Η ανεξέλεγκτη αγορά πυροτεχ(ρ)ημάτων, τα καμουφλαρισμένα πακέτα και το διαδίκτυο

Όλο και πιο έντονα αναπτύσσεται το φαινόμενο της ρίψης πυροτεχνημάτων, καθώς σχεδόν κάθε βράδυ, κυρίως νεαροί, ρίχνουν πυροτεχνήματα για... πλάκα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με την Αστυνομία να καλείται να βρει τους τρόπους για να περιορίσει τέτοια περιστατικά, κάτι το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

Οι άδειες για μεταφορά, εισαγωγή, αποθήκευση και πώληση πυροτεχνημάτων, χορηγούνται από την Υπηρεσία Μεταλλείων και τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών, ενώ για να λάβει κάποιος άδεια πρέπει να είναι ενήλικας και να εξεταστεί. 
 
Ωστόσο, πολλοί προμηθεύονται πυροτεχνήματα, τόσο από παράνομο εμπόριο, όσο και από το διαδίκτυο, μέσω του οποίου αρκετοί επιτήδειοι εισάγουν παράνομα εκρηκτικές ύλες και βρίσκουν τον τρόπο να τις διοχετεύουν στην αγορά, και πολλές φορές να φθάνουν στα χέρια ακόμα και ανηλίκων, ενώ διαχρονικός πονοκέφαλος για τις Αρχές, αποτελεί και η διακίνηση παράνομων αντικειμένων στην Πύλα.

Σύμφωνα με τον Πυροτεχνουργό της Αστυνομίας, Οδυσσέας Παπαδόπουλο, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η διακίνηση παράνομων αντικειμένων στην Πύλα, λόγω και του ιδιόμορφου καθεστώτος, παρ' όλες τις προσπάθειες και τους εντατικούς ελέγχους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο REPORTER, τη διακίνηση των πυροτεχνημάτων επηρεάζουν αρκετά και τα κατεχόμενα, εξηγώντας πως «η μεγάλη έκταση της Πράσινης Γραμμής αλλά και η δυσκολία επιτήρησης της αποτελεσματικά, είναι σίγουρα ένας παράγοντας που βοηθά σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα».
 
Ο ρόλος των πολιτών, οι ποινές και η δυσκολία  
Σημαντικός στην πάταξη τέτοιων φαινομένων, κρίνεται ο ρόλος των πολιτών, μέσω των οποίων οι Αρχές μπορούν να φθάσουν είτε στα χνάρια εμπόρων, είτε στα άτομα, που χωρίς άδεια, ρίχνουν ανεξέλεγκτα πυροτεχνήματα, ωστόσο η Αστυνομία δεν αρκείται μόνο στις πληροφορίες του κόσμου αλλά διεξάγει εντατικούς ελέγχους και έρευνες.  
 
«Υπήρξαν αρκετές επιτυχίες καθώς, φέτος μέχρι στιγμής κατασχέθηκαν 40000 πυροτεχνήματα και πέραν των 20000 κροτίδων σε διάφορες υποθέσεις. Έγιναν περίπου ένδεκα συλλήψεις, παρουσιάστηκαν και πρόσωπα ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ έχουν καταχωρηθεί και υποθέσεις. Όλα αυτά στη βάση πληροφοριών αλλά και εντατικών ελέγχων από μέρους μας. Όταν φθάσει το προϊόν στον τελικό χρήστη είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί. Όλοι ενοχλούνται και κινδυνεύουν από το φαινόμενο. Ειδικά οι νεαροί που το θεωρούν ‘’ακίνδυνο’’ αλλά και οι πιο μεγάλοι μπορεί να μην έχουν την παιδεία να το σταματήσουν».
 
Σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται, τόσο για ρίψη όσο και παράνομη διακίνηση εκρηκτικών υλών, ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το πρόστιμο είναι στα 2500 ευρώ ή δέκα χρόνια φυλάκιση, ωστόσο υπέδειξε τη δυσκολία που παρατηρείται για να συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω τα άτομα που ρίχνουν πυροτεχνήματα. 

«Είναι πολύ αυστηρές οι ποινές. Μιλάμε για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών. Σε πρακτικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η πράξη, αφού διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Ακόμη και να το καταγγείλει κάποιος το αδίκημα είναι πολύ δύσκολο για την Αστυνομία. Τη στιγμή που κάποιος αποπειράται να χρησιμοποιήσει ένα πυροτέχνημα και ενημερώνεται η Αστυνομία, το πυροτέχνημα διαρκεί μέχρι και ένα λεπτό. Είναι πολύ δύσκολο για την Αστυνομία να ανταποκριθεί σε ένα λεπτό και να βρίσκεται στο σημείο για να συλλάβει κάποιον επ' αυτοφώρω. Πέραν τούτου, τα υπολείμματα των πυροτεχνημάτων είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστούν και να αξιοποιηθούν ως τεκμήρια. Άρα είναι πολύ δύσκολο να συνδέσεις κάποιο. Όταν δεν μπορείς να συνδέσεις το αντικείμενο με κάποιο, τότε δεν έχεις δράστη αλλά ούτε και υπόθεση στο Δικαστήριο».
 
Αγνοούν τους κινδύνους οι πολίτες 
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετά ατυχήματα από τη ρίψη πυροτεχνημάτων, ωστόσο για ορισμένους δεν αποτέλεσαν ένα μάθημα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που εθελοτυφλούν και θεωρούν πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.   
 
Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σε ατυχήματα, παρέπεμψε στον ακρωτηριασμό ενός νεαρού στη Λευκωσία, ο οποίος επήλθε από ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ δεν ήταν ο μοναδικός τραυματισμός, αφού σε άλλη περίπτωση τραυματίστηκαν ακόμη και περαστικοί. 

«Πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε μια παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων σε μια περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όπου τραυματίστηκαν δύο πρόσωπα. Ανυποψίαστοι άνθρωποι, οι οποίοι περπατούσαν κοντά στο σημείο... Είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά στα πόδια... Να ξέρετε ότι είναι από καθαρή τύχη που δεν έχουμε πιο συχνούς τραυματισμούς».   

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, αρκετές φορές υπήρξαν και ζημιές που προκλήθηκαν από ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. 
 
Οι τιμές των πυροτεχνημάτων 
Σε σχέση με τις τιμές, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, υπάρχουν πυροτεχνήματα που κοστίζουν από 15 μέχρι και 300 ευρώ, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και δεν μπορούν να ελεγχθούν οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου, καθώς υπάρχει το θέμα προσωπικών δεδομένων.

«Η τιμή ενός πυροτεχνήματος προκύπτει από το είδος του. Συνήθως, κάποιοι επιτήδειοι εισάγουν παράνομα μεσώ διαδικτύου. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν η περιγραφή του κιβωτίου αναγράφει κάτι άλλο, τότε δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί ή να αντιληφθεί κανείς ότι περιέχει πυροτέχνημα. Ειδικά, όταν έρχονται μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιέχουν και άλλα υλικά ή εμπορεύματα και αυτά καμουφλάρουν τα παράνομα πυροτεχνήματα. Συνήθως τα παραλαμβάνουν από τα κατά τόπους πρατήρια των κούριερ. Όταν ένα κουτί είναι κλειστό με περιτύλιγμα, δεν φαίνεται η εργοστασιακή συσκευασία και δεν αναγράφεται πάνω ότι είναι πυροτέχνημα, πως μπορείς να είσαι σίγουρους τι περιέχει».
 
Ερωτηθείς σε ποιες περιοχές παρουσιάζεται κυρίως παράνομη ρίψη πυροτεχνημάτων, ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας ανέφερε πως το φαινόμενο είναι ανά το παγκύπριο, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για καταπολέμηση του φαινομένου. 

«Η έκκληση της Αστυνομίας είναι ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, κυρίως για την ασφάλεια μας αλλά και γιατί ο κίνδυνος ελλοχεύει. Δυστυχώς υπάρχουν πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύονται μέχρι και εκατό βήματα μακριά. Μια αλόγιστη και ανορθόδοξη χρήση μπορεί να σημαίνει κίνδυνο για τον ίδιο τον πυροδότη αλλά και για τους άλλους γύρω. Ζωές και περιουσίες παράλληλα. Οι νόμιμες άδειες των πυροτεχνημάτων, είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων. Έτσι αν κάποιος ανατρέξει εκεί μπορεί να δει που υπάρχει αδειοδοτημένη χρήση πυροτεχνημάτων, άρα να γνωρίζει πως εκεί που γίνεται είναι παράνομο».

Δειτε Επισης

Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Χειροπέδες σε 32χρονη που εργαζόταν παράνομα σε ξενοδοχείο με πλαστή ταυτότητα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Συνελήφθη 24χρονος που είχε στην κατοχή του ναρκωτικά και κλοπιμαία
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό