«Δεν φαντάζεσαι, είναι συγκλονιστική αλλαγή... Άσπρο με μαύρο μετά το τροχαίο»

«Φοβερό θανατηφόρο με θύμα 18χρονη μητέρα δύο παιδιών». «Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο… Νεκρός μοτοσικλετιστής, μοιραία προσπέραση». «Δεύτερη τραγωδία σε 24 ώρες... Θανατηφόρο το τροχαίο στην Παλλουριώτισσα». «Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή-Προσέκρουσε βίαια σε δέντρο». «Θανατηφόρο δυστύχημα-Οδηγός έχασε τον έλεγχο και κατέπεσε σε αμπελώνα».«Θανατηφόρο τροχαίο στη Λεμεσό-Πεζός κτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα». «Έξι θανατηφόρα σε δεκαέξι μέρες-Η Κύπρος δεν αντέχει άλλους νεκρούς στην άσφαλτο».
 
Όλα αυτά, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών. Οικογενειάρχες άφησαν πίσω τους ορφανά παιδιά... Νεαροί άφησαν στην άσφαλτο μια ζωή γεμάτη όνειρα... Οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα... Γιατί; 
 
«Δεν μπορείς να φανταστείς τις δυσκολίες που σου φέρνει στη ζωή σου. Είναι μια συγκλονιστική αλλαγή. Είναι άσπρο, με μαύρο μετά το τροχαίο....». Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που βιώνει από πρώτο χέρι τις συνέπειες, ενός τρομακτικού δυστυχήματος. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη  Λαμπριανίδη, ο οποίος στα 19 του χρόνια είχε ατύχημα με μοτοσικλέτα που τον καθήλωσε σε τροχοκάθισμα.
 
Ο χαμός της 18χρονης Κατερίνας Χαραλάμπους στη Λεμεσό, η οποία δεν έφερε ζώνη και εκτινάχθηκε από το όχημα, στο οποίο ήταν συνοδηγός τον συγκλόνισε. «Είναι πολύ πιθανόν ότι αν φορούσε ζώνη η κοπέλα, αυτή τη στιγμή να ήταν στη ζωή. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε ανθρώπους σε αυτοκίνητα, χωρίς ζώνη ασφαλείας. Δεν πρέπει να ξεκινούμε τα αυτοκίνητα, αν οι επιβάτες δεν φέρουν ζώνη ασφαλείας. Είναι αποδεδειγμένο ότι σώζει ζωές και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει η συμπεριφορά κάποιων επιβατών και οδηγών», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o κ. Λαμπριανίδης.
 
 
Ο κ. Λαμπριανίδης κάλεσε την πολιτεία να αρχίσει εκστρατείες για να σώσει ζωές. Κοινοποίησε, μάλιστα στατιστικά των τελευταίων χρόνων με τα θύματα της ασφάλτου που δεν έφεραν ζώνη και κράνη. 
 
Από το 2015 μέχρι το 2019, συνολικά 61 άνθρωποι, που δεν έφεραν ζώνη, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
 
«Δεν είναι λογικό το 2020 το 50% των θανατηφόρων, να είναι άτομα που δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας. Το 2019 χάθηκαν έξι άνθρωποι που δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, το 2018 δεκαοκτώ, το 2017 έντεκα, το 2016 δώδεκα και το 2015 δεκατέσσερις. Συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς το 2020, χάθηκαν 61 άτομα», σημείωσε.

Από το 2015-2019, εξάλλου 36 μοτοσικλετιστές που έχασαν τη ζωή τους διαπιστώθηκε πως δεν έφεραν προστατευτικό κράνος. 
Όπως αναφέρει ο κ. Λαμπριανίδης ο καθένας πρέπει να κινείται στους δρόμους με ασφάλεια και στόχο να φθάνει στο προορισμό του, χωρίς να προκαλεί είτε τραυματισμούς, είτε θανάτους. 
 
Τόνισε, παράλληλα ότι πρέπει να περάσει το μήνυμα στους νέους πως «δεν πρέπει να τρέχουν, ούτε να ρισκάρουν τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι νέοι αφότου πάρουν την άδεια οδήγησης, έχουν μπροστά τους τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, για να απολαύσουν και τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα».
 
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών έψεξε τις ενέργειες της πολιτείας. «Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να σώσουμε όσους περισσότερους οδηγούς και επιβάτες είναι εφικτό. Καθυστερούν να φέρουν τις κάμερες, το σύστημα φωτοεπισήμανσης για την ταχύτητα, το οποίο έχουν σαν προτεραιότητα, πιστεύοντας ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα. Επίσης, βλέπουμε καθημερινά στα φώτα τροχαίας αυτοκίνητα να παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να τοποθετήσουν κάμερες για να ελέγχουν αυτούς που παίρνουν με κόκκινο και να καταγγέλλονται». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που αντιμετώπισα αυτό με την άτυχη Κατερίνα»
 
«Να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα»
Κάλεσε δε την Αστυνομία να δώσει περισσότερη σημασία στις μικροπαραβάσεις. «Χάνονται ζωές οι οποίες μπορούσαν να σωθούν. Η Αστυνομία και οι Αρχές πρέπει να ξεκινήσουν να είναι αυστηρές στις μικρές παραβάσεις. Η αρχή των προβλημάτων είναι η ανοχή που νιώθουν οι οδηγοί, ότι η Αστυνομία δεν ασχολείται με μικρές παραβάσεις. Χρειάζεται να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα και να ξεκινήσουν να ασχολούνται με όλες τις παραβάσεις. Θεωρώ ότι η Αστυνομία, πρέπει να ασχολείται με τις μικρές παραβάσεις. Να καταγγέλλονται πιο εντατικά αυτοί που στρίβουν παράνομα δεξιά, αυτοί που κάνουν επαναστροφή και αυτοί που κάνουν στάσεις σε ελεγχόμενα τετράγωνα».
 
«Οι κάμερες δεν θα φορέσουν κράνος σε κανένα, ούτε η ζώνη»
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη τα στατιστικά της Αστυνομίας καταδεικνύουν πως η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση είναι η πρώτη αιτία θανατηφόρων συγκρούσεων. Η απρόσεκτη στροφή δεξιά αποτελεί σχεδόν 7% και η μη τήρηση της αριστερής πλευράς το 11,4%.

«Γι’ αυτά γιατί δεν μιλά κανείς; Ακούμε συχνά να αναφέρονται στην υπερβολική ταχύτητα, ως αίτιο θανατηφόρων συγκρούσεων. Συχνά ακούμε να λένε θα φέρουμε τις κάμερες για να μειωθούν οι θάνατοι. Όμως, οι κάμερες δεν θα λύσουν τα προβλήματα, πέραν από το να αναγκάσουν κάποιους να οδηγούν πιο αργά. Οι κάμερες δεν θα φορέσουν κράνος σε κανένα, ούτε η ζώνη ασφάλειας».
 

Όσο αφορά στην υπερβολική ταχύτητα o πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, είπε πως  είναι κάτι που η νέα τεχνολογία των αυτοκινήτων οδηγεί στο να μειώνεται.
 
«Τα νέα οχήματα έχουν πέντε αστέρια στα τεστ για την ασφάλεια των επιβατών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων, θα χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές, γιατί τα αυτοκίνητα είναι μεγάλη ηλικίας και δεν προσφέρουν ασφάλεια στους επιβάτες. Ένα κομμάτι είναι η ασφάλεια για τους επιβάτες, που είναι μέσα στο αυτοκίνητο και πλέον έχουμε τα καινούργια αυτοκίνητα με νέες τεχνολογίες, τα οποία λειτουργούν προληπτικά και για τους ανθρώπους έξω από το αυτοκίνητο, είτε είναι πεζοί, είτε είναι σε άλλο όχημα», σημείωσε.
 
Παράλληλα, ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα της Παιδείας μαθήματα, γύρω από την οδική συμπεριφορά και την υπεύθυνη οδήγηση, χωρίς όμως να δαιμονοποιηθούν οι άνθρωποι που τους αρέσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»