«Χλωμή η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης, η μεγαλύτερη πτυχή το φαγοπότι πολιτικών»

Δύσκολη εξίσωση χαρακτηρίζεται η διαλεύκανση της υπόθεσης με τα χρυσά διαβατήρια που άρχισε η Αστυνομία, μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, οι οποίες έφεραν θύελλα αντιδράσεων και πολιτικό σεισμό, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά παραιτήθηκε, για τέτοιου είδους ζητήματα, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, καθώς και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης.    

Στο παρόν στάδιο την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστούν οποιεσδήποτε εξειδικευμένες εξετάσεις ή έρευνες, για παράδειγμα για θέματα που έχουν σχέση με το ηλεκτρονικό έγκλημα είτε με οικονομικά θέματα, τότε μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού της Αστυνομίας.

Οι ανακριτές της υπόθεσης έθεσαν από την πρώτη στιγμή στο μικροσκόπιο τους το ντοκιμαντέρ και κατέγραψαν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τόσο αυτά που καταγράφονται στο βίντεο όσο και τα ονόματα αυτών που ειπώθηκαν από τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι θα κληθούν για κατάθεση.

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και οι κινηματογραφιστές του Al Jazeera, οι οποίοι έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση των Κυπριακών Αρχών, εξού και θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στη Europol, ώστε να συνδράμει στις έρευνες.

Το πιο δύσκολο κομμάτι των ερευνών, αποτελεί ο εντοπισμός τεκμηρίων, ο οποίος θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς οι καταθέσεις από μόνες τους θα είναι δύσκολο να στοιχοθετήσουν υπόθεση. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων, η Αστυνομία αποτάθηκε ήδη σε διάφορες υπηρεσίες ζητώντας στοιχεία. 

Πάντως, στην παρούσα φάση, η Αστυνομία δεν αναμένεται να καλέσει για κατάθεση τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, καθώς οι ανακριτές θέλουν να έχουν στα χέρια τους στοιχεία, ώστε να κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
 
«Χλωμή η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης» 
Μιλώντας στον REPORTER, o δικηγόρος Χρήστος Πουργουρίδης, ανέφερε πως «είναι μια κατάσταση που χρειάζεται ποιητικές ικανότητες για να την περιγράψει κάποιος. Αηδία, ντροπή, αίσχος, ξεφτίλα, κατρακύλα», ενώ σε ότι αφορά το ποινικό μέτωπο, εξέφρασε τη θέση πως είναι χλωμό να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση σε βάρος των εμπλεκομένων, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται, νοουμένου πως μαρτυρήσουν οι δημοσιογράφοι.   
 
«Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και ουδόλως ποινικό. Αν είναι ποινικό, για να γεννιούνται προοπτικές καταδίκης αυτών που εμπλέκονται, θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή το ενδεχόμενο να έχουν παραβεί τις πρόνοιες κάποιων από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε προσυπογράψει ως Κύπρος, κατά της διαφθοράς. Στη βάση των προνοιών του ποινικού κώδικα, πέραν του ενδεχομένου κατάχρησης εξουσίας, χλωμό βλέπω να μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεσης. Εάν βεβαίως οι δημοσιογράφοι, είναι πρόθυμοι να έρθουν να μαρτυρήσουν στην Κύπρο, ότι αυτά που δείχνει το βίντεο το άκουσαν με τα αυτιά τους και πλέον δεν θα μιλούμε για βίντεο, αλλά για μαρτυρία που δίνουν οι ίδιοι, ενδεχομένως να υπάρχει δυνατότητα στοιχειοθέτησης κάποιας υπόθεσης, εάν δεν βρεθούν περαιτέρω τεκμήρια».
 
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο καταστροφής τεκμηρίων μετά και τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε πως εάν υπήρχαν μάρτυρες στην Κύπρο, θα μπορούσε να επηρεάσει τις έρευνες, ωστόσο οι βασικοί μάρτυρες (σ.σ δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές) βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ υπέδειξε πως «μια από τις πρώτες ενέργειες της Αστυνομίας», θα πρέπει να είναι και η άρση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων, από την στιγμή που εξετάζονται αδικήματα διαφθοράς. 
 
«Η μεγαλύτερη πτυχή το φαγοπότι»
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα διαβατήρια, τα οποία εκδόθηκαν με την συμβολή των εμπλεκομένων, ο Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε πως «ασφαλώς και θα πρέπει να διερευνηθούν», υποδεικνύοντας ότι «με βάση των όσων είπε ο ίδιος, φαίνεται ότι έκανε πολλές παρόμοιες πράξεις. Άρα θα πρέπει να γίνει μια διερεύνηση». 
 
Την ίδια ώρα, ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την θέση πως η μεγαλύτερη πτυχή της υπόθεσης είναι το «φαγοπότι», στο οποίο, όπως είπε, φαίνεται να είναι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και άνθρωποι που ασκούν εξουσία.
 
«Αυτό είναι το μεγάλο το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει περετέρω την κυπριακή κοινωνία. Η ποινικοποίηση τέτοιων συμπεριφορών και να στρέφεται όλη η προσοχή στο ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων, είναι σαν να παίζουμε το παιχνίδι των διεφθαρμένων. Η διαφθορά παίζεται στα παρασκήνια και είναι δύσκολη εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων που να στοιχειοθετούν ποινικές υποθέσεις. Η προσοχή μας πρέπει να είναι στο πώς εξοστρακίζουμε αυτά τα καρκινώματα από τη δημόσια ζωή του τόπου».
 
«Αντί τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης» 
Σε ότι αφορά την καταγγελία του Δημήτρη Συλλούρη για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα σε βάρος του από τους δημοσιογράφους, όπου κατέγραψαν και δημοσιοποίησαν συνομιλίες του χωρίς την συγκατάθεση του, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε πως «στο τέλος αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης».
 
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, θα πρέπει να κινηθεί η Νομική Υπηρεσία και να τα οδηγήσει στο Δικαστήριο το ταχύτερο δυνατό, αλλά την ίδια ώρα με την ίδια ταχύτητα πρέπει να κινηθεί και η κυπριακή κοινωνία στο να εξοστρακίσει αυτά τα καρκινώματα από το δημόσιο βίο της Κύπρου. Φαίνεται δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Στο θέμα αυτό των πολιτογραφήσεων, έχει στηθεί ένα μεγάλο φαγοπότι, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί και διάφοροι. Έχουμε χάσει ως κράτος παντελώς την αξιοπιστία μας. Δεν έχουμε πλέον από την κεφαλήν κλίνη κράτος. Ένα κράτος βασιζόμεθα στο κύρος, έχει χάσει παντελώς το οποίο κύρος είχε».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό