Θέλουν έλεγχο για αμοιβές υποκόσμου από ΥΚΑΝ και ΚΥΠ-Οι πληροφοριοδότες στο επίκεντρο

Την ώρα που οι έρευνες του ποινικού ανακριτή, σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς που είδε το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών που ακολούθησαν, όπου ο διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατουνωτός, φέρεται να είχε επικοινωνία με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο φαίνεται να ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, άλλο ένα ζήτημα, που αφορά την χρηματοδότηση πληροφοριοδοτών της Αστυνομίας, έρχεται στο προσκήνιο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο εν λόγω βαρυποινίτης φέρεται να έλαβε χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάνδαλο βόμβα με στέλεχος Αστυνομίας-Συνωμοτούσε με βαρυποινίτη για εξόντωση Αριστοτέλους

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, για κατάθεση κλήθηκε η Διευθύντρια και η Υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, όπου κατέθεταν για ώρες, ενώ παραδόθηκε ογκωδέστατο υλικό και στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι συνομιλίες του βαρυποινίτη. 

Ενώπιον του ποινικού ανακριτή θα βρεθούν διάφορα πρόσωπα, κάποια από τα οποία χαρακτηρίζονται κλειδιά, ενώ ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την καταγγελία και βρίσκονται ενώπιον του. 

Την ίδια ώρα, ο τρόπος λειτουργίας της ΥΚΑΝ αλλά και της ΚΥΠ, αναφορικά με τα κονδύλια για αμοιβές σε πληροφοριοδότες, οι οποίοι πολλές φορές είναι άτομα του υποκόσμου εξού και γνωρίζουν καταστάσεις, ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν τη θέση πως πρέπει να ανοίξει και το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ώστε να ελεγχθεί το πλαίσιο που διέπει τα συγκεκριμένα κονδύλια, που είναι εκατομμύρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής της ΥΚΑΝ για το σκάνδαλο με βαρυποινίτη-Εκτός μέχρι τις 20 Ιουλίου

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις για συζήτηση του θέματος, το οποίο ειρίσθω εν παρόδω θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών, σε οποιαδήποτε επιτροπή κι αν κατατεθεί, οι βουλευτές φαίνεται να έχουν σκεφτεί και plan b, βάσει του οποίου, θα υπάρξει ενημέρωση σε ένα εκπρόσωπο του κάθε κόμματος και στη συνέχεια το άτομο αυτό θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Επίσης, αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι της Αστυνομίας, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν ότι υπάρχει ένα ειδικό βιβλιάριο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των αξιωματικών που προτείνουν αμοιβές, αλλά και το όνομα του πληροφοριοδότη που θα λάβει αυτά τα λεφτά. Την τελική έγκριση δίνει ο διοικητής της ΚΥΠ, καθώς επίσης και ο διοικητής της ΥΚΑΝ, ωστόσο υπάρχει ένα κενό, ως προς το ποιος ελέγχει τις αμοιβές που προτείνουν οι δύο διοικητές, χωρίς ωστόσο να ελέγχονται. 

Όπως αναφέρει ο Πολίτης, η τελευταία φορά που απασχόλησαν τα μυστικά κονδύλια της ΥΚΑΝ ήταν αρχές του 2009, όταν ο ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτα, άλλως «Αλ Καπόνε» δραπέτευσε από την ιδιωτική κλινική στην οποία νοσηλευόταν.

Επίσης, σε αυτή τη συζήτηση εμπίπτει και το ζήτημα αμοιβής των μαρτύρων, οι οποίοι από πληροφοριοδότες και κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε μάρτυρες, κάτι το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο και σε πρόσφατη υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου αποκαλύφθηκε πως σύζυγος μάρτυρα, που καταδικάστηκε για ναρκωτικά, λαμβάνει εισόδημα από το κράτος περίπου 1000 ευρώ. 

Όπως μας αναφέρθηκε, είναι ένα ζήτημα που το θέμα αν συζητηθεί στη Βουλή, επίσης θα ασκηθεί έλεγχος για τα χρήματα που δαπανήθηκαν και με ποιο τρόπο εγκρίνονται τα κονδύλια.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα αποκαλυπτικά sms δείχνουν γενική σκευωρία-Βλέπουν πάνω από 20 αδικήματα οι δικηγόροι

Είχαν ζητήσει έρευνα για πληροφοριοδότες 

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των πληροφοριοδοτών άγγιξαν πολλές φορές δικηγόροι, ζητώντας να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο, αφού εκτός από την αμοιβή τους, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία επικαλούμενη πληροφορίες που λήφθηκαν από «πρόσωπο που συνεργάστηκε ξανά με τις Αρχές», εκδίδει εντάλματα έρευνας ή σύλληψης υπόπτων για σοβαρά υπό διερεύνηση αδικήματα, τα οποία προσβάλλονται στο Ανώτατο από την πλευρά των υπόπτων, ειδικότερα στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζεται οτιδήποτε, με αρκετά από αυτά να πέφτουν, αφού κρίνεται πως δεν υπήρχε τελικά επαρκής μαρτυρία ή εύλογες υπόνοιες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης ζήτησε πρόσφατα από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, διερεύνηση της πρακτικής της Αστυνομίας. 

Ο δικηγόρος, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην Αρχή, αφού όπως είχε αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, στην βάση πληροφορίας, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση πρόσωπα, εναντίον των οποίων τελικά δεν προέκυψε στοιχειοθέτηση υπόθεσης, ενώ όπως είπε, υπάρχει περίπτωση όπου μέσα σε ένα χρόνο εκδόθηκαν τρία εντάλματα έρευνας σε πελάτη του, για τον ίδιο λόγο, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε. 

«Πάει κάποιος υπαστυνόμος και ορκίζεται ενώπιον Δικαστηρίου, ότι μετά από πληροφορία που είχε από κάποιο πληροφοριοδότη, χωρίς να αναφέρει ποιος, πού, πότε και γιατί, έχει υποψίες ότι ο τάδε κάνει χρήση ναρκωτικών, πώληση ναρκωτικών και λοιπά και λοιπά. Βάζει ότι αδικήματα θέλει υπό τον μανδύα της πληροφορίας και εκδίδει ένταλμα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «αυτές οι πληροφορίες διαπιστώνεται ότι ήταν τουλάχιστον επιπόλαιες».

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης αναφέρθηκε και στο γεγονός πως οι πληροφοριοδότες, που ενώ ισχυρίζονται ότι είναι παρόντες σε διάπραξη αδικημάτων ή εμπλέκουν τους εαυτούς τους στην υπόθεση, δεν διώκονται από τις Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευθείες βολές κρατουμένων-«Σκευωρία καιροσκόπων, τα ονόματα τους θα δουν το φως»

Δειτε Επισης

Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων