Πίσω από τις λέξεις της... undercover οργάνωσης-Το θαύμα, η δωρεά και το payroll

Δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που ξέσπασε μετά το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογράφησης της Κύπρου, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μια σειρά από ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Κύπρο. Η σκόνη που σήκωσαν οι αποκαλύψεις δεν κόπασαν και δεν πρόκειται να κοπάσουν αν δεν ικανοποιηθεί σε πρώτο στάδιο η λαϊκή απαίτηση, που μετατράπηκε και σε απαίτηση των κομμάτων, για παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tα ρεζιλίκια και με... ελληνικούς υπότιτλους-Το νέο βίντεο του Al Jazeera
 
Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό που η κυπριακή κοινωνία επιζητεί, είναι το ξεσκέπασμα της οργάνωσης, (σ.σ. ως τέτοια φαίνεται να λειτουργεί με βάση το ντοκιμαντέρ) που με πρόσχημα την εξυπηρέτηση ξένων επενδυτών, εκμεταλλευόμενη τα κενά και τις χαλαρώσεις του προγράμματος, εργαζόταν προς όφελος της και κατά του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μοίραζε διαβατήρια σε εγκληματικά στοιχεία. 
 
Ο δημόσιος διάλογος των τελευταίων ημερών, επικεντρώθηκε κυρίως στα όσα ο Δημήτρης Συλλούρης λέει στους εκπροσώπους του εγκληματία-επενδυτή και στον απόηχο με τα διάφορα επεισόδια για παραίτησή του, και όχι τόσο στην ουσία των όσων παρακολούθησαν οι περίπου 300 χιλιάδες θεατές του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Όπως έγκριτοι νομικοί ανέλυσαν τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως να προκύπτουν και μια σειρά από ποινικά ζητήματα που επιβάλλεται να διερευνηθούν. 
 
Οι πρωταγωνιστές στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, φαίνεται να δρουν υπό το καθεστώς του lobbying, δηλαδή οι επιχειρηματίες, είτε κτηματομεσίτες, είτε δικηγόροι, είτε developers, εκμεταλλεύονται επαναλαμβανόμενα τις γνωριμίες με βουλευτή, τον πρόεδρο της Βουλής και διευθυντές Υπουργείων, ώστε να ξεπεράσουν προσκόμματα στην προσπάθεια τους να προμηθεύσουν ένα που καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζουν ομόφωνα παραίτηση Συλλούρη κι αυτός... αναλαμβάνει χρέη Προέδρο
 
Αλαζονεία, υπεροψία και καμία ντροπή
Μια δεύτερη πιο λεπτομερής προβολή του ντοκιμαντέρ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη οργή και θυμό με την ευκολία που οι εμπλεκόμενοι αλαζονικά, υπεροπτικά και χωρίς ίχνος ντροπής, μιλούσαν για τα κατορθώματα τους, εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους ή τα κενά του συστήματος και της κυπριακής νομοθεσίας. 
 
Δύο αλλοδαποί, η Ντένις Κέι και ο σύζυγος της Τόνυ, με θράσος λένε στους εκπροσώπους του επενδυτή-εγκληματία πως ξέρουν όλους όσους θα χρειαστούν για να δώσουν διαβατήριο στον πελάτη τους. «Κάποιες προβληματικές περιπτώσεις τις κανονίσαμε μέσω των διασυνδέσεων του κύριου Χριστάκη και καταφέραμε να προσπεράσουμε τους νόμους», ακούγονται να λένε. Και κάπου εδώ οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, ποιες ήταν αυτές οι περιπτώσεις και ποιοι νόμοι «ξεπεράστηκαν» με τη βοήθεια ενός μέλους του κοινοβουλίου;. 
 
Ο κ. Χριστάκης ακούγονται να λένε, είναι ένας solution finder. [...] «Όπου υπάρχουν προβλήματα χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Αν υπάρχει πρόβλημα θα τον βρούμε με τον Χριστάκη.  Είναι το κατάλληλο άτομο για αυτό που μιλάμε». Και κάπου εδώ δημιουργείται η απορία για το πού πάνε αυτά τα χρήματα.

Η απάντηση έρχεται προς το τέλος του ντοκιμαντέρ. Σε ερώτηση των μεσαζόντων υπό κάλυψη ρεπόρτερ αν θα υπάρξει κόστος, πέραν από την επένδυση που πρέπει να γνωρίζουν, ο διευθυντής της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη, της εξηγεί πως δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι να εξετάσει ολοκληρωμένα τον φάκελο. «Αν πρέπει να δώσουμε  50 χιλιάδες ευρώ ως δωρεά, κάπου για να υπάρχει υποστήριξη, κανονικά θα μπορούμε να τα βάλουμε μέσα στο συμβόλαιο και να πάρουμε αυτά τα χρήματα από το συμβόλαιο για να τα δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Μπορούμε να τα πάρουμε μετρητά... Εξαρτάται. Δεν μπορώ να σας πω πού θα πληρώσουμε 50 ή 100 ή 200 χιλιάδες από τώρα. Αν είναι όλα εντάξει δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω. . Όμως αν υπάρχουν προβλήματα θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ένα ένα».

Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή, το στέλεχος της εργοληπτικής εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, παραδέχεται πως ίσως χρειαστεί να πληρώσουν κάποια χρήματα, αναλόγως και της δυσκολίας της υπόθεσης για εξασφάλιση διαβατηρίου για ένα εγκληματία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται αλλά παραχωρεί την βουλευτική του ασυλία για έρευνες ο Συλλούρης

Ο μύθος του κύριου Χριστάκη
Κάτι άλλο που προκύπτει από το ντοκιμαντέρ, είναι πως ο ίδιος ο Χριστάκης Τζιοβάνης δεν μιλάει πολύ, μιλάνε όμως πολύ όλοι οι υπόλοιποι για αυτόν. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε για τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης. 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Θα βρούμε τρόπους να προσπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο θα βρούμε λύση. Και τις περισσότερες φορές υπάρχουν λύσεις.  Αν ο Χριστάκης έχει λύση, έχει. Έχει πολλή δύναμη στη βουλή, έχω δει τη δύναμη του. Δεν κάνει θαύματα, αλλά είναι κοντά στο θαύμα.  Σε κάθε υπουργείο υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί. Αυτοί δεν αλλάζουν ότα ν αλλάζει η Κυβέρνηση. Παράδειγμα ο Γενικός διευθυντής . Πάνω από αυτόν, είναι ο υπουργός. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου είναι πολύ στενός φίλος του Χριστάκη». 

Σε αυτή την παρέμβαση Πιττάτζη εγείρονται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Σε ποιες υποθέσεις ο κ. Πιττάτζης είδε τη δύναμη του κ. Τζιοβάνη; Όπως παραδέχεται ήταν πολλές αυτές οι φορές και ο κ. Τζιοβάνης βρήκε λύσεις σε προβληματικές καταστάσεις. Σε καταστάσεις, δηλαδή παρόμοιες με αυτήν του Κινέζου εγκληματία που εκπροσωπούσαν οι μεσάζοντες-ρεπόρτερ. 

Οι διωκτικές Αρχές ενδεχομένως και να έπρεπε από την πρώτη στιγμή να εξετάσουν τις περιπτώσεις που υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στους δύο, καθώς και όλες τις περιπτώσεις που δόθηκαν κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν έπαυλη ή διαμέρισμα από την εταιρία του κ. Τζιοβάνη. 

Επίσης, σε ότι αφορά το lobying που έχει αναφερθεί και νωρίτερα, μόνο και μόνο η αναφορά του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη ότι, έχουμε καλή ομάδα, έχω διαχειριστεί πολύ σοβαρές υποθέσεις διαβατηρίων, είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αφού ο κ. Πιττάτζης δεν εννοούσε τους εργαζόμενος στο δικηγορικό του γραφείο αλλά την ομάδα, όπως παρουσιάζεται στο βίντεο, τον ίδιο δηλαδή, τον Χριστάκη Τζιοβάνη, τα στελέχη της εταιρείας του, τον Τόνυ και τη σύζυγό του, ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής. 

Στέλεχος της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη αναφέρει πως, κάθε υπόθεση τυγχάνει διαφορετικού χειρισμού. «Από την πλευρά μας επειδή ο CEO μας είναι μέλος της Βουλής, ξέρει. Δεν κάνει κάτι παράνομο αλλά ξέρει ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτού του γραφείου. Τον παίρνει τηλέφωνο και τον ρωτά, τι γίνεται με αυτό τον φάκελο; Είναι τελευταίος. Ωραία πάρε τον από τελευταίο και βάλε τον πρώτο. Εύκολη διαδρομή». 

Άλλωστε σε άλλο σημείο ο δικηγόρος από το Παραλίμνι ακούγεται να λέει πως έχει δει τον κ. Τζιοβάνη να κάνει πράγματα, όχι παράνομα, αλλά στα πρόθυρα (on the verge) του παράνομου, με ότι κι αν αυτό σημαίνει, κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι ανακριτές της υπόθεσης. Μάλιστα έδωσε και παράδειγμα, πράγμα που μάλλον δεν θα έκανε αν είχε υποψίες για τον ύποπτο ρόλο των μεσαζόντων. «Είχα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με κάποιον πελάτη πρόσφατα. Και ο υπουργός είναι επίσης φίλος και ήταν πρώην πελάτης μου. Και μου είπε Ανδρέα δεν μπορώ να αγγίξω το θέμα. Φοβάμαι το προσωπικό του Υπουργείου που ασχολείται με το ζήτημα. Ο Χριστάκης το έλυσε σε μια εβδομάδα», είπε ο κ. Πιττάτζης, παραδοχή που επίσης θα πρέπει να εξεταστεί από τις Αρχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ες γην ενάλιαν Κύπρον ου… κουμπάρος μ’ εθέσπισεν

Τα κενά του συστήματος 
Αναμφίβολα οι ευθύνες της πολιτείας είναι αμέτρητες. Τα κενά του συστήματος, ήταν ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και χρόνια αλλά και της Βουλής να τα εντοπίσει και να τα κλείσει. Σε αυτά τα κενά αναφέρθηκαν και οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ σε διάφορα σημεία.

«Αν έχουμε ένα πελάτη που έκανε ξέπλυμα δεν μπορούμε να τον περάσουμε. Αν έχει εγκληματικό παρελθόν και δεν συνδέεται με τα χρήματα μπορούμε. Αυτή είναι η νομική. Έχω πελάτη που δεν μπορεί αλλά μπορεί η γυναικά του. Έχω άλλο πελάτη που δεν μπορεί να πάρει διαβατήριο αλλά μπορεί ο γιος τους. Είχα πελάτη που απορρίφθηκε από έντεκα τράπεζες αλλά εγκρίθηκε από τη δωδέκατη. Σε δεκαπέντε ημέρες πήρε έγκριση». 

Είναι και κάποιες άλλες ατάκες που επιβάλλεται αν απαντηθούν. Το «this is cyprus» για τα οποία γίνεται ντόρος στα social media, λέχθηκε μετά από την παραδοχή Πιττάτζη πως μπορεί να αλλάξει το όνομα κάποιου μέσα σε πέντε λεπτά. Αν και ακούγεται υπερβολικό, με μια ένορκο δήλωση στο Δικαστήριο, γίνεται. «Υπάρχει ένα κενό στο κυπριακό σύστημα. Και μπορείς να αλλάξεις το όνομα χωρίς ερωτήσεις. Υπογράφεις απλά ένα έγγραφο. Μπορώ να το κάνω σε πέντε λεπτά». Ο κ. Πιττάτζης όμως θα πρέπει να απαντήσει πόσους Joe και πόσους Sam έχει για πελάτες. Εάν έχει τότε οι Αρχές θα πρέπει να ξεσκονίσουν αυτούς τους φακέλους. Εάν πάλι το έκανε, όπως είπε για να κερδίσει την εύνοια των μεσαζόντων και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, το μόνο που πέτυχε ήταν να καταστήσει την Κύπρο περίγελο στους πολίτες όλου του κόσμου που είδαν το ντοκιμαντέρ. 
 
Τα κενά του συστήματος, θα πρέπει να εξεταστούν και στην άλλη περίπτωση που αναφέρεται ο δικηγόρος, που αφορά πελάτη του ο οποίος σύμφωνα με τα όσα λέει εμπιστευτικά στους μεσάζοντες, ήταν στη φυλακή για δύο χρόνια και κατάφερε να του εξασφαλίσει διαβατήριο. 
 
«Καμία υπόθεση διαβατηρίου δεν είναι καθαρή. Όλοι έχουν προβλήματα όλοι. Έχω πελάτη που ήταν στη φυλακή δύο χρόνια και τώρα έχει διαβατήριο».
 
Ο άλλος δρόμος
Οι επιλογές που δίνουν οι εμπλεκόμενοι στο βίντεο στον μεσάζοντα-εκπρόσωπο του Κινέζουν εκατομμυριούχου εγκληματία, μπορεί να μην είναι παράνομες με βάση το γράμμα του νόμου, ωστόσο καταδεικνύουν τα κενά που μετέτρεψαν το πρόγραμμα επενδύσεων σε πρόγραμμα πώλησης ή ξεπουλήματος, όπως είπε χθες και ο Κώστα Κληρίδης, διαβατηρίων. 
 
«Μπορείς να προσπεράσεις την λίστα αναμονής. Οι επενδυτές μας στο Sun City έλαβαν διαβατήρια πολύ γρήγορα. Πολλοί επενδυτές μας στο Sun City είναι Κινέζοι. Επένδυσαν περίπου 18 εκ. Πήραν με αυτόν τον τρόπο διαβατήρια τρία άτομα και οι οικογένειες τους», αναφέρει σε κάποιο σημείο του ντοκιμαντέρ ο Αντώνης Αντωνίου, στέλεχος της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη.
 
Σε άλλο σημείο ο Ανδρέας Πιττάτζης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα εξηγεί στους υπό κάλυψη ρεπόρτερ πως αφού ξεπεραστεί ο σκόπελος των τραπεζών που κάνουν πολύ πιο εξονυχιστικό έλεγχο, τότε έρχεται η βοήθεια από τον Χριστάκη Τζιοβάνη. Όπως εξηγεί ο κ. Πιττάτζης, «όταν υπάρχουν προβλήματα τότε η αίτηση γίνεται στο όνομα της συζύγου. Οι τράπεζες δεν εξετάζουν ποιος είναι ο σύζυγος, αλλά μόνο τα οικονομικά στοιχεία της συζύγου. Στη συνέχεια όταν η αίτηση πηγαίνει στο κράτος, γίνεται έλεγχος και του συζύγου και τότε είναι που ''ο Χριστάκς πιέζει'' ώστε ίσως να να παραβλέψουν ποιος είναι ο σύζυγος αφού δεν είναι ο κύριος επενδυτής, ο οποίος όμως θα λάβει κυπριακό διαβατήριο».
 
Κερασάκι στην τούρτα ο Συλλούρης
Και μετά από όλα τα πιο πάνω έρχεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής που η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ, αποτελεί επιστέγασμα του διασυρμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της. 
 
Η πρώτη αναφορά στον Δημήτρη Συλλούρη γίνεται όταν ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, εκμυστηρεύεται στους υπό κάλυψη ρεπόρτερ πως για πολλά χρόνια, όταν ήταν βουλευτής, ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν στο payroll της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη.  Ο πρόεδρος της Βουλής, ο δεύτερος τη τάξη πολίτης του κράτους, ήταν εργαζόμενος του Τζιοβάνη. Ήταν στο payroll της εταιρείες του. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του συμβουλίου. Μέχρι να γίνει πρόεδρος της Βουλής ήταν υπάλληλος του Τζιοβάνη.  Αυτό εμπιστευτικά μην του το αναφέρετε», λέει ο Ανδρέας Πιττάτζης. 
 
Η πιο πάνω αναφορά αν και δεν είναι μεμπτή, προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, αφού στο ευρύ κοινό, δεν ήταν γνωστό ότι ο Δημήτρης Συλλούρης εργαζόταν για την εργοληπτική εταιρεία του Χριστάκη Τζιοβάνη. 
 
Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως ανέλαβε ρόλο και μίλησε έξω από τα δόντια στους μεσάζοντες-εκπροσώπους του Κινέζου εκατομμυριούχου εγκληματία, χωρίς να φαίνεται πως έχει οποιεσδήποτε υποψίες για την πραγματική τους ταυτότητα. Μάλιστα, χωρίς να του ζητηθεί προσφέρεται να διαμεσολαβήσει με προέδρους της Βουλής χωρών όπως η Μάλτα η Λεττονία ή η Σλοβενία. Δεν παραλείπει, παράλληλα, να τους επιστήσει την προσοχή, πως τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να έρθουν στην Κύπρο, με ότι κι αν σημαίνει αυτό... 
 
Σε άλλο σημείο, ο Δημήτρης Συλλούρης προτείνει στους μεσάζοντες να πουν στον Κινέζο εγκληματία να ταξιδέψει στην Κύπρο. Οι δημιουργεί του ντοκιμαντέρ συνδέουν το όνομα «Κύπρος» που ακούγεται, με τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. 
 
«Να έρθει στην Κύπρο θα τον φιλοξενήσουμε για δύο μέρες. θα τον συναντήσω και μετά θα κάνουμε τα σχέδια μας. Αν υπάρχει πρόβλημα δεν θα σταματήσουμε. Θα ενημερώσω τον Κύπρο ανεπίσημα», ακούγεται να λέει ο Δημήτρης Συλλούρης και ενδεχομένως να εννοεί πως θα ενημερώσει ανεπίσημα την Αστυνομία για την επίσκεψη του καταδικασμένου σε επτά χρόνια φυλάκισης Κινέζου εκατομμυριούχου στην Κύπρο, χωρίς να έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τον νόμο. 
 
Μάλιστα, ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος μάλλον πήρε την υπόθεση προσωπικά, αποφασίζει να πει στους μεσάζοντες πως θα εμπλέξει στην υπόθεση και υπουργούς. «Θα καλέσω τον υπουργό να έρθει στο γραφείο μου και τον διευθυντή και θα του πω τι νομίζεις για αυτό. Αν μου πει πως θέλουμε να κάνουμε έρευνα θα του πούμε ναι αλλά χωρίς το όνομα. Αν υπάρχει πρόβλημα θα πάμε με τη σύζυγο και αυτή θα τον φέρει εδώ ως σύζυγο» και ακολούθως του κλείνει το μάτι. Μετά επιβεβαίωσε το επίπεδο της κυπριακής φιλοξενίας, ξεπερνώντας το γεγονός πως απευθυνόταν σε έναν καταδικασμένο σε φυλάκιση εγκληματία που δεν γνώριζε. «Να του πεις ότι θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο σε όλους τους τομείς, πολιτική οικονομική κοινωνική Πλήρη στήριξη... Φουλ σαππορτ...».
 
Όλα τα πιο πάνω χρήζουν μελέτης και ανάλυσης από τις Αρχές του κράτους, ώστε να ξετυλιχτεί το κουβάρι και να διαφανεί, αν όλες οι πιο πάνω καταστάσεις που περιγράφονται τραγικά ρεαλιστικά μέσα από το ντοκιμαντέρ, αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας των πρωταγωνιστών για να λάβουν, όπως ισχυρίζονται περισσότερες πληροφορίες από τους δύο μεσάζοντες, ή αν όντως αποτελούν την καθημερινότητα μιας μικρής ομάδας δικηγόρων, λογιστών, κτηματομεσιτών και εργολάβων που εκμεταλλεύτηκαν το ΚΕΠ αφενός για να εξασφαλίσουν μέσω έκνομων ενεργειών διαβατήρια για εγκληματίες και αφετέρου για να θησαυρίσουν. 

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται στην επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες