Διευθυντής ΚΥΠΕ: Έρευνα αρμοδίων υπηρεσιών θα καταδείξει αν το πρακτορείο δέχθηκε κυβερνοεπίθεση

Έρευνα που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) θα καταδείξει αν το πρόβλημα στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του πρακτορείου, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση.

Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Γιώργος Πενηνταέξ, δήλωσε σήμερα πως «ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση». Σημείωσε πως το μεσημέρι της Παρασκευής «υπήρξε μια πολύ έντονη δραστηριότητα επισκέψεων προς την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ με αποτέλεσμα τα συστήματα ασφαλείας να πέσουν» και πως «υπήρξε μια αρχική υποψία για κυβερνοεπίθεση».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται θα αποδείξουν τι πραγματικά συνέβη στο ΚΥΠΕ για να ξέρουμε τί ακριβώς αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πενηνταέξ είπε πως «ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Έγινε καταγγελία αρχικά στο Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας ενημερώθηκε η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας καθώς και ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος», πρόσθεσε.

Είπε πως στα γραφεία του πρακτορείου μετέβησαν άτομα της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στα συστήματα του ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως «αμέσως μετά τις έρευνες θα γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διορθώσεις για να επανέλθει το σύστημα το συντομότερο δυνατόν».

«Πρέπει όμως να τελειώσει η έρευνα που γίνεται από την ΑΨΑ. Από εκεί και πέραν το ΚΥΠΕ μεταδίδει όσο μπορεί να μεταδώσει μέσω του Facebook και σίγουρα η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να επανέλθουμε στο κανονικό σύστημα ηλεκτρονικής μετάδοσης ειδήσεων», είπε ο κ. Πενηνταέξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία στην Αστυνομία από το ΚΥΠΕ για κυβερνοεπιθέσεις

Ερωτηθείς αν το ΚΥΠΕ έλαβε μέτρα προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως υπάρχουν αρκετά συστήματα ασφάλειας στο ΚΥΠΕ. «Όμως δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα και όταν γίνονται τέτοιου είδους επιθέσεις ίσως αυτοί που τις κάνουν να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλες τις τεχνολογίες», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως «σίγουρα με αυτό που έχει γίνει θα αναθεωρηθούν τα πάντα εδώ στο ΚΥΠΕ για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερη ασφάλεια στα συστήματά μας».

Κληθείς να πει αν θεωρείται ύποπτη η χρονική συγκυρία αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε πως μιλούμε για αρχική υποψία κυβερνοεπίθεσης. «Σίγουρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι το ΚΥΠΕ είναι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου, είναι ένας βραχίονας του κράτους πολύ σημαντικός της πληροφόρησης όχι μόνο εντός της Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό. Με τις τέσσερις διαφορετικές ιστοσελίδες στα ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και αραβικά που μεταδίδει προς τα έξω θα λέγαμε ότι είναι κατά κάποιον τρόπο η κρατική φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό», σημείωσε

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό διότι δεν απευθυνόμαστε μόνο εντός Κύπρου αλλά έχουμε δεκάδες συμφωνίες με πολλά εθνικά πρακτορεία ειδήσεων. Μεταδίδουμε ανά τον κόσμο τα περί Κύπρου και όσον αφορά την Κύπρο, είτε συμβαίνουν στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Άρα είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά του ΚΥΠΕ στα επικοινωνιακά του κράτους, ιδιαίτερα προς τα έξω».

Σημείωσε πως «συνδρομητές και λήπτες όλων των ειδήσεων του ΚΥΠΕ δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ αλλά όλες οι ξένες πρεσβείες στην Κύπρο, όλες οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ξένες εφημερίδες, ξένοι ανταποκριτές». Άρα αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικός τομέας το ΚΥΠΕ, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το αρχείο του ΚΥΠΕ μπορεί να έχει επηρεαστεί, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως δεν νομίζει να επηρεάστηκε το αρχείο γιατί υπάρχουν ειδικές δικλείδες ασφαλείας που προστατεύουν το σύστημα. Θεωρώ ότι είναι τεχνικό θέμα το οποίο σύντομα θα το επιληφθούμε για να το λύσουμε.

Ερωτηθείς για το θέμα πρόσληψης τεχνικού στο ΚΥΠΕ και αν υπήρχε τεχνικός, κατά πόσο θα αποφεύγετο αυτό που έγινε, ο κ. Πενηνταέξ είπε πως δεν ξέρει αν μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε παρουσία φυσικού προσώπου, τεχνικού δηλαδή, στο ΚΥΠΕ.

Υπάρχουν οι εταιρείες με τις οποίες έχουμε τις συμφωνίες και μας υποστηρίζουν βεβαίως. Σίγουρα, όμως υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα ανέφερε, σημειώνοντας πως το καλοκαίρι απεβίωσε ο τεχνικός του ΚΥΠΕ. «Έτσι το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο. Ήταν στον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ για το έτος 2020 μια κενή θέση τεχνικού που εγκρίθηκε από τον περασμένο Δεκέμβρη και ενός συντάκτη», είπε.

Εξήγησε πως το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να άρει την απαγόρευση πλήρωσης της θέσης. «Το θέμα πήγε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η οποία ζήτησε περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις που έχουν δοθεί. Το λίγο παράδοξο για μένα είναι ότι ενώ η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η Ολομέλεια πέρασαν από το Δεκέμβρη του 2019 αυτές τις θέσεις επανερχόμαστε τώρα να ζητά διευκρινίσεις ξανά η Επιτροπή Οικονομικών. Ελπίζω και εύχομαι ότι με τις διευκρινήσεις που έχουν δοθεί πολύ σύντομα θα αρθεί και η κατά κάποιον τρόπο ένσταση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να εγκριθεί και να προχωρήσει η διαδικασία», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εδώ φυσικό πρόσωπο τεχνικού για να μπορεί ανά πάσα στιγμή εντός του εικοσιτετραώρου να βοηθήσει την υποστήριξη του ΚΥΠΕ πέραν από τη βοήθεια και την υποστήριξη που έχουμε από διάφορες εταιρείες, παρόχους του ΚΥΠΕ».

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα