Καθημερινό φαινόμενο οι κυβερνοεπιθέσεις-«Το σύστημά μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, η Κύπρος ωστόσο δεν έχει υποστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ζημιά, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή και τις αναφορές που έγιναν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την ετοιμότητα όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο κ. Κόκκινος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία έχει υπολογίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές, ώστε ο μετασχηματισμός να προχωρήσει.
 
Όπως είπε, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά, τόσο σε κυβερνήσεις, όσο και σε εταιρείες. «Το αν μια κυβερνοεπίθεση θα σου επιφέρει ζημιά ή όχι είναι θέμα του κατά πόσο μπορείς να αναγνωρίσεις την επίθεση και να την αποτρέψεις» είπε.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από κυβερνοεπιθέσεις, όμως από τη στιγμή που ξανοιγόμαστε σε έναν ψηφιακό κόσμο, το κράτος μεριμνά για να στήσει τις υποδομές και τις διαδικασίες, ώστε τέτοιες επιθέσεις – τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει – να μην μπορούν να επιφέρουν οποιοδήποτε πλήγμα, συνέχισε.
 
Είπε επίσης ότι το Υφυπουργείο συνεργάζεται με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ) για να υπάρχει υψηλός βαθμός ετοιμότητας και αποτροπή οποιασδήποτε ζημιάς «και μέχρι σήμερα δεν έχουμε οποιαδήποτε ζημία». Τα συστήματά μας «είναι υπό έλεγχο, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» συμπλήρωσε.
 
Εξέφρασε παράλληλα την βούληση να παρθούν αυξημένα μέτρα, με το στήσιμο μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας, κάτι που όπως είπε είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
 
Όσον αφορά την ΑΨΑ, που, όπως είπε, αναγνωρίζεται ως μια από τις καλύτερες σε επίπεδο ΕΕ, ανέφερε ότι έχει ρόλο να εποπτεύει και να διασφαλίζει το ότι υπάρχουν οι διαδικασίες και οι υποδομές για την προστασία των συστημάτων αυτών, καθώς και να υποδεικνύει που χρειάζεται να υπάρξουν βελτιώσεις.
 
Με την ΑΨΑ, που είναι ο σύμβουλος του κράτους και του Υφυπουργείου για αυτά τα ζητήματα, υπάρχει άψογη συνεργασία και μας βοηθά να δούμε αν οι υφιστάμενες διαδικασίες είναι στο σωστό επίπεδο, ενώ μπορεί να διαγνώσει και κατά πόσο μια κυβερνοεπίθεση έχει πιθανότητες να πετύχει, ανέφερε.
 
Είπε τέλος ότι τα θέματα ασφάλειας και ειδικότερα της κυβερνοασφάλειας, είναι ευαίσθητα ζητήματα, για να προσθέσει πως το ζήτημα «είναι υπό διαχείριση και πλήρη έλεγχο». Η πολιτεία έχει πλήρη συναίσθηση και γνώση του τι πρέπει να γίνει επί του θέματος και αυτό είναι προς υλοποίηση, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας