Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, τα περί διαπλοκής και η Κύπρος ως διεθνές Κέντρο

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή τριών υποψηφίων για την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του «2nd Cyprus Legal Conference», που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την IMH.
 
Οι τρεις υποψήφιοι, Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Καθηγητής Δικηγορικού Γραφείου Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε, Κυριάκος Θεοδωρίδης, Συνέταιρος, Επικεφαλής Δικαστηριακού Τμήματος Δικηγορικού Γραφείου Γιώργος Γιάγκου & Σία και Θανάσης Κορφιώτης, Συνέταιρος Δικηγορικού Γραφείου Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ, ανέλυσαν τις θέσεις τους όσο αφορά το φλέγον ζήτημα της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ενώ τόνισαν την ανάγκη για να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση.
 
Την συζήτηση συντόνιζε η Ντίνα Κλεάνθους, αρχισυντάκτρια του REPORTER και με πλούσια εμπειρία στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ.
 
Οι θέσεις τους ως υποψήφιοι 
 
Χρήστος Κληρίδης:
«Να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο UCLAN και τους διοργανωτές την IMH για την εξαίρετη διοργάνωση.
 
Διαβλέπω ότι υπάρχει μια βιασύνη για θέσπιση πολύ σημαντικών τροποποιήσεων. Ενόψει των εκλογών θα ήταν φρόνιμο να αναμένει κανείς την εκλογή της νέας ηγεσίας για τη μεταρρύθμιση. Η πρόκληση αφορά θέματα κρονισμού, όπως επίσης και την ποιότητα των αποφάσεων και μεροληψίας για την οποία έχουμε ακούσει κριτική που εκτοξεύεται εναντίον δικαστικών αποφάσεων.
 
Το θέμα σχετίζεται με τη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου που απαρτίζεται από τα μέλη του Ανωτάτου. Η έκθεση της Grego προτείνει την επέκταση του. Είναι επάναγγες στο νέο δικαστικό συμβούλιο πέραν των εισηγήσεων του Γενικού Εισαγγελέα και του Ανωτάτου, να συμμετέχουν και δικαστές από τα ειδικά Δικαστήρια, όπως και δικαστές των Επαρχιακών Δικαστηρίων όλων των επιπέδων.
 
Πέραν τούτου υπάρχει και θέμα που αφορά την πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για τους διορισμούς δικαστών στις ανώτατες δικαστικές θέσεις. Η τακτική που ακολουθείται είναι να διορίζονται δια προαγωγής από το δικαστικό σώμα και έμπειροι δικηγόροι έχουν παραγκωνιστεί πλήρως.
 
Πέραν τούτου, για να ανατραπεί αυτή η λανθασμένη πρακτική προτείνω να θεσπιστεί, ότι το 50% των δικαστών θα προέρχεται από έμπειρους δικηγόρους.

Επιπρόσθετα για να αποφευχθούν οι καταγγελίες για την ποιότητα των αποφάσεων, θα έπρεπε να υπάρξει συνεχής κατάρτιση των δικαστών από ανεξάρτητο σώμα. Θα πρέπει να εμπλουτιστεί δηλαδή η σχολή με νέους αξιόλογους νομικούς επιστήμονες και καθηγητές.
 
Ως υποψήφιος θα πρέπει να πω ότι η βασική θέση μου είναι να αναβαθμίσουμε τους δικηγόρους στο γίγνεσθαι της Δικαιοσύνης αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τα Επαρχιακά Δικαστήρια». 
 
Κυριάκος Θεοδωρίδης:
«Όσο αφορά τις προτεραιότητες μου για να καθοριστούν πρέπει να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα που είναι αρκετά και χρήζουν επίλυσης.
 
Ένα από τα προβλήματα είναι οι νέοι δικηγόροι και η εισδοχή τους στο επάγγελμα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε και μισθολογικά και ακαδημαϊκά να γίνει ομαλότερη η εισδοχή τους. Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα και με την καθυστέρηση των υποθέσεων. Είναι το σοβαρότερο θέμα, ειδικά ενόψει της μεταρρύθμισης.
 
Αντιμετωπίζουμε και πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Στο σημείο που είμαστε σήμερα είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε προ των πυλών της μεταρρύθμισης.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό της συνταξιοδότησης των δικηγόρων. Είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ταμείο συντάξεων για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.
 
Ένα άλλο θέμα είναι αυτό της αξιοπιστίας και του κύρους που πλήττεται από εξωγενείς παράγοντες αλλά επίσης και από την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες δεοντολογίας. Μπορούμε να υιοθετήσουμε τον καταστατικό χάρτη των Ευρωπαίων δικηγόρων.
 
Θεωρώ ότι θέματα που αφορούν το επάγγελμα μας πρέπει να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και να τοποθετούμαστε».
 
Θανάσης Κορφιώτης:
«Τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι πολλά.  Είμαι όμως αισιόδοξος γιατί υπάρχει τεράστια ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό του δικηγορικού κόσμου. Θα πω κάτι που ίσως ξενίσει. Πιστεύω ότι οι δικηγόροι είναι έντιμοι και εργατικοί και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στη Δικαιοσύνη και στην κοινωνία.

Τείνουμε να υποτιμούμε το έργο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Από το 2018 έχει κληθεί σε 300 θέματα στη Βουλή. Συνάντησε τον Πρόεδρο, τους εκάστοτε υπουργούς, τον Γενικό Εισαγγελέα και πάντοτε οι απόψεις του λαμβάνονται σοβαρά άποψη.
 
Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος διαφωνεί μαζί μας θα πρέπει να οδηγούμε την κατάσταση στα άκρα.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και τα έχουν αναφέρει και οι συνάδελφοι. Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταμείο συντάξεων νέων και ασκούμενων δικηγόρων, μείωση της δικηγορικής ύλης...
 
Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε ευφάνταστες λύσεις και ιδέες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε σοβαρότητα. Να θυμίσουμε ότι ο Σύλλογος δεν έχει εκτελεστική δυνατότητα. Ο μόνος δρόμος είναι να χρησιμοποιηθεί το κύρος και η γνώση των δικηγόρων».
 
Πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;
 
Χρίστος Κληρίδης:
«Δεν είναι μόνο το θέμα καθυστέρησης στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είμεθα στον πάτο στην Ε.Ε. Χρειάζεται εννέα με δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί μια απόφαση σε δύο επίπεδα. Είναι και η ποιότητα των αποφάσεων. Και είναι αυτά που ήδη έχω πει. Οι δικηγόροι έχουν καθήκον για διορισμούς στις ανώτατες δικαστικές θέσεις.
 
Εκείνο που θα ήθελα να σταθώ λίγο πέραν των όσων έχουν ακουστεί, είναι στη στήριξη των νέων δικηγόρων, είναι το θέμα που αφορά την αναβάθμιση του ρόλου του δικηγόρου. Είναι μειωμένος ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ρολό των λειτουργών της Δικαιοσύνης.
 
Συνεπώς, θα πρέπει η νέα ηγεσία του συλλόγου να δώσει έμφαση στη στήριξη του λειτουργού της Δικαιοσύνης, του δικηγόρου. Ιδιαίτερα με τον μειωμένο όγκων υποθέσεων θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα ύλη. Και η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί κέντρο διαιτησίας. Θα πρέπει δηλαδή αντί οι υποθέσεις να φεύγουν και να πηγαίνουν για διαιτησία στο Λονδίνο ή άλλου, θα πρέπει να προσελκύσουμε τις διαφορές που έχουν κάποια πτυχή ή σχέση με την Κύπρο να μένουν στην Κύπρο από διαιτητές της Δικαιοσύνης».
 
Κυριάκος Θεοδωρίδης:
«Προκύπτει ξεκάθαρα πως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε η καθυστέρηση που παρατηρείται και δεν τιμά κανένα και έχει οδηγήσει σε απαξίωση από το κοινωνικό σύνολο. Στις μεταρρύθμισης που γίνονται τώρα δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο θέμα των Δικαστηρίων.

Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο σύστημα γενικότερα, όπως στην αναδιάρθρωση των θεσμών της Δικαιοσύνης, στην εφαρμογή της ψηφιακής Δικαιοσύνης και επίσης στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την επάνδρωση των Δικαστηρίων πέραν των δικαστών και με άλλο προσωπικό.
 
Έχουμε κατ΄ επανάληψη γίνει δέκτες εισηγήσεων από την Greco. Δεν είναι της ώρας να συζητήσουμε το θέμα τώρα. Επιμένω ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι σημαντική όσο αφορά τους θεσμούς πολιτικής δικονομίας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση, ώστε η εκτέλεση των αποφάσεων να είναι αποτελεσματική. Η εκτέλεση τελικά είναι πιο δύσκολη από την έκδοση. Σε εμάς εναπόκειται να βρούμε τρόπους ώστε να το αντιμετωπίσουμε».
 
Θανάσης Κορφιώτης:
«Είναι θετικό ότι υπάρχει γενικότερη παραδοχή ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Η μεταρρύθμιση που συζητείται είναι η πιο μεγάλη από το 1964 και είναι σημαντικό ότι γίνεται σε ομαλές συνθήκες. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι θετικό ότι οι φορείς έχουν ενσκήψει και συζητούν τα ζητήματα.

Ο Σύλλογος συμμετείχε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση, υπέβαλε προτάσεις και ενημέρωνε τα μέλη του για τα τεκταινόμενα.
 
Θεωρώ ότι τα Νομοσχέδια αυτά βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση γιατί οδηγούμαστε στην δημιουργία τρίτου βαθμού εκδίκασης, στη δημιουργία εφετείου που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και θα βοηθήσει στο πρόβλημα της καθυστέρησης.
 
Μέσα στις πρόνοιες είναι και η πρόνοια για αλλαγή της σύνθεσης του δικαστικού συμβουλίου και είναι και άποψη της Greco και μέσα στο δικαστικό συμβούλιο έχουμε τη συμμετοχή και επαρχιακών δικαστών και δικηγόρων. Θεωρώ ότι αυτή η τροποποίηση είναι κατάκτηση. Με χαρά άκουσα τον πρόεδρο του Ανώτατου να συμφωνεί με αυτή την ρύθμιση.
 
Για το θέμα των δικαστών, έχω μια ξεκάθαρη θέση που εξέφρασα σε διάφορες περιπτώσεις. Για κάθε διορισμό δικαστή θα πρέπει να διορίζεται ο καλύτερος και ο καταλληλότερος με διαφάνεια ανεξαρτήτως από που προέρχεται. Όλοι οι δικαστές ασκούνε δημόσια και δικαστική εξουσία. Από τον πρόεδρο του Ανώτατου μέχρι τον τελευταίο πρωτοδιόριστο επαρχιακό δικαστή θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ποιότητα. Αν το σύστημα εφαρμοστεί σωστά πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο».
 
Τα περί διαπλοκής στο σύστημα της Δικαιοσύνης 
 
Χρίστος Κληρίδης:
«Να πω καταρχάς ότι εγώ διαφωνώ πως η μεταρρύθμιση, όπως είναι, είναι ικανοποιητική. Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη και νομίζω ούτε η πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος.
 
Ναι έχουμε σοβαρές καταγγελίες. Χθες βράδυ είχα καταγγελία από έμπειρο δικηγόρο για διαπλοκή και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια επιτροπή, η οποία θα γίνεται δέκτης αυτών των καταγγελιών και με εμπιστευτικότητα και εγκυρότητα θα τις εξετάζει με στόχο να λαμβάνει μέτρα όπου χρειάζεται για να διορθώνεται η κατάσταση.

Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση του Ιανουαρίου του 2019. Δυστυχώς δεν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα που θα είναι προς την κατεύθυνση επαναφοράς της εμπιστοσύνης του Κύπρου στον θεσμό της Δικαιοσύνης».
 
Κυριάκος Θεοδωρίδης:
«Δυστυχώς θα διαφωνήσω με τον κ. Κληρίδη. Δεν δέχομαι ότι υπάρχει διαπλοκή. Αντίθετα στα 27 χρόνια που ασκώ το δικηγορικό επάγγελμα είναι πως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθυστέρηση των αποφάσεων, στη διοίκηση των Δικαστηρίων, τα προβλήματα με τη διαφάνεια των διορισμών των δικαστών, θεωρώ ότι η απονομή της Δικαιοσύνης από τα Δικαστήρια είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Είμαι κάθετος και δεν δέχομαι ότι υπάρχει διαπλοκή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Είμαι εξ εκείνων που πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ να δεκτό το θέμα της διαπλοκής. Η καλόπιστη κριτική είναι και θεσμική και πρέπει να υπάρχει. Σαφέστατα και έχουμε θέμα με την ποιότητα. Όμως οι αποφάσεις κρίνονται υποκειμενικά από τον δικηγόρο.
 
Όσο αφορά τις μεταρρύθμισης πάλι θα διαφωνήσω με τον κ. Κληρίδη. Η ενημέρωση υπήρχε. Παρευρέθηκα στο Προεδρικό σε συνεδρίαση που τέθηκαν ξανά οι προβληματισμοί μας. Κάποιοι εξ αυτών δεν λήφθηκαν υπόψη. Γιαυτό είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να έχουμε ρόλο και άποψη».
 
Θανάσης Κορφιώτης:
«Θα είμαι ξεκάθαρος όπως και ο Κυριάκος. Δεν υπάρχει θέμα διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον με την έννοια που την εννοεί ο κ. Κληρίδης. Και μου προκάλεσε έκπληξη η αναφορά του για ενημέρωση που είχε ψες από έμπειρο δικηγόρο. Αν υπάρχει τέτοιο πράγμα να το αναφέρει στην Αστυνομία.
 
Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να λειτουργούμε κάτω από άθλιες συνθήκες. Λάθος αποφάσεις πάντα θα εκδίδονται. Όπως και λάθος θέσεις και λάθος επιχειρήματα που εγείρουμε και εμείς οι δικηγόροι. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι ο δικαστής εξέδωσε μια απόφαση, η οποία έχει οποιοδήποτε άλλο στόχο από το να επιλύσει δίκαια τη διαφορά.
 
Και στην κρίση ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κράτησε μια πολύ σοβαρή στάση, προστατεύοντας τη Δικαιοσύνη και τους δύο θεσμούς που είχαν τη σύγκρουση. Όμως δεν θεωρώ ότι στην Κύπρο έχουμε θέμα διαφθοράς».
 
Η Κύπρος ως επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό διεθνές Κέντρο 
 
Χρίστος Κληρίδης
«Χαίρομαι καταρχάς για τη συζήτηση γιατί μέσα από αυτή βγαίνει και η διαφορά μου με τους ανθυποψηφίους μου. Ο ίδιος ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για διαπλοκή. Πρέπει να είμεθα ειλικρινείς με τους εαυτούς μας εάν θέλουμε να λύσουμε τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ γιατί μέσα από αυτό το πρόγραμμα δόθηκε η ευκαιρία να βγουν οι διαφορές.
 
Έχει υποστεί πραγματικό πλήγμα η Κύπρος. Να υπενθυμίσω ότι οι offshores δεν υπάρχουν πλέον, στην συνέχεια το τραπεζιτικό σύστημα κατέρρευσε το 2013. Πάντως δεν φταίνε οι δικηγόροι. Μπορεί όμως κάποια σάπια μήλα να συνέτειναν. Τα διαβατήρια παραπαίουν και δεν αποκλείω σύντομα η ΕΕ να ζητήσει κατάργηση αυτού του θεσμού.
 
Η μόνη ελπίδα που έχει η Κύπρος τώρα είναι να γίνει κέντρο διαιτησίας. Και βεβαίως με λύπη βλέπω ότι κάποια μέτρα δεν συντείνουν σε αυτό. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να απαγορεύουμε την αγγλική γλώσσα στο εμπορικό Δικαστήριο. Είναι με αυτόν τον τρόπο που χάσαμε το ναυτοδικείο.
 
Για ορισμένους τομείς δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα εθνικά ή εθνικιστικά ή γλωσσικά, πρέπει να διευκολύνουμε τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και των δικηγορικών γραφείων».
 
Κυριάκος Θεοδωρίδης:
«Παρά το γεγονός ότι διαφώνησα με τον Χριστό για τα θέματα της διαπλοκής, συμφωνώ με όσα είπε για να επαναφέρουμε την Κύπρο στο διεθνές προσκήνιο. Πρέπει να πω ότι ο ρόλος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι πολύ σημαντικός. Πολλά δικηγορικά γραφεία κυπριακά είναι δημοφιλείς για διάφορες εργασίες στο εξωτερικό.
 
Ως επάγγελμα έχουμε βοηθήσει τα τελευταία χρόνια να καταστεί η Κύπρος κέντρο προορισμού επενδυτικών ταμείων. Είναι γεγονός ότι ο θεσμός των υπεράκτιων εταιρειών τείνει να εκλείψει. Είμαστε από τις τυχερές χώρες που είχαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο αποφυγής διπλής φορολογίας. Νομίζω είναι καιρός να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε σε αυτό και να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας και να τους βοηθούμε πάντα εντός της νομιμότητας.
 
Κάποια θέματα που προκύπτουν τελευταία όσο αφορά την αξιοπιστία της χώρας μας, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν εάν τηρούσαμε όλοι το νομικό πλαίσιο.
 
Χρήζει επίσης να γίνει εκσυγχρονισμός σε διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας και να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία που εμποδίζει τους επενδυτές.
 
Και σε αυτόν τον τομέα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα βοηθήσει στα μέγιστα.

Θανάσης Κορφιώτης:
«Περίπου οι μισοί δικηγόροι ασχολούνται με εξωδικαστικές διαδικασίες. Μάχιμοι είναι και οι συνάδελφοι που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, ο οποίος παρά τα προβλήματα που παρά τα προβλήματα βοήθησε τα μέγιστα». 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν