Έπεσε ο πέλεκυς στον 23χρονο που σκότωσε τον συγκάτοικο του για τα έξοδα φαγητού

Ποινή φυλάκισης επτά ετών επιβλήθηκε στον 23χρονο που μαχαίρωσε τον συγκάτοικο του στην Ευρύχου, στις 5 Μαϊού 2020, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, μετά από δική του παραδοχή.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ως αποτέλεσμα ενός ασήμαντου λόγου, της διαφωνίας για το διαμοιρασμό φαγητού μεταξύ συγκατοίκων, εξελίχθηκε μία σειρά γεγονότων με ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες. Θλιβερός απολογισμός ήταν ο θάνατος του Amgain Bibek από το Νεπάλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα γεγονότα όπως τα έθεσε η Κατηγορούσα Αρχή, το θύμα Amgain Bibek, ηλικίας 22 ετών κατά το χρόνο θανάτου του, γεννήθηκε στο Νεπάλ και διέμενε νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία από από το 2018 με άδεια παραμονής ως φοιτητής.

Συγκατοικούσε μαζί με άλλους εννέα ομοεθνείς του, επίσης φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος, σε οικία στη τοποθεσία Νερόμυλος στην Ευρύχου.

Το βράδυ της 5ης Μαΐου 2020, το θύμα βρισκόταν μαζί με τον κατηγορούμενο και άλλους συγκάτοικους τους σε δωμάτιο της οικίας όπου έτρωγαν και κατανάλωναν αλκοόλ. Σε κάποιο χρόνο, ξεκίνησε, μεταξύ των παρισταμένων, συζήτηση αναφορικά με τη συμμετοχή εκάστου στα έξοδα διατροφής.

Στην πορεία η συζήτηση έγινε πολύ έντονη με αποτέλεσμα το θύμα και ο κατηγορούμενος να επιτεθούν ο ένας στον άλλο, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά, ενώ οι υπόλοιποι ομοεθνείς τους προσπάθησαν να τους σταματήσουν και να τους ηρεμήσουν.

Ο κατηγορούμενος εξήλθε του ως άνω δωματίου και ευθύς εισήλθε στην κουζίνα της κατοικίας, από όπου έπιασε ένα κουζινομάχαιρο. Το θύμα βγαίνοντας από το προαναφερθέν δωμάτιο και αφού είχε κλειδώσει τους υπόλοιπους συγκατοίκους του μέσα σε αυτό, συναντήθηκε στην αυλή της οικίας με τον κατηγορούμενο, τον οποίο συνέχισε να εξυβρίζει έντονα, ρίχνοντας προς το μέρος του πέτρα και παπούτσια.

Αφού αντάλλαξαν βρισιές, κατηγορούμενος και θύμα ξεκίνησαν να παλεύουν με αποτέλεσμα να πέσουν αμφότεροι στο έδαφος. Τότε ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας το μαχαίρι, έπληξε και τραυμάτισε το θύμα σε διαφορετικά σημεία του σώματος του με 11 μαχαιριές.

Περί ώρα 22:27, ασθενοφόρο, που είχε στο μεταξύ κληθεί, παρέλαβε το θύμα και το μετέφερε στο Αγροτικό Κέντρο Υγείας Ευρύχου, όπου ο επί καθηκόντι ιατρός πιστοποίησε το θάνατο του. Περί ώρα 22:45 της ίδιας μέρας, ο κατηγορούμενος μετέβη αυτοβούλως στον Αστυνομικό Σταθμό Ευρύχου, όπου ομολόγησε την διάπραξη του αδικήματος.

Την 9η Μαΐου 2020 διενεργήθηκε νεκροτομή στη σορό του θύματος από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Νικόλα Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος οφειλόταν σε αιμορραγικό σοκ συνεπεία εσωτερικής αιμορραγίας από ρήξεις ζωτικών οργάνων, προκληθείσες από νύσσον και τέμνον όργανο. Ως θανατηφόρο τραύμα κρίνεται αυτό που κατηγορούμενος κατάφερε στο πάνω μέρος του σώματος του θύματος καθώς το μαχαίρι διαπέρασε τον πνεύμονα, το περικάρδιο και την καρδιά. Σοβαρό τραύμα εντοπίστηκε και στην περιοχή της κοιλίας του θύματος, όπου το μαχαίρι διαπέρασε και τρύπησε το ήπαρ. 

Μετριαστικοί παράγοντες 

Η Κατηγορούσα Αρχή διευκρίνισε ότι αποδέχεται ότι υπήρχε πρόκληση από το θύμα, συνιστάμενη στην εξύβριση του κατηγορούμενου και την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους η οποία είχε προηγηθεί. Αυτά δημιούργησαν υποκειμενική φόρτιση στον κατηγορούμενο, ο οποίος όμως είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του και πρόθεση να επιφέρει τα πλήγματα που επέφερε στο θύμα

Επίσης, τέθηκε υπόψη του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος, μετά από σχετικό έλεγχο, βρέθηκε να έχει 33 mgr αλκοόλης στο αίμα του ενώ στο αίμα του θύματος βρέθηκε ποσότητα 249 mgr αλκοόλης. Τέθηκε επίσης υπόψη του Δικαστηρίου ότι κατά την έξοδο του θύματος από το κτήριο, εξύβριζε και κορόιδευε τον κατηγορούμενο σε σχέση με πρόβλημα που ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε και ήταν γνωστό στους υπόλοιπους φίλους του.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως «στην παρούσα υπόθεση, από τα γεγονότα, ως έχουν εξελιχθεί από την αρχή, μπορεί να διαπιστωθεί ότι σε κάποιο έστω βαθμό οι ενέργειες του κατηγορουμένου επηρεάστηκαν από την πρόκληση των όσων είχαν προηγηθεί και από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, στοιχεία ελαφρυντικά ως προς το θέμα της ποινής. Όμως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι, για μια ασήμαντη αφορμή, προκλήθηκε καβγάς ο οποίος αρχικά τέθηκε υπό έλεγχο. Παρά τούτο, ο κατηγορούμενος επέλεξε, εξερχόμενος από την οικία, να πιάσει από την κουζίνα κουζινομάχαιρο, μεταφέροντας το μαζί του. Αντί δε να προβεί σε οποιανδήποτε άλλη επιλογή προς αποτροπή νέου επεισοδίου, ενεπλάκη εκ νέου σε σωματική αντιπαράθεση με το θύμα, πλήττοντας αυτό επανειλημμένως με το μαχαίρι. Δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επέφερε στο θύμα έντεκα μαχαιριές. Στο βαθμό, λοιπόν, που είναι επιτρεπτό υπό τας περιστάσεις, λαμβάνουμε υπόψη τις ευρύτερες περιστάσεις κάτω από τις οποίες ο κατηγορούμενος, έστω άθελα του, επέφερε το θάνατο του θύματος. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη το νεαρό της ηλικίας του κατηγορουμένου, τη μεταμέλεια του, καθώς επίσης την άμεση παραδοχή του στις αστυνομικές αρχές και τελικώς, στο Δικαστήριο». 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον