Εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι, ελάχιστες καταγγελίες…

Πέραν των καταδικαστέων και των απαράδεκτων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στη Λεμεσό, από ανεγκέφαλους κουκουλοφόρους, προκύπτει άλλο ένα ζήτημα, το οποίο ενδεχομένως να επισκιάστηκε από τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εννέα εντάλματα, πέντε ένστολοι τραυματίες και ζημιές σε οχήματα-Εικόνες ντροπής
 
Αναμφίβολα, το δεύτερο κύμα πανδημίας, βρήκε τους πολίτες αρκετά κουρασμένους, οι οποίοι μπορεί να διαμαρτύρονται για τα μέτρα που λαμβάνονται, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των αρμοδίων και ακολουθεί τις οδηγίες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται επίσης, είναι πως με αυτή την έξαρση, καταγράφεται και μια… έξαρση των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι διαμαρτύρονται και βλέπουν φαντάσματα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα τη φήμη πως οι αριθμοί είναι εικονικοί για να καλύψουν τις αποκαλύψεις του Αl jazeera.

Αποτέλεσμα, είναι να πραγματοποιούνται συχνά διαμαρτυρίες από πολίτες, στις οποίες συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες, με την Αστυνομία εκ των υστέρων, να αξιολογεί βίντεο και να προσπαθεί να ταυτοποιήσει πρόσωπα, ώστε να εκδώσει εξώδικα σε όσους παραβίασαν τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγεία.

Τακτική η οποία φέρνει πολλές φορές επικρίσεις, αφού σε άλλες περιπτώσεις η Αστυνομία εκδίδει επί τόπου εξώδικα, ενώ στις διαμαρτυρίες αξιολογεί μετά το οπτικό υλικό, αφού όπως είχε δηλωθεί από τις Αρχές, η ενδεχόμενη παρέμβαση της Αστυνομίας σε μια εκδήλωση, πιθανόν να προκαλέσει επεισόδια.

Από την άλλη όμως, είναι οξύμωρο να εκδίδονται μερικά εξώδικα 10-15 σε μια διαμαρτυρία στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα και μάλιστα αυτοί οι λίγοι ταυτοποιούνται από τα βίντεο που είτε αναρτηρθήκαν από τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε από τα ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, στην προχθεσινή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, ωστόσο καταγγέλθηκαν μέχρι στιγμής, περίπου 13 άτομα. Χθες βράδυ στη Λεμεσό, συμμετείχαν περίπου 400-500 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί δεν έφεραν μάσκες και δεν τηρούσαν αποστάσεις. Και το ερώτημα που τίθεται, πόσους θα καταφέρει να ταυτοποιήσει η Αστυνομία, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη πως τα βίντεο που οι ίδιοι δημοσίευσαν, διαγράφηκαν;

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει επί τόπου και να μοιράσει εξώδικα ή να διαλύσει οποιαδήποτε εκδήλωση, με αποτέλεσμα να καλείται να επιβάλει την τάξη μετά τα οποιαδήποτε επεισόδια. Επίσης, είναι αδύνατον να εντοπιστούν όλοι ανεξαιρέτως που παραβίασαν τα μέτρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ με αυτά τα δεδομένα, κάποιοι αποκτούν περισσότερο θάρρος, εξού και οι διαμαρτυρίες και τα παρατράγουδα.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται οι αρμόδιοι να βρουν τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και αν μη τι άλλο αυτοί που καταγγέλθηκαν γιατί πήγαν στο περίπτερο χωρίς τη μάσκα τους ή αυτοί που τηρούν πιστά τα μέτρα, να νιώθουν πως υπάρχει ίση μεταχείριση…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κουκούλες, μολότοφ, πέτρες, φωτοβολίδες δεν αντιμετωπίζουν ούτε διαφθορά, ούτε πανδημία»

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου