Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για την μη απονομή χάριτος στους φυλακισμένους

Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζουν οι οικογένειες των κατάδικων και ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, αφού υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια σε σχέση με το γεγονός ότι δεν έχει απονεμηθεί αναστολή/μείωση της ποινής των φυλακισμένων, με αφορμή τα 60χρονα της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, παρουσιάζεται φανερά ενοχλημένος, γι' αυτό και απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας προεδρικής αναστολής, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να λάβει οποιαδήποτε απάντηση (σ.σ σημειώνεται πως ο Πρόεδρος βρισκόταν εκτός Κύπρου), εξού και διοργανώνει δυναμική αλλά και ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την Νομική Υπηρεσία και το Προεδρικό. Η ημέρα και η ώρα της διαμαρτυρίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.  

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «κάθε δεκαετία από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καθιερωθεί ως συνταγματικό έθιμο ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να απονέμει αναστολή/χάρη μέρους της ποινής των καταδίκων. Αυτή η ευσπλαχνία εκ μέρους του εκάστοτε Προέδρου είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το Σωφρονιστικό μας σύστημα γιατί βοηθά στην αποσυμφόρηση των φυλακών από τον υπερπληθυσμό, ενώ αποφυλακίζονται άτομα που έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους με τριετή αναστολή υπό τον όρο ότι δεν θα διαπράξουν οποιοδήποτε άλλο αδίκημα. Δίδονται με αυτό τον τρόπο σοβαρά κίνητρα για ομαλή επανένταξη. Φέτος που γιορτάζουμε τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένουν όλοι από τον Πρόεδρο να ασκήσει το Συνταγματικό του προνόμιο και να δοθεί προεδρική αναστολή της ποινής τους μέχρι 1/4 όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαμε». 

Παράλληλα, στην επιστολή της η πρόεδρος του Συνδέσμου, Άννα Αντωνίου, αναφέρει πως «επειδή δεν έχει ανακοινωθεί στους κατάδικους κάτι επίσημο μέχρι σήμερα, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φυλακισμένους, καθώς και στους συγγενείς και φίλους. Εμείς ως Σύνδεσμος θέλοντας να αποφύγουμε αχρείαστες κινητοποιήσεις και στάσεις διαμαρτυρίας σας αποστέλλουμε την παρούσα ελπίζοντας ότι το αίτημα μας θα γίνει αποδεκτό, γιατί όπως προαναφέραμε η παροχή προεδρικής αναστολής εξυπηρετεί σκοπούς του Σωφρονιστικού Συστήματος, ενώ από την άλλη θα επουλώσει πολλές πληγές που επιφέρει η αποστέρηση της ελευθερίας σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». 

Σε δηλώσεις της στον REPORTER η Άννα Αντωνίου, ανέφερε πως «τα κριτήρια που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν πάρα πολύ αυστηρά, καθώς έχει άτομα που αποφυλακίζονται πολύ σύντομα, σε ένα μήνα, σε δυο μήνες και δεν αποφυλακίστηκαν ενόψει της 1ης Οκτωβρίου». 

Αυτό που ζητήθηκε εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων, ήταν να μειωθεί η ποινή κατά ¼ σε φυλακισμένους, επί ευκαιρίας των 60χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού όπως εξήγησε η κ. Αντωνίου, «δεν είναι λόγω του κορωνοϊού, ούτε για τα Χριστούγεννα, αλλά ούτε και για το Πάσχα, που δίνει τις καθιερωμένες χάρες ο Πρόεδρος. Είναι η γιορτή της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συνδέσμου, απηύθυνε δημόσια έκκληση τόσο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στον Γενικό Εισαγγελέα, όπως δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στους κρατούμενους που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ ο Σύνδεσμος είναι ανοιχτός σε διάλογο σε ότι αφορά το θέμα των εξερέσεων. 

«Είναι αναγκαίο να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε άτομα που είναι κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές. Έχουν και αυτοί οικογένειες, οι οποίες ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Παρακαλούμε και δημόσια τον Πρόεδρο και τον Γενικό Εισαγγελέα να κάνουν κάτι».

Η κ. Αντωνίου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή εποικινωνίας με το Προεδρικό, εν αναμονή εξελίξεων. 

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου