθηκε να καταθέσει τα όποια στοιχεία κατέχει, εάν κατέχει, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια, αρνήθηκε να το πράξει. Θα πρέπει επιτέλους ο Δήμαρχος Πάφου να αναλαμβάνει την ευθύνη πράξεων του, τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς που δημόσια εκστομίζει. Εάν δεν μπορεί να τεκμηριώσει του ισχυρισμούς του, οφείλει να τους αποσύρει δημόσια διαφορετικά δεν θα αποτελούν παρά κοινές συκοφαντίες σε βάρος των προσώπων στα οποία αφέθηκαν σκιές και υπονοούμενα, έστω και δεν ονομάστηκαν από τον κ.
Φαίδωνος».
 
Η κ. Σάββα, διερωτάται επίσης κατά πόσο δεδομένης της άρνησης του Δημάρχου Πάφου να καταθέσει, αν θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει την συνέχιση της έρευνας; «Εάν υποθέσουμε ότι ένας απλός πολίτης προβαίνει σε ισχυρισμούς τους οποίους δεν μπορεί να τεκμηριώσει προκύπτει ή όχι γι’ αυτόν αξιόποινη πράξη; Για ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο επιδιώκει συνεχώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας δεν προκύπτει τίποτα αξιόμεμπτο; Ή μήπως οποιοσδήποτε σε αυτό το κράτος μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια;» καταλήγει.
 
«Διερωτάται κανείς», αναφέρει η βουλευτής «γιατί ενώ δημόσια ο κ. Φαίδωνος ισχυρίζεται ότι κρατικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκβίαζαν για μίζες, όταν αυτός κλήθηκε να καταθέσει τα όποια στοιχεία κατέχει, εάν κατέχει, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια, αρνήθηκε να το πράξει».
 
«Θα πρέπει επιτέλους», τονίζει η κα Σάββα «ο Δήμαρχος Πάφου να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του, τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς που δημόσια εκστομίζει. Εάν δεν μπορεί να τεκμηριώσει του ισχυρισμούς του, οφείλει να τους αποσύρει δημόσια διαφορετικά δεν θα αποτελούν παρά κοινές συκοφαντίες σε βάρος των προσώπων στα οποία αφέθηκαν σκιές και υπονοούμενα, έστω και δεν ονομάστηκαν από τον κ. Φαίδωνος».
 
Η κ. Σάββα, διερωτάται επίσης κατά πόσο δεδομένης της άρνησης του Δημάρχου Πάφου να καταθέσει, αν θα μπορούσε ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει την συνέχιση της έρευνας. «Εάν υποθέσουμε ότι ένας απλός πολίτης προβαίνει σε ισχυρισμούς τους οποίους δεν μπορεί να τεκμηριώσει προκύπτει ή όχι γι’ αυτόν αξιόποινη πράξη; Για ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο επιδιώκει συνεχώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας δεν προκύπτει τίποτα αξιόμεμπτο; Ή μήπως οποιοσδήποτε σε αυτό το κράτος μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια;» καταλήγει.
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον